Sådan tjekker du vandtryk og påfylder vand på dit gasfyr

Hvis der ikke er nok tryk på gasfyret, betyder det at du ikke har varmt vand og dine radiatorer ikke virker. Se her hvordan du hælder mere vand på fyret, så trykket stiger.

Hvis du har et gasfyr har du sikkert oplevet med nogle års mellemrum, at varmen pludselig ikke virker. Der er ingen varme i radiatoren, og når du tager et bad bliver det med koldt vand.

Det kan der være mange årsager til, men en hyppig årsag er at der mangler vand på gasfyret, så trykket er for lavt. Løsningen er blot at fylde mere vand på fyret, og det vil jeg her vise hvordan du gør.

Det er vigtigt at være opmærksom på, at hvis du for tit skal fylde vand på, kan det betyde at der lækker noget vand et sted. Så er det nødvendigt at få fat i en VVS’er.

Sådan ser du gastrykket

På et gasfyr vil der være et manometer der informerer dig om gastrykket. Nedenunder kan du se et eksempel, hvor gastrykket her er 1,2 bar.

Det optimale vandtryk skal være mellem 1 til 1,5 bar. Så hvis trykket er under 1 bar, kan det være årsagen til at varmen ikke virker. De gange hvor jeg har haft for lav vandtryk, har trykket været omkring 0,2 bar.

Sådan fylder du mere vand på

Når du har fundet ud af at der mangler vand på fyret, så skal du bare have fyldt noget mere vand på. Det foregår ved at skrue på to forskellige haner, og så lukke igen når trykket er højt nok.

Den første hane er typisk sådan et splithane som du kan se nedenunder. Den skal du åbne med en skruetrækker. Når den er vandret er hanen lukket, når den er lodret er den åben. Du skal sætte den i lodret position.

Det næste du skal gøre er at åbne for hanen i den anden ende af røret. Nedenunder kan du se et eksempel på sådan en hane. Den er åben når den flugter med røret, og lukket når den som på billedet står på tværs af røret retning. Du skal åbne hanen, hvorefter der begynder at komme vand på fyret.

Altså du åbner først for splithanen og bagefter for hanen, hvorefter du kan høre der kommer vand på og trykket stiger. Husk at lukke for hanen så snart vandtrykket er højt nok, dvs. maks 1,5 bar. Så lukker du først for hanen og så for splithanen.

Dette var blot et eksempel på hvordan du hælder vand på et fyr. Det kan godt se lidt anderledes ud fra fyr til fyr, men princippet er det samme.

0 0 votes
Article Rating

Andreas Andersen

Forfatter og grundlægger af IT-blogger.dk, der har blogget om IT-emner siden 2012. Findes på Mastodon på @aphandersen@ansico.dk

Abonner
Giv besked ved
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x