Xtra-PC – Hvad er det og er det fup?

Måske du har set en reklame for Xtra-PC, der kan spare dig for at købe en ny PC? Læs hvad det er her og om det egentlig bare er fup.

Jeg har gennem tiden set mange fup-reklamer, hvor der ses reklamer eller tilbud som er for godt til at være sandt. Derfor er jeg generelt lidt skeptisk overfor den type reklamer. Jeg var for eksempel en af de første til at skrive om Den Danske Metode, der også var en fupreklame.

Forleden så jeg så følgende reklame, hvor jeg også blev lidt skeptisk, i hvert fald i første omgang:

Her skriver de altså, at hvis man køber denne Xtra-PC, så behøver man ikke købe en ny PC. Men er det egentlig rigtigt? Lad os kigge lidt nærmere på det.

Det sker der når du klikker på reklamen

Når du klikker på reklamen kommer du ind på URL adressen “https://thiswentviral.net/dk/ny-computer/?ad=389430010292&sites=X&gclid=EAIaIQobChMI9J-ttfDi5QIVNMe7CB19fApxEAEYASAAEgL5PPD_BwE”. Det synes jeg i sig selv er en meget suspekt URL adresse.

Siden man kommer ind på ser således ud:

En side hvor de storroser produktet og kommer med anmeldelser fra danskere der har prøvet produktet og kun kan anbefale det. Denne side minder mig faktisk om Den Danske Metode’s hjemmeside.

De skriver at hvis Xtra-PC bliver ved med at sælge så godt, så må computerforretninger lukke. Det lyder som noget værre vrøvl. Kunne du forestille dig at El-giganten eller Power var nødt til at lukke, fordi denne USB nøgle solgte godt? Nej vel.

Der er tale om et produkt, der får diverse computerforretninger, og forretninger inden for computerreparation, til at miste store indtjeningsmuligheder. Vi har talt med en repræsentant fra en af de specifikke, lokale forretninger, som, mens han opgivende rystede på hovedet, udtalte, at hvis dette produkt bliver ved med at sælge så utrolig godt, står forretningen over for at miste millioner af kroner og kan derfor blive nødt til at lukke til næste år. Han indrømmede samtidigt, at dette produkt kan spare kunderne for en masse penge.

Men hvad kan produktet egentlig? De skriver følgende:

Så, i stedet for at gå ud og købe en ny bærbar pc eller computer, bør du lige tage et kig på denne nye enhed, der er kommet på markedet for nylig. Den giver dine gamle, langsomme computere en gennemgribende renovering. Og det allerbedste er, at den er utrolig rimelig i pris!

Med andre ord lover de at denne USB nøgle skulle kunne give en “gennemgribende renovering” af din gamle langsomme pc. Og så kun angiveligt til 231,92 kroner. Endvidere skriver de:

Xtra-PC er et lille USB-stik, med høj ydeevne, som kan sættes ind i din computers USB-port. Inden for få sekunder, vil det gamle, langsomme styresystem (Windows eller Mac) blive tilsidesat og erstattet af et fuldt funktionsdygtigt Linux-styresystem, som er lynhurtigt og enkelt at anvende!

Og her kommer vi faktisk lidt nærmere ind på hvad Xtra-PC faktisk er. Tilsyneladende er det bare en USB nøgle med live Linux på. Vi kommer ind på lidt senere i artiklen hvad det er, og hvordan du kan lave sådan en selv. Det behøver du altså ikke købe Xtra-PC for at kunne.

Som prikken over i’et, så fremgår der i bunden en række kommentarer, som til forveksling ligner live Facebook kommentarer der er skrevet for nyligt. Men det viser sig at være et billede. Mange falske navne på personer der ikke eksisterer. Bare for at sælge produktet.

Der er på siden selvfølgelig også direkte links til hvor du kan købe enheden. Når du klikker på disse links, så tjener bagmændene penge. Disse links bringer dig til URL-adressen “https://getxtra-pc.io/offer-01/?lpid=757&utm_source=8852&utm_medium=db71eu352ho216&utm_term=465&utm_content=&utm_campaign=27&aff_id=8852&camp_id=27&sub_id=db71eu352ho216&req_id=2885eed880764839b0f1ff434960428d&contract_id=27&oid=465&device_type=PC&country_name=Denmark” som også er suspekt. Siden ser således ud og er en engelsk side med engelske priser, hvor man ikke rigtig kan se om shoppen er ægte.

Hvem står bag siden?

Men hvem står egentlig bag reklamen og siden? Hvem ejer domænet thiswentviral.net? Vi bemærker i hvert fald at det ikke er et DK-domæne og det derfor er sværere at spore sidens ejer.

Når jeg slår domænet op i WHOIS registret så står der følgende:

Domain name: thiswentviral.net
Registry Domain ID: 2089432824_DOMAIN_NET-VRSN
Registrar WHOIS Server: whois.namecheap.com
Registrar URL: http://www.namecheap.com
Updated Date: 2019-02-09T19:55:07.98Z
Creation Date: 2017-01-12T04:48:21.00Z
Registrar Registration Expiration Date: 2020-01-12T04:48:21.00Z
Registrar: NAMECHEAP INC
Registrar IANA ID: 1068
Registrar Abuse Contact Email: 
Registrar Abuse Contact Phone: +1.6613102107
Reseller: NAMECHEAP INC
Domain Status: clientTransferProhibited https://icann.org/epp#clientTransferProhibited 
Registry Registrant ID: 
Registrant Name: WhoisGuard Protected
Registrant Organization: WhoisGuard, Inc.
Registrant Street: P.O. Box 0823-03411 
Registrant City: Panama
Registrant State/Province: Panama
Registrant Postal Code: 
Registrant Country: PA
Registrant Phone: +507.8365503
Registrant Phone Ext: 
Registrant Fax: +51.17057182
Registrant Fax Ext: 
Registrant Email: 
Registry Admin ID: 
Admin Name: WhoisGuard Protected
Admin Organization: WhoisGuard, Inc.
Admin Street: P.O. Box 0823-03411 
Admin City: Panama
Admin State/Province: Panama
Admin Postal Code: 
Admin Country: PA
Admin Phone: +507.8365503
Admin Phone Ext: 
Admin Fax: +51.17057182
Admin Fax Ext: 
Admin Email: 
Registry Tech ID: 
Tech Name: WhoisGuard Protected
Tech Organization: WhoisGuard, Inc.
Tech Street: P.O. Box 0823-03411 
Tech City: Panama
Tech State/Province: Panama
Tech Postal Code: 
Tech Country: PA
Tech Phone: +507.8365503
Tech Phone Ext: 
Tech Fax: +51.17057182
Tech Fax Ext: 
Tech Email: 
Name Server: guy.ns.cloudflare.com 
Name Server: yolanda.ns.cloudflare.com 
DNSSEC: unsigned
URL of the ICANN WHOIS Data Problem Reporting System: http://wdprs.internic.net/

For more information on Whois status codes, please visit https://icann.org/epp

Vi kan se domænet er købt hos Namecheap og beskyttet med Whoisguard. Med andre ord har bagmanden betalt et lille beløb for at beskytte sine oplysninger, så det i stedet står som at være i Panama. Det er der egentlig ikke noget unormalt i, men det understreger at bagmanden ikke ønsker vi ved hvem han er.

Derfor skal du IKKE købe Xtra-pc

Der er ingen tvivl om at denne annonce er suspekt og det samme er den shop den leder hen til. Jeg ville aldrig købe noget fra den butik fra udlandet, hvor du ikke engang kan spore hvor den er og hvem der står bag den. Du risikerer aldrig at se dine penge igen.

Dette scam minder mig lidt om Den Danske Metode, fordi nogle bagmænd, der formentlig slet ikke kommer fra Danmark, har gjort meget ud af at fremstille en dansk hjemmeside for at virke troværdig.

Produktet er en helt almindelig USB nøgle med linux på. Det er der ikke noget specielt i. Hvis du køber en USB nøgle med USB 3.0 til ca. 50 kroner, så kan du gratis selv lave sådan en USB nøgle med Ubuntu Linux. Det har jeg blandt andet skrevet her om hvordan du gør. En fordel ved det er at det er ikke fup, det koster kun købet af en USB nøgle og du ved hvilket Linux der er på.

Og for lige at slå fast: En USB nøgle med Linux på laver ikke en gennemrenovering af din gamle computer. Det er rigtigt at mange gamle computere bliver hurtigere hvis du installerer Linux, men det behøver du ikke Xtra-PC for at kunne.

Jeg vil anbefale at du ikke rører Xtra-PC med en ildtang. Del gerne denne artikel med din omgangskreds inden de bliver snydt af denne reklame. Har du spørgsmål eller kommentarer må du meget gerne skrive en kommentar nedenunder.

0 0 vote
Article Rating

Andreas Andersen

Forfatter og grundlægger af IT-blogger.dk, der har blogget om IT-emner siden 2012

You may also like...

Abonner
Giv besked ved
guest
20 Comments
mest stemt på
nyeste ældste
Inline Feedbacks
View all comments
Viggo Laursen
Viggo Laursen
6 måneder siden

Hej i dette debat forum! Min baggrund for at skrive i dette forum er: 23 år som serviceingeniør inden for IT, med speciale inder for fjernvarme/ forbrændings-anlæg, samt forsynings-anlæg. Disse anlæg skal kunne køre 24/7 og helst i mange år, hvorfor driftssikkerheden og stabiliteten har været alt afgørende. Mit arbejder var specielt rettet imod sikring af data, vedligehold af IT-servere, samt arbejdsterminaler, indenrigs såvel som udenlands. Alle disse maskiner startede med at køre Unix, men nogle fik senere Windows maskiner. Dette gav os ingeniører meget mere at laver, da maskinerne har det med at ‘sande til’, og dermed blive meget… Læs mere »

gradimir miljkovic
4 måneder siden
Reply to  Viggo Laursen

sagen er politi andmelt sodan skiv jeg til politiet politi andmelse   bedraveri avdeling  på firma pc-xtra.dk  Cvr. 29711666 for at sælge en gratis  prudukt  og er open  linux  til at fuppe folk med  læs denne link   og forså alvoren i  fup triks som mange mensker bliver snyt verdag   https://www.it-blogger.dk/xtra-pc-hvad-er-det-og-er-det-fup/   Det sker der når du klikker på reklamen Når du klikker på reklamen kommer du ind på URL adressen “https://thiswentviral.net/dk/ny-computer/?ad=389430010292&sites=X&gclid=EAIaIQobChMI9J-ttfDi5QIVNMe7CB19fApxEAEYASAAEgL5PPD_BwE ”. Det synes jeg i sig selv er en meget suspekt URL adresse. ..  jeg mender bestemt at en real firma  skal  give sig tilkende vem de er fra  med navn… Læs mere »

Bent Munch Andreasen
Bent Munch Andreasen
7 måneder siden

Kære Andreas Andersen – ganske kort! Er_Det værd at bruge tid på Xtra-PC? Man tilbyder 3 af “Slagsen” – er nogen af disse realistiske ? Jeg er ejer af en PC mærket COMPAC købt 22- 09- 2014. (Jeg har rundet de 85 år – altså en årgang 1934) – Men kan stadig tænke klart.
Venlig hilsen Bent Munch Andreasen

Poul Oluf Jeppesen
Poul Oluf Jeppesen
1 måned siden

Kære Bent Munch Andreasen, Også jeg er ‘steget lidt i graderne’ 83 år og dertil EUR ING, der stadig har ‘fingeren på pulsen’. Mit speciale er Mediko-teknik! Jeg var i færd med, at google en virksomhed på nettet… da annoncen pludselig dukkede op og – da man som udviklings ingeniør er nysgerrig af natur… gav jeg mig tid til, at læse hele materialet i gennem. Uha! Det der gør mig mest trist og ked af det – er, at der dukker mere og mere ‘spam’ af den slags op, som mange uskyldige mennesker falder for, som Andreas Andersen dog fik… Læs mere »

Kirsten Harboe
Kirsten Harboe
6 måneder siden

Hej,
jeg er en novice indenfor it, – en af de gamle – så jeg troede på dem der havde anprist produktet , og jeg købte en X-tra pc – og har fået tilsendt 2 stk usb-stik , men jeg tør da ikke bruge dem, – nu hvor jeg har læst, at jeg nok er blevet fuppet ? – ak, – hvad gør jeg. Har nogen prøvet usb’en ?

Ole Kristian Mose
Ole Kristian Mose
4 måneder siden
Reply to  Kirsten Harboe

Hej Kirsten
Jeg finder det interessant at se en af disse. Jeg vil derfor gerne købe en af dem af dig og prøve at undersøge den nærmere.
Hvor bor du i landet?
Mvh
Ole

Kirsten Harboe
Kirsten Harboe
4 måneder siden

Hej Ole,
Du er da velkommen til at få den ene af de 2 jeg købte. Jeg har i mellemtiden fået en ny pc – min gamle Windows kunne ikke mere.
Jeg håber så du fortæller alle os andre om hvad du finder ud af.
mvh
Kirsten

Ole Kristian Mose
Ole Kristian Mose
4 måneder siden
Reply to  Kirsten Harboe

Det er fremragende. Og naturligvis vil jeg dele, hvad jeg når frem til. 🙂

Thorbjørn Søndergaard
Thorbjørn Søndergaard
5 måneder siden

Tak for en ærlig artikel om Xtra-pc. Jeg blev også præsenteret for en bannerreklame for produktet og blev nysgerrig på det, da jeg ligesom mange andre har et par gamle udtjente laptops liggende i skabet. Jeg tænkte dog det lød for godt til at være sandt, så jeg Googlede lige først for at se om nogen uvildige havde skrevet om det. Dér er denne blog faktisk det eneste pålidelige bud, jeg har fundet. Bagmanden må virkelig have brugt mange penge på SEO og markedsføring for overalt er der urealistiske lovprisninger af produktet – også på Trustpilot og Amazon. Nu får… Læs mere »

Villy Nielsen
Villy Nielsen
5 måneder siden

Har en bofælle der bed på limpinden .. Ville ikke skuffe ham, og han forstod ikke at ham havde købt noget gratis.. var så smart at han købte 2 da den næste kun kostede det halve og var dobbelt så stor 64 MB.. men når man ikke vil høre .. så han havde betalt over 80 usd. Trust pilot er det største fusker selskab.. Der tager god betaling for at acceptere falske anmeldelser… se f.eks (bestsecurity.dk). som får mindst 50 positive anmeldelser. Om måneden .. se så (bestsecurity) istedet for med næsten kun negative anmeldelser.. Forbruger rådet og forbrugerombudsmanden arbejder… Læs mere »

carsten nørskov
carsten nørskov
5 måneder siden
Reply to  Villy Nielsen

jeg var selv tæt på at falde i men googlede og fandt hurtigt denne hjemmeside , så stort tak til andreas, fremover vil jeg tjekke din side oftere

Martin Richard Olsen
4 måneder siden

Jeg takker også for dine råd!!

Ole Kristian Mose
Ole Kristian Mose
4 måneder siden

Hej Andreas. Super artikel! Jeg kunne godt ønske mig at se en test af XTra-PC. Det er sandsynligvis en Linux-distro, som du skriver. Men derfor er det alligevel interessant at se om der faktisk er lagt lidt arbejde i, at gøre enheden brugbar/anvendelig. Er der det, er det jo egentlig et OK produkt. Jeg bruger selv en USB-Stick med Linux til forskellige opgaver, så ideen fejler ikke noget. Hvis man var åben omkring hvad XtraPc faktisk bestod af, mener jeg heller ikke at 200-300 kr. for en klargjort installation af Linux på en USB-nøgle, er en voldsom pris. Det største… Læs mere »

Martin
Martin
2 måneder siden

De reklamerer også her på it-blogger https://ibb.co/j4VBgS0

20
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x