Pleroma – Alternativ til mastodon i Fediverset

Fediverset rummer mange flere muligheder end Mastodon. Pleroma er et af de alternative software du kan vælge i Fediverset.

De fleste kender til Mastodon, når man nævner Fediverset. Mastodon er da også noget rigtig godt software, men faktisk findes der også andre muligheder. Jeg har testet nogle forskellige af dem, og på det seneste også Pleroma. Her har jeg oprettet en profil, og i den kommende tid har jeg tænkt mig at teste hvad Pleroma kan.

Jeg er stødt på Pleroma lidt tidligere, blandt andet fordi nogle af dem jeg følger på Mastodon bruger Pleroma. Da jeg tjekkede det ud tidligere, var det især udseendet der gjorde jeg har valgt ikke at bruge det fremfor Mastodon. Udseendet ser lidt mere gammeldags ud og samtidig er der de her mærkelige pokemon-lignende emojis, som jeg heller ikke bryder mig så meget om.

Men når det er sagt, så fungerer det udemærket. Pleroma er til mikroblogging ligesom Mastodon, men betragtes som mere letvægtssoftware. Det er nemlig programmeret i Elixir, som er noget mindre tungt end Ruby som mastodon er lavet på. Det fik ActivityPub understøttelse nogenlunde samtidig som Mastodon, så på den måde kom de to nogenlunde samtidig ind i Fediverset.

En af de ting jeg bemærkede da jeg nu skulle oprette en Pleroma profil var, at der ikke var særlig mange instanser at vælge imellem. Der var faktisk kun to, selvom man også kunne grave flere frem. På et kort kunne jeg se at en del Pleroma instanser kun havde 1-2 brugere, og på den måde kan man sige at mange måske har valgt Pleroma som software til deres single user instans, netop fordi den kører lidt mere letvægtet.

En anden fundamental forskel på Pleroma og Mastodon er, at Mastodon har meget fokus på mulighederne for Moderation. Du kan nemt her blokere blandt andet hele servere fra at federere med din server. Dette skyldes især politiske forskelle, fordi hvor Mastodon fokuserer meget på at skabe et trygt community for alle, så fokuserer Pleroma meget på det frie ord og derfor ikke begrænsninger i hvad folk kan skrive.

Ligesom med Mastodon er der også opstået nogle forks, som er software der er afledt af Pleroma. De to vigtigste her er Akkoma og Rebased. Som jeg har forstået er baggrunden for dette især en uenighed mellem udviklerne, som førte til at de gik hver sin vej. Udseendet af Pleroma og Rebased er meget forskellig, hvor Akkoma ligner meget Pleroma, bare med flere funktioner. Det er lidt svært at finde ud af hvad der foregår udviklingsmæssig lige nu, men udviklingen af Pleroma synes at være gået lidt i stå, og afløst af Akkoma. Faktisk fik jeg besked fra serverejeren af den Pleromaserver hvor jeg oprettede min profil på, at de havde tænkt sig at opgradere til Akkoma.

Jeg tænker at fortsætte med at teste Pleroma lidt mere – også hvis den bliver opgraderet til Akkoma. Men på nuværende tidspunkt tror jeg ikke at det ender med at jeg åbner min egen single user Pleroma server.

5 1 vote
Article Rating

Andreas Andersen

Forfatter og grundlægger af IT-blogger.dk, der har blogget om IT-emner siden 2012. Findes på Mastodon på @aphandersen@ansico.dk

You may also like...

Abonner
Giv besked ved
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x