Calckey – Alternativ til Mastodon

Fediverset rummer meget andet software end Mastodon. Calckey er et af dem.

Den seneste tid er jeg begyndt at tjekke forskellige software på Fediverset ud. Mastodon er nemlig ikke den eneste måde at komme på Fediverset på. Gennem tiden er der opstået andre alternativer og grene af nogle af de forskellige software.

Et af dem er Calckey. Det er en gren af et andet alternativ man kalder for Misskey. Det er langt fra så udbredt som Mastodon, lige nu er der kun 2.200 brugere fordelt på 85 instanser verden over. Men den fremhæves som en af de software på Fediverset der kan vinde mere frem fremover.

En af grundene til at Calckey blev lanceret som fork til Misskey er, da Misskey især bruges i Japan, hvor Calckey mere fokuserer på engelsktalende brugere. Det er også forklaringen på den udbredte anvendelse af japanske avatars og emojis i Calckey, det er en rest fra det japanske Misskey.

Jeg oprettede en profil på serveren i.calckey.cloud som drives af ham der har udviklet Calckey. Han er meget aktiv og klar til at hjælpe med alt hvis du opretter dig.

Meget minder meget om Mastodon, men der er en del flere muligheder, som jeg først nu er begyndt at teste. En af de bedste er at det er muligt at citere andre indlæg, men hvis du gør det vil det alligevel ikke se pænt ud for alle de mange andre der bruger Mastodon og som skal læse dit indlæg. Det er en kæmpe ulempe.

Men samlet set er der da mange fede funktioner, selvom jeg måske synes det kører mere tungt end Mastodon.

Det største problem med Calckey er at det API der anvendes er vidt forskelligt fra Mastodon, Pleroma, Akkoma og Rebased og derfor er det det eneste Fedivers software der ikke kan bruges i en del apps, fx. Tusky og Fedilab. I stedet skal man bruge den app der hedder Milktea og den er desværre ikke så god. Et alternativ er subway tooter eller Kaiteki hvis du har Android eller SocialHub eller MissCat hvis du har iOS, men dem har jeg ikke prøvet endnu.

Jeg er spændt på at fortsætte med at teste Calckey, men jeg tror nu ikke den kommer til at afløse Mastodon for mig i fremtiden.

5 1 vote
Article Rating

Andreas Andersen

Forfatter og grundlægger af IT-blogger.dk, der har blogget om IT-emner siden 2012. Findes på Mastodon på @aphandersen@ansico.dk

You may also like...

Abonner
Giv besked ved
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x