Mastodon åbner nu op for at få citatfunktion

Efter ønske fra mange Mastodon brugere åbner Mastodons hovedudvikler Eugen Rochko nu op for at der også kan komme en citatfunktion i Mastodon.

En af de ting jeg savner mest på Mastodon er muligheden for at kunne citere et toot, ligesom man kan på Twitter. Det er jeg ikke den eneste der synes, og mange har givet udtryk for ønske om at netop den funktion skulle blive implementeret. Og nu kommer det måske til at ske. I hvert fald har Mastodons hovedudvikler Eugen Rochko i et toot givet udtryk for at funktionen formentlig vil komme på et tidspunkt.

Netop Eugen Rochko har været en af de største modstandere mod en citatfunktion. Forklaringen er at nogle mener at citatfunktionen medfører en negativ kultur på et socialt medie, idet det blandt andet kan bruges til at hænge folk ud, hvilket er imod Mastodons værdier, hvor man går ind for den gode tone.

Det er korrekt at citatfunktionen kan bruges negativt. Men den kan også bruges positivt, som fx. da jeg i dag lavede et toot hvor jeg gav udtryk for glæde over at Mastodon overvejer at implementere funktionen. Man kan jo også bruge et koben til at lave et indbrud med, men det forbyder vi ikke koben for.

Her kan du se at jeg har lavet et workaround, hvor jeg citerer et toot ved at indsætte et link til det. Det er dog ikke en særlig god workaround af flere grunde. For det første kan du ikke direkte se hvad toot der bliver citeret, her skal du først klikke på linket. For det andet skulle det ikke være nødvendigt at inkludere et link til det man citerer. For det tredje åbnes det link i et nyt browservindue, og åbnes derfor fx. ikke i din egen instans når du bruger en app. Og for det fjerde notificeres den man citerer ikke automatisk, og det synes jeg faktisk er dårlig citatskik.

Andet Fediverse software understøtter allerede citat

Der er altså en stor efterspørgsel efter at citatfunktionen bliver implementeret i Mastodon, og sker det ikke vil folk måske finde andet software i Fediverset der understøtter det. Man kunne fx. forestille sig at en fork til Mastodon ville indføre det. Et af de Fediverse software der allerede har implementeret quotes er Calckey, og her vil et citat se ud på følgende måde:

Rebased har også indført citatfunktionen, og det ser ud på følgende måde:

Sådan kan citatfunktionen forbedres

Jeg forstår godt nogle kan have bekymringer ift. at indføre citatfunktionen på Mastodon. Specielt når man har set eksempler på at den har været anvendt negativt på Twitter. Men jeg tænker der er flere muligheder for at udvikle en forbedret citatfunktion i Mastodon. Mine bud kunne være:

  • Instanser skal have muligheden for at slå citat fra på netop deres instans.
  • Mulighed for at man på toot-niveau kan slå citatmulighed fra.
  • Mulighed for at man kan frafiltrere citater i ens feed.
  • Mulighed for at man automatisk kan påføre en CW når der laves et citat.

Nogle foreslår at citatfunktionen som udgangspunkt ikke skal være slået til, men som udgangspunkt skal være slået fra. Det ved jeg ikke helt om jeg har en holdning til, men jeg er temmelig sikker på at den vil blive slået til på mange instanser ret hurtig hvis muligheden kom.

Hvad tænker du om at der måske snart kommer en citatfunktion i Mastodon, og har du flere bud på hvordan man kunne forbedre den?

5 1 vote
Article Rating

Andreas Andersen

Forfatter og grundlægger af IT-blogger.dk, der har blogget om IT-emner siden 2012. Findes på Mastodon på @aphandersen@ansico.dk

You may also like...

Abonner
Giv besked ved
guest

1 Comment
mest stemt på
nyeste ældste
Inline Feedbacks
View all comments
1
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x