Mastodon vs. Twitter – Hvad er forskellen?

Her kan du få et overblik over nogle af de forskelle der er mellem Twitter og Mastodon.

Twitter kommer til at gå ned, har man hørt flere sige de seneste uger. De hentyder selvfølgelig til nogle af de bemærkelsesværdige beslutninger Twitters ejer Elon Musk har taget, hvor han har fyret en masse ansatte og har gjort det muligt at kunne betale sig fra en verifikation. Noget flere har udnyttet til at skabe falske konti. Det har også fået en masse annoncører til at trække sig fra Twitter. Samtidig var det dråben for mange, da Elon Musk så inviterede Donald Trump ind på Twitter igen.

Jeg tror ikke Twitter kommer til at gå ned. Twitter har fortsat over 300 millioner brugere, og det er et vigtigt medie for mange medier, politikere og myndigheder. Men vi har de seneste uger set en del oprette en konto på det frie alternativ til Twitter der hedder Mastodon. Det er et såkaldt decentralt netværk, hvor man har muligheden for at oprette sig som bruger på flere forskellige servere, og uanset hvor man opretter sig kan man kommunikere med alle Mastodons brugere.

Efterhånden er der kommet en del aktivitet på Mastodon, også blandt danskere. Derfor vil medier og deres journalister formentlig også mere og mere komme Mastodon, idet der genereres gode historier ligesom de kender fra Twitter. Det vil selvfølgelig også få flere politikere med på Mastodon, idet de også har en interesse i at være hvor medierne og vælgerne er. Selvom du fortsat gerne vil være på Twitter, kan det altså stadig give mening også at oprette en profil på Mastodon. Det gør det muligt for dig at udnytte fordelene ved begge medier.

Men hvad er egentlig forskellen på Twitter og Mastodon?

Jeg har allerede nævnt at Mastodon er et såkaldt decentralt socialt netværk. Her er Twitter det modsatte, nemlig et centralt socialt netværk. Der er kun én stor server (teknisk set flere servere, men i en stor servergruppe), kun et sted hvor man kan oprette en profil og du kan se ALLE indlæg på Twitter på denne server.

Den decentrale struktur for Mastodon har både fordele og ulemper – og det er netop derfor det kan give mening for dig at være begge steder. Fordelen er at enhver kan downloade Mastodon og starte sin egen Mastodon server (kaldet instans), og tilslutte den i det store Mastodon netværk (Fediverset), så man kan kommunikere med alle Fediversets brugere. Er du utilfreds med reglerne på den server du er på, kan du også bare finde en anden server og flytte din profil til. Nogle serveres brugere vil måske være for kontroversielle ift. andre, og her vil det også være mulighed for at blokere en hel serveres brugere.

Til gengæld vil den decentrale struktur gøre det sværere at finde brugere i starten og få fyldt dit feed med interessant indhold. Her er du nødt til at arbejde lidt for at finde nogen interessante personer at følge. En fremgangsmåde kan være at følge mange profiler i starten, og så med tiden affølge dem du alligevel ikke fandt interessante. Du kan især finde danskere, ved at søge på tags som , og #nypåmastodon.

En af grundene til at det er sværere at finde indhold på Mastodon, er at du ser ikke hele indholdet i Fediverset fra din Mastodon profil. Du ser dine egne indlæg, dem du følgers indlæg, dem du følgers boosts fra andre og andre personer der har en profil på samme server som dig. Når du søger efter et tag, vil det tilsvarende kun være blandt disse brugere du vil finde indlæg. Du vil ikke finde indlæg fra personer som du ikke følger, som ingen af dem du følger eller på din server har boostet eller personer på samme server som dig. I praksis skal du ikke være så bekymret for det, fordi hvis du er god til at følge folk på tværs af servere, så bringes mere indhold fra andre servere ind på din server. Samtidig er det i praksis heller ikke alt på Twitter du ser, fordi her er det du ser styret af en algoritme.

Nu vi er ved indhold, så vil du på Twitter ikke kun se indlæg fra nogle du følger. Du vil også se indlæg som nogle af dem du følger har liket. Sådan er det ikke på Mastodon, her kan du ikke i dit feed se hvad andre har liket. Du kan altså ikke nøjes med at like et indlæg på Mastodon, hvis du gerne vil vise andre at indholdet er godt. Her skal du både trykke på Favorit knappen og på Boost knappen.

En ting ved Mastodon som mange kan lide er, at der ikke er reklamer. Mastodon er ikke finansieret ved reklamer, det er helt gratis. Nogle servere kan vælge at bede om donationer, for at drive serveren, men selv her er det som udgangspunkt frivilligt om du vil donere noget.

Noget af det jeg savner mest at kunne på Mastodon er at citere et toot. Det kan man ikke, og det er helt bevist, som du kan læse mere om her. Ønsker du at gøre det, må du i stedet gøre en workaround som at poste et screenshot eller sætte et link ind til tootet.

Længden af et toot er også anderledes end Twitter. På Twitter kan du kun skrive op til 280 tegn, det er som udgangspunkt 500 på Mastodon. Den enkelte server kan du ændre på antallet af tegn, så du vil også se nogle servere tilbyde at du kan lave meget lange indlæg.

Så har Mastodon selvfølgelig også mange seje features, som at man kan påsætte en Content Warning (CW), påsætte en billedtekst og angive sproget du tooter på. Og så foregår verifikation af profiler på en helt anden måde end Twitter.

For at opsummere, så er der altså følgende forskelle på Mastodon og Twitter:

  • Mastodon er et decentralt netværk, hvor Twitter er et centralt netværk.
  • Mastodon har ingen algoritme der fortæller dig hvad du skal se i dit feed, det har Twitter.
  • Du kan ikke se ALT indhold fra Fediverset på din Mastodon profil, det kan du på Twitter.
  • Indholdet på Mastodon kommer kronologisk, i Twitter styrer en algoritme hvad du ser og i hvilken rækkefølge.
  • Der er ikke reklamer på Mastodon, det er der på Twitter.
  • Du kan ikke i dit feed se hvad dem du følger har liket, det kan du på Twitter.
  • Det hedder tweet, like og retweet på Twitter, mens det hedder toot, favorit og boost på Mastodon.
  • Du kan IKKE citere et toot på Mastodon, som du kan på Twitter.
  • På Mastodon har du mulighed for at sætte en Content Warning (CW) på, det kan du ikke på Twitter.
  • På Mastodon kan du indsætte en billedtekst til billeder, det kan du ikke på Twitter.
  • På Mastodon kan du skrive op til 500 tegn (eller flere), på Twitter kan du kun skrive 280 tegn.
  • Du kan ikke skifte brugernavn på Mastodon, det kan du på Twitter.
  • Du kan ikke dele lister med andre og kan ikke tilføje nogen til en liste som du ikke følger i Mastodon, det kan du på Twitter.

Jeg kan kun opfordre dig til at oprette dig som bruger på en Mastodon server, også selvom du stadig vil blive på Twitter. Du kan læse hvordan du kommer godt igang her.

5 1 vote
Article Rating

Andreas Andersen

Forfatter og grundlægger af IT-blogger.dk, der har blogget om IT-emner siden 2012. Findes på Mastodon på @aphandersen@ansico.dk

You may also like...

Abonner
Giv besked ved
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x