Content Warnings (CW) på Mastodon er en fed mulighed, men skal ikke bruges på alt

På det sociale netværk Mastodon har man mulighed for at markere toots med en Content Warning (CW), men hvornår giver det mening at bruge det?

Der kommer flere og flere brugere på Mastodon i disse dage. En del af dem kommer fra Twitter. En af de ting man først opdager ved Mastodon er at nogle ting foregår på andre måder end på Twitter. Nogle gange er det muligheder du ikke har på Twitter og andre gange kan du ikke det samme som på Twitter. Med flere muligheder og flere brugere er det selvfølgelig vigtigt med en snak omkring hvordan skal vi interagere sammen på Mastodon.

En af de snakke er begyndt at dukke op på Mastodon de seneste dage, nemlig det der omhandler de såkaldte Content Warnings (CW). Content Warnings er en feature der ikke findes på Twitter, men som du har muligheden for i Mastodon. Når du skriver et nyt toot, kan du trykke på CW i bunden, og så får du muligheden for at skrive et emne som introducerer til hvad dit toot handler om.

Nedeunder kan du se et eksempel på et toot jeg har lavet, der omhandler Politik. Derfor har jeg sat en Content Warning på der fortæller at nu kommer der et toot omkring politik.

Hvis man trykker på “Show more” foldes tootet ud og du kan læse det hele.

Content Warnings giver altså mulighed for læseren ikke kun at scrolle videre, men faktisk fuldstændig få skjult hele tootets indhold. Det er en super fed feature i Mastodon, og det er fint man har muligheden for at markere et indlæg med en advarsel, når der er tale om indhold der kan støde andre. Men hvornår giver det mening at bruge?

Det er nok her der ikke er enighed omkring hvornår man bør sætte en Content Warning på. For mens nogle emner åbenlyst kan være stødende på mange, så kan der være emner som ikke støder de fleste, men potentielt kan støde nogen. Og skal man så påsætte en Content Warning?

Det mener jeg ikke nødvendigvis man skal. Jeg synes det virker forstyrrende at gennemse en tidslinje hvor der er Content Warnings på alt. Det kommer lidt til at minde om alle de popup der dukker op på enhver hjemmeside og advarer om at der bruges cookies på hjemmesiden. Hvem læser nogensinde hvad der står og tager stilling til det? Mit gæt er de færreste og disse advarsler er derfor blevet ligegyldige, og nærmere en irritation for mange. Det er jo ikke meningen med advarsler. Derfor er man nødt til at balancere antallet af advarsler så de kommer der hvor der er stor risiko for at der er brug for dem, og acceptere at de ikke er der hvor der er lille risiko for dette.

Nogle argumenterer for at Content Warnings skal sættes på, fordi læseren ikke nødvendigvis ønsker at læse toots om alle emner. For eksempel er det ikke alle der ønsker at læse toots om politik, og derfor argumenterer for at der skal sættes en Content Warning på alle toots om politik. Men Content Warnings bør ikke bruges til hvad nogle ikke gider læse, men hvad der potentielt kan støde nogen. For eksempel scroller jeg altid videre forbi alle de billeder af katte der florerer på Mastodon. De støder mig ikke, men interesserer mig heller ikke. Skal de så have en Content Warning på? Nej selvfølgelig ikke.

I sidste ende er det faktisk kun modtageren der ved hvad der potentielt kan være stødende. Derfor er det vigtigere at kigge på filtre m.m. der kan filtrere bestemte tags væk fra tidslinjen, så man ikke behøver læse dem. På den måde kunne man for eksempel frafiltrere alle indlæg der indeholder et tag som . Det behøver der ikke en Content Warning for.

Men hvad skal vi så bruge Content Warning til? Når du skriver et toot og tænker over, at det her kan måske være stødende for nogle, så kan du sætte det på. Ikke fordi nogle ikke ønsker at læse om det, men fordi det kan støde nogen. Det skal ikke på alle toots, men på de særlige toots der omhandler ømtålelige emner.

Nu er du måske uenig og synes at vi skal bruge Content Warnings meget mere udbredt end hvad jeg synes. På nogle instanser er det måske ligefrem en del af serverreglerne at man skal påføre det alt. Det synes jeg er helt okay, fordi det fede ved Mastodon er at det er et decentralt netværk, hvor man netop har muligheden for at sætte reglerne for sin egen del af netværket. Jeg synes det er fint med forskellige holdninger, og det er en af grundende til jeg godt kan lide at være på Mastodon (og Twitter for den sags skyld). Og ja, jeg har tænkt mig at sætte Content Warnings på hvis jeg selv vurderer noget kan være stødende.

5 1 vote
Article Rating

Andreas Andersen

Forfatter og grundlægger af IT-blogger.dk, der har blogget om IT-emner siden 2012. Findes på Mastodon på @aphandersen@ansico.dk

You may also like...

Abonner
Giv besked ved
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x