Den Nye Ferielov – Sådan fungerer den

Danmark har netop fået en ny ferielov, som gør at måden du optjener ferie på bliver helt anderledes. Se her hvad det betyder for dig.

Når nyuddannede skal ud på arbejdsmarkedet i dag, så starter de ofte helt uden at have optjent feriepenge. Det betyder at de skal arbejde og optjene feriepenge, før de kan holde ferie første gang. I yderste grad kan det betyde at de skal arbejde et helt år uden at kunne holde ferie. Eller i hvert fald ferie uden løn.

Det er en af grundende til at der nu er blevet besluttet en ny ferielov. I denne artikel vil jeg kort gennemgå hvad ændringerne i ferieloven er, og hvad det betyder for dig.

Sådan fungerede den gamle ferielov

Den gamle ferielov foregik med forskudt ferie. Det vil sige at de feriepenge du tjener i år, vil først kunne bruges fra næste ferieår. Med andre vil feriepenge der optjenes fra 1. januar 2019 til 31. december 2019 først kunne bruges i ferieåret fra den 1. maj 2020 til den 30. april 2021.

Hvis jeg nu blev færdiguddannet 1. januar 2019, så betyder det altså at jeg ikke kan holde ferie før 1. maj 2020. Altså i et år og fire måneder.

Sådan fungerer den nye ferielov

Den nye ferielov fungerer sådan, at du hver måned optjener 2,08 feriedage. Disse kan du afholde allerede måneden efter. Med andre ord kan du altså få dine feriepenge løbende som du tjener dem.

Hvis du for eksempel bliver ansat den 1. september og gerne vil holde vinterferie februar, så vil du på det tidspunkt have optjent 10 feriedage. 5 af disse kan afholdes som vinterferie og 5 af dem gemmes til sommerferien.

Der kommer en overgangsordning

Når vi går fra den gamle ferielov til den nye ferielov, så kommer der naturligvis en overgangsordning. Den nye ferielov træder endeligt i kraft fra 1. september 2020. Indtil da kommer der en overgangsordning.

Den ferie du tjente sidste år, dvs. fra 1. januar 2018 til 31. december 2018, den kan du naturligvis bruge i dette ferieår, dvs. fra 1. maj 2019 til 30. april 2020.

Herefter optjener du også feriepenge i perioden 1. januar 2019 til 31. august 2019. Dem vil du kunne bruge fra 1. maj 2020 til 31. august 2020.

De feriepenge du optjener i perioden 1. september 2019 til 31. august 2020 de vil blive indefrosset. Dem får du først udbetalt når du engang går på pension.

Fra 1. september 2020 træder så den nye ferielov i kraft, hvor du optjener feriepengene løbende med du kan få dem udbetalt.

Hvis du har flere spørgsmål til den nye ferielov er du velkommen til at skrive dem nedenunder.

0 0 votes
Article Rating

Andreas Andersen

Forfatter og grundlægger af IT-blogger.dk, der har blogget om IT-emner siden 2012. Findes på Mastodon på @aphandersen@ansico.dk

You may also like...

Abonner
Giv besked ved
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x