Ubuntu for begyndere 1 – Kom igang med Ubuntu

Ubuntu er en af de nemmeste og mest populære Linux distributioner. Her får du en tutorial for begyndere.

Du forbinder måske Linux med noget kun for nørder? Det er det selvfølgelig også, men faktisk har Linux efterhånden udviklet sig så meget, så enhver begynder også kan anvende det. Fordelen er at din computer bliver meget hurtigere end i dag, hvis du bruger Windows.

Om mig og Linux

Jeg prøvede Linux første gang omkring år 1998, og jeg tror det var Red Hat jeg dengang prøvede, fordi der fulgte en installationscd med et blad. Det var et spændende styresystem, men ikke noget jeg dengang kunne bruge, fordi det var besværligt at finde drivere der fungerede til Linux dengang. En del skulle man også bruge terminalen til, for at få det til at fungere.

De tider er forbi. I dag kan du roligt regne med at alle drivere fungerer automatisk når du installerer Linux. Du skal ikke ud og lede efter drivere til din computer. Og selvom du stadig kan lave ting i terminalen, behøver du slet ikke bruge terminalen, for at kunne bruge Linux.

Linux har derfor udviklet sig til et styresystem, som du sagtens kan bruge i stedet for eller sideløbende med Windows. Det kan nemlig installeres sammen med Windows på din pc, så du kan vælge imellem dem når du starter computeren op. Og det bedste af det hele er at det er gratis, og det gør din computer meget hurtigere.

Hvorfor denne guide?

Jeg har efterhånden skrevet over 60 artikler om Linux, herunder en Linux tutorial, hvor især Linux Mint var i centrum. Dette er en Ubuntu guide til begyndere, hvor jeg vil skrive en artikelserie med Ubuntu i centrum. Dette fordi jeg selv anvender Ubuntu til daglig, og gerne vil dele de erfaringer jeg har gjort mig.

Guiden vil tage udgangspunkt i begyndere, og vi vil derfor gennemgå de helt basale ting ved Ubuntu. Følg derfor med her på siden, hvis du vil lære mere om Linux. Indtil videre er følgende afsnit i guiden på tapetet:

Stay tuned her på siden – du kan allerede nu læse næste afsnit i serien, hvor du ser hvordan man laver en USB nøgle.

Hvad er Linux?

Først skal vi dog lige introducere til hvad Linux er for noget. Linux er et styresystem ligesom Windows eller MacOS, som du måske kender. Det er ikke et styresystem som du får med en computer du køber, men du kan frit downloade det og installere det på en computer. Helt gratis.

Bagmanden bag Linux er en mand der hedder Linus Thorvald. Han byggede for mange år siden Linuxkernen, der er motoren i alle Linuxdistributioner. Men der er mange programmører og udviklere der hver dag arbejder på at gøre Linux bedre. Det er Open Source, så kildekoden er helt åben så alle kan se hvordan Linux er bygget op.

Det er altså Linuxkernen der er motoren i Linux. Den svarer til NT-kernen, som Windows er bygget på. Eller DOS-kernen som Windows var bygget på i gamle dage. Udover Linuxkernen findes er mange flere pakker, som tilsammen giver Linux. Hver af disse forskellige typer af pakker, findes der flere slags af, så der er for enhver smag. De forskellige sammensætninger af pakker giver hver sin Linuxdistribution, og i dag findes der hundredevis af Linuxdistributioner du kan vælge imellem. Ubuntu er en af de mest populære Linuxdistributioner, og rigtig god til begyndere af Linux. Det er den du kan læse om i denne artikelserie.

Hvad er Ubuntu?

Ubuntu er altså en af mange Linuxdistributioner, men en af de mest populære. Der kommer en ny version hvert halve år – til april og oktober. De navngives med årstal og måned, så den nyeste hedder version 19.10. Herudover har hver version et kælenavn navngivet efter et dyr.

Ubuntu opstod som en gren af en anden populær Linuxdistribution der hedder Debian. Debian var bare lidt for avanceret for begyndere, og tiltog mere nørder. Men det er en meget god linuxdistribution. Ubuntu blev derfor udviklet som en gren af dette, men hvor det er tilpasset så det er nemmere at gå igang med for begyndere.

Hvorfor vælge Linux?

Du skal vælge Linux fordi det er gratis, det er sikkert, det er nemt og du får en meget hurtigere computer, end du gør med Windows. Og hvis du er i tvivl, kan du altid installere det ved siden af Windows, så du kan vælge når du starter computeren op.

Hvis du har en gammel computer, som er blevet for langsom, kan du med fordel prøve at installere Linux. I mange tilfælde vil den komme til at køre fint igen.

Der er nogle programmer der ikke kører så nemt i Linux. Det er for eksempel Officepakken, men her findes mange gode alternativer. Jeg vil komme nærmere ind på alternativer senere.

Få hjælp til Linux

Har du brug for hjælp undervejs, er du meget velkommen til at skrive en kommentar under en af mine artikler. Ellers kan du blandt andet hente hjælp på fællesskabet Ubuntu Danmark eller Ubuntuforums.org.

Endelig findes der masser af hjælp på Facebook. Det er i forskellige grupper som for eksempel Ubuntu Århus eller Linux for begyndere.

Du har også mulighed for at mødes fysisk med andre, hvor du kan høre foredrag eller komme med din computer og få hjælp til installation. Dette vil jeg ikke komme nærmere ind på i denne artikel, men hvis du er interesseret i det kan du bare nævne det i en kommentar.

Det var vist nok om Linux og Ubuntu generelt. Du kan nu gå videre til næste afsnit i serien, hvor vi ser på hvordan du laver en USB nøgle til Ubuntu.

Har du spørgsmål til Ubuntu? Eller måske forslag til flere artikler der kunne skrives om Linux? Skriv dem gerne i en kommentar nedenunder.

0 0 votes
Article Rating

Andreas Andersen

Forfatter og grundlægger af IT-blogger.dk, der har blogget om IT-emner siden 2012. Findes på Mastodon på @aphandersen@ansico.dk

You may also like...

Abonner
Giv besked ved
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x