Danmarks største Mastodon instans – Nu over 1.000 medlemmer

Expressional.social blev den første danske generelle instans der fik over 1.000 medlemmer. Læs om hvad instansen tilbyder her.

På få måneder har mange danskere oprettet en profil på Mastodon. I starten oprettede mange sig på de store internationale instanser som Mastodon.social, men nu er der kommet flere stabile danske instanser, så flere danskere kommer herover. Fordelen ved at være på en dansk instans kan være at det er lettere at finde dansk indhold, blandt andet fordi de danske servere har et relay hvor de deler indhold med hinanden.

Nu rundede den første danske instans så mere end 1.000 medlemmer. Det er den danske instans Expressional.social som drives af Christian Winther (@jippi) der først kom over denne milepæl. Det er godt vi har fået en stor dansk generel instans, fordi nogle ønsker ikke deres Mastodon profil på en meget lille server. En stor server kan indikere stabilitet og forpligter til at holde serveren stabil. Andre vil måske hellere have deres profil på en lille niche server, og derfor er det godt at der på Mastodon både er mange små servere og nogle større servere. Dette lever også op til Mastodons diversitet og decentralisering.

På nuværende tidspunkt er der følgende antal aktive brugere på de forskellige danske instanser:

 • Expressional.social – 1.192 medlemmer
 • Mstdn.dk – 319 medlemmer
 • Helvede.net – 143 medlemmer
 • Norrebro.space – 90 medlemmer
 • Uddannelse.social – 69 medlemmer
 • Social.data.coop – 27 medlemmer
 • Turingfesten – 20 medlemmer
 • Social.itu.dk – 12 medlemmer
 • Frederiksberg.social – 2 medlemmer

Se selv en opdateret oversigt over antallet af aktive medlemmer på de forskellige instanser her. Denne statistik er også lavet af Expressional.social og er faktisk kun et af de mange værktøjer denne instans har udviklet til det danske Mastodon fællesskab. Faktisk har Expressional.social udviklet følgende værktøjer til det danske Mastodon fællesskab:

 • Mastodon server statistik: Server statistik for de danske Mastodon servere, hvor du kan se antallet af medlemmer, men også hvilke instanser der har de hurtigste svartider.
 • Mastodon guide: En Mastodon guide med både engelske og danske artikler hvor du introduceres til mange ting til Mastodon.
 • Soapbox Frontend til Mastodon: Login med din Mastodon profil og brug den som om den ligner Soapbox (læs mere om Soapbox her).
 • Dansk Mastodon Relay: Expressional.social driver det danske Mastodon Relay, der gør at de danske instanser deler indlæg med hinanden, så du får mere dansk indhold. De fleste danske instanser deltager i dette.
 • Danske Mastodon Bots: Expressional.social har også en lang række bots, der sørger for at du kan læse danske nyheder på Mastodon.

Expressional.social er altså meget aktiv når det kommer til at udvikle det danske Mastodon fællesskab, og dermed gøre Mastodon til et fedt sted at være. Men der er også andre forskelle mellem Expressional.social og de andre danske instanser. En af de forskelle som man måske ikke tænker over er, at Expressional.social faktisk ikke er den klassiske Mastodon installation, som de fleste instanser bruger. De bruger nemlig den fork der hedder Glitch, og den giver udover de almindelige Mastodon muligheder også flere udvidede muligheder. For eksempel er der mulighed for at formatere den tekst der skrives i et toot, og ofte kommer nye muligheder til Mastodon i Glitch før de implementeres i den klassiske Mastodon version. Expressional.social er den eneste danske instans der er baseret på Glitch versionen, så hvis du vil have udvidede muligheder i Mastodon, så er det Expressional.social du skal vælge.

Et andet plus er at Expressional.social sammen med Mstdn.dk er de eneste danske instanser, der overholder Mastodon Server Covenant og dermed er listet på Joinmastodon. Dette er et slags kvalitetsstempel for at en server er stabil og har styr på backup og med mindst mulig risiko for pludselig at lukke ned fra den ene dag til den anden.

Du opretter selv din profil på Expressional.social her, og hvis du vil flytte din profil til denne instans, så kan du læse mere om hvordan du gør her.

Er der flere ting du savner i det danske Mastodon fællesskab? Skriv dem gerne i en kommentar nederst i artiklen eller på Mastodon.

5 1 vote
Article Rating

Andreas Andersen

Forfatter og grundlægger af IT-blogger.dk, der har blogget om IT-emner siden 2012. Findes på Mastodon på @aphandersen@ansico.dk

You may also like...

Abonner
Giv besked ved
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x