Fediverset er meget større end Mastodon

I disse dage fokuserer mange på Mastodon, men Fediverset rummer så meget mere.

Flere og flere får en profil på Mastodon, og lærer decentrale sociale medier at kende. Det er rigtig godt. Men alle ved måske ikke, at når du kommunikerer med andre på Mastodon, så er det ikke kun Mastodon-brugere du kommunikerer med. Du kommunikerer med alle på det såkaldte Fedivers – det store netværk af decentrale sociale medier.

Når man skal kommunikere på Fediverset, så skal man bruge noget software som kan det. Mastodon er et af de typer software, men der findes mange andre. De kommunikerer allesammen med protokoller skabt til Fediverset.

Noget software er til mikroblogging, og minder mest om Twitter, ligesom Mastodon. Andet minder mere om Facebook, som fx. Friendica. Noget minder om Youtube, som fx. Peertube. Og der er mange andre typer, og hvis du bruger en type software kan du kommunikere med alle andre på Fediverset uanset hvilken type software de har valgt.

Det var i 2016 at Mastodon kom frem, udviklet af en tysk udvikler. Cirka året efter fik jeg min profil på Mastodon. Det er udviklet primært med Ruby on Rails, et valg nogle mener gør Mastodon lidt tung i drift. Alligevel er det gået hen og blevet det mest udbredte software på Fediverset.

Nogenlunde samtidig får noget andet socialt software kaldet Pleroma også understøttelse af protokollen ActivityPub og bliver dermed også en del af Fediverset. Det er programmeret i Elixir, som gør det mere letvægtet end Mastodon. Det bliver ikke så udbredt som Mastodon, men vist nok det andet mest udbredte software. Når jeg har set Pleroma, har jeg altid tænkt udseendet var grimt og gammeldags. Det tror jeg har medvirket til det ikke er blevet så udbredt.

Historien mellem Mastodon og Pleroma rummer en del rygter, og selvom de på mange måder rummer noget fælles, er der også forskelligheder. Blandt andet bliver der i Fediverset fortalt, at de to software rummer vidt forskellige politiske retninger. Groft inddelt skulle Pleroma især rumme en del forholdsvis højreorienterede grupper, hvis holdning er at det frie ord er meget vigtigt, og de ønsker at udvikle plstformen i den retning. Modsat rummer Mastodon groft sagt forholdsvis venstreorienterede grupper, der især ønsker mange moderationsmuligheder, så de kan blokere for dem der ikke overholder de spilleregler de har sat for deres community. Jeg ved ikke hvor rigtigt dette er, men det er det der siges i Fediverset, og det siges også at uenighederne under tiden er blevet så stor, så en del Pleroma servere er blokeret af Mastodon og dermed de facto defedereret fra dem.

Der er også nogenlunde kommet en tredje type software til mikroblogging, der hedder Misskey. Det er især udviklet til det japanske samfund og det er da nok også grunden til at der i dag er kommet en fork til Misskey, som hedder Calckey og som vinder frem i de engelsktalende lande.

På samme måde er der også opstået forks til Mastodon og Pleroma, som er afledt af disse. Ved Mastodon hedder de Glitch-soc og Hometown, og disse ligger tæt op af Mastodon, men indeholder flere features. Her siges der i Fediverset at de opstod primært fordi Mastodons udvikler Eugen Grargon ikke ville implementere muligheden for at man kunne øge antallet af tilladte tegn i et toot og muligheden for kun at holde et toot inden for instansen. Så lavede nogen en fork og udviklede det der. Det er det smukke ved Fediverset.

Pleroma har også fået nogle forks, der hedder Akkoma og Rebased. Akkoma opstod fordi man gerne ville tilbage til Pleromas rødder, og hvis jeg skal være helt ærlig har jeg lidt svært ved at se forskel på Akkoma og Pleroma.

Historien mellem Pleroma og forken Rebased synes mere interessant, hvis man skal tro hvad der bliver sagt i Fediverset. Rebased opstod nemlig også ved uenigheder mellem udviklerne, og det førte til at Rebased blev født. Rebased kaldes undertiden også for Soapbox, men det er fordi Rebased tidligere hed Soapbox BE, mens dens frontend hed Soapbox FE. Det har siden skiftet navn så backend nu hedder Rebased og frontend Soapbox.

Disse historier har jeg fra de seneste dage, hvor jeg har tjekket andet Fedivers software ud. Jeg blev noget overrasket over de historier, og hvis du har nogle rettelser eller kommentarer, må du meget gerne skrive dem nedenunder. Men pointen var egentlig at introducere dig til det andet software der også findes i Fediverset og historien bag. Hvis du synes noget mangler i Mastodon, kan det være noget af det andet software indeholder flere muligheder. Det er bare at kaste sig ud i det, så opdager du også de andre muligheder i Fediverset.

5 2 votes
Article Rating

Andreas Andersen

Forfatter og grundlægger af IT-blogger.dk, der har blogget om IT-emner siden 2012. Findes på Mastodon på @aphandersen@ansico.dk

You may also like...

Abonner
Giv besked ved
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x