Muligheder for at stemme hjemmefra med NemID

Kan man egentlig stemme til Folketingsvalg der hjemmefra med sit NemID? Eller er man tvunget til at skulle bevæge sig op i stemmeboksen. Se svaret her.

Inden for få måneder er der valg til både Folketinget og Europaparlamentet. De seneste år har danskere i tiltagende grad ønsket at kunne stemme via NemID. Men er det egentlig muligt? Det skal vi lige se nærmere på i denne artikel.

I 2017 lavede UserNeeds en analyse for KMD Analyse der omfattede 1.010 danskere. Heraf fremgik at 7 ud af 10 danskere ville være helt trygge ved at stemme via NemID. Valg via NemID er altså noget danskerne efterspørger.

Vi bruger jo også NemID til mange andre vigtige ting som vores bankforretninger, skat – ja vi bruger endda NemID til at blive skilt med. Så hvorfor så ikke til Folketingsvalg?

Men selvom danskerne efterspørger NemID, er det endnu ikke muligt og bliver det formentlig ikke de kommende år. Dette skyldes følgende paragraf i Grundloven:

Folketingets medlemmer vælges ved almindelige, direkte og hemmelige valg.

Grundloven §31, stk. 1

Her fremgår nemlig direkte i Grundloven at valg skal være hemmelige. Af Valgloven fremgår at andre valg, for eksempel Kommunalvalg, skal foregå på samme måde. At et valg skal være hemmelig betyder, at det skal være hemmeligt hvad du stemmer på. Dette sikres i stemmeboksen netop ved at kun du kan se på mens du stemmer. Dette kan man ikke sikre med et NemID.

Udover denne tekniske begrundelse fra Grundloven, så er der også en risiko for mistillid til valgresultatet, hvis det foregår med NemID. Så længe vi stemmer i stemmeboksen, kan man nemlig altid tælle stemmerne efter. Men dette bliver mere vanskeligt med digitale stemmer. Man kan altså risikere at folket ikke har tillid til resultatet.

Der er altså både IT-mæssige og juridiske grunde til at vi ikke kommer til at stemme med NemID foreløbig. Vi må derfor fortsat gå ned i stemmeboksen når der er valg. Eller alternativt brevstemme.

0 0 votes
Article Rating

Andreas Andersen

Forfatter og grundlægger af IT-blogger.dk, der har blogget om IT-emner siden 2012. Findes på Mastodon på @aphandersen@ansico.dk

Abonner
Giv besked ved
guest

3 Comments
mest stemt på
nyeste ældste
Inline Feedbacks
View all comments
Paw Max Andersen siger:

Nu må vi snart komme ilind i kampen, det er da det dummeste argument ever. “Det skal være hemmeligt “det står der i grundloven.. De kendte ikke til “NemId” da grundloven blev skrevet, smart phones, overvågnings samfund, eller internettet, hvorfor skal vi så tolke på hvsd de mente med hemmeligt. Der var ingen der konfiskerede min mobil, mit Go Pro og min drone inden jeg gik ind i stemme boksen og streamede live på sociale medier. Det vil da altid være lettere og billigere at tælle folk op i et excel ark end på nogle fedtede og kaffepletede sammenkrøllede papir lister som nogle halv distrete skranke paver har bladret rundt i hele dagen med wienerbrød fingre.

Enig, det er et dårligt argument, men ikke desto mindre et af dem der hindrer anvendelsen af NemID.

Anders Hansen siger:

Folkeafstemning skulle være digitalt muligt med blockchain teknologi, hele essensen i blockchain er jo at når først en stemme er angivet i en blockchain så kan den ikke tilbagetrækkes eller manipuleres på nogen måder, det samme gør sig ikke gældende med fysisk papir stemmer, de kan bortkomme, destrueres, ændres osv det kan da skabe mere mistillid og afhænger af integriteten af de mennesker der har ansvar for at håndtere dem korrekt og ansvarligt. Og mennesker har det med at lave fejl af og til, både bevidst og ubevidst. Det kan man undgå med blockchain.

3
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x