Mastodon i 2023 – Se planlagte opdateringer her

Her kan du se hvilke nyheder vi kan forvente i Mastodon i år 2023.

Mange går måske og spekulerer på hvilke nyheder der kommer i Mastodon i år 2023. Heldigvis kan du smugkigge i nogle af dem, fordi Mastodon har offentliggjort et såkaldt Roadmap, hvor de skriver hvad de har planlagt at kigge på. I denne artikel skal vi se på nogle af dem.

En af de større nyheder vi kan forvente i Mastodon er implementeringen af grupper. Grupper er isolerede communities inden for en instans, hvor en gruppe personer sammen kan danne en gruppe og her debatere sammen. Man vil også kunne tilknytte en administrator eller moderator for denne gruppe. Desuden vil man kunne styre hvad der kan ses af indlæg fra gruppen, for personer der er uden for gruppen, og hvad kun gruppens medlemmer kan se. Dette bliver spændende at se i 2023, og hvilke muligheder det giver.

Man vil også implementere en forsinkelse, hvis du vælger at slette din Mastodon profil. I dag bliver profilen slettet med det samme, og du kan så ikke let genskabe den igen, hvis du fortryder. Nu får du altså en fortrydelsesperiode, hvor du får muligheden for at genskabe profilen igen.

En af de andre store nyheder vi vil se er indførelsen af end-to-end kryptering på private beskeder i Mastodon. Private beskeder i Mastodon er ikke spor private, og i virkeligheden er det bare almindelige toots, som bare kun er synlig for modtageren. Her har der været kritiseret at de ikke er end-to-end krypteret, således at andre potentielt kan læse med. Dette skulle blive forbedret i en kommende version af Mastodon.

Man vil også indføre muligheden for at kunne betale for at have en Mastodon profil på en instans, og at man kan betale afhængig af hvor mange ressourcer man bruger på serveren. Dette er også interessant, fordi det åbner muligheden for at en Mastodon instans kan blive finansieret direkte af brugerbetaling fra dets brugere, uden at man skal indsamle penge via en tredjepartsservice.

Du får også flere muligheder for at filtrere ting og styre hvem der skal kunne se de toots du skriver. Lister vil også blive forbedret, blandt andet så du kan tilføje folk du har ansøgt om at følge, men som endnu ikke er godkendt, samt bedre muligheder for at eksportere, importere og migrere lister ved flytninger.

Du kan selv se alle de planlagte opdateringer her, ikke mindst planlagte opdateringer til de officielle Mastodon apps til Android og iOS.

En af de funktioner jeg savner allermest i Mastodon er muligheden for at citere toots. Jeg ved der er delte meninger om det, men funktionen implementeres allerede i konkurrerende software som Akkoma, Rebased og Calckey, og gør det nemmere at starte en ny debat om et emne fremfor at blande en masse debatter sammen i den samme tråd. Desuden gør det det også nemmere at kommentere en nyhed, hvor du citerer tootet for en nyhed fremfor kun et link, hvilket gør det mere interessant for medier at komme på Mastodon. Jeg håber meget denne funktion snart kommer.

En anden ting jeg også savner, er bedre muligheder for at kunne eksportere og importere toots. Hvis en server lukker, burde jeg kunne eksportere mine toots og så importere den på en anden server. Jeg er klar over at nogle servere ikke ønsker dette, men så bør de kunne slå det fra. Jeg kunne bare købe min egen Mastodon instans, og her skulle jeg have muligheden for også at importere gamle indlæg.

Hvilke opdateringer til Mastodon savner du? Skriv gerne en kommentar nedenunder eller i Fediverset.

5 2 votes
Article Rating

Andreas Andersen

Forfatter og grundlægger af IT-blogger.dk, der har blogget om IT-emner siden 2012. Findes på Mastodon på @aphandersen@ansico.dk

You may also like...

Abonner
Giv besked ved
guest

5 Comments
mest stemt på
nyeste ældste
Inline Feedbacks
View all comments

@andreas lyder ret interessant med gruppefunktionen! Jeg bemærkede i roadmap at der arbejdes på bedre virkninger af tråde. Og enig i at vi snart må få en citatfunktion at se.

@andreas ved du hvor søren man man kan finde de tickets/IDer de refererer til? 🤔

@jippi @andreas nej desværre, det er ærgerligt man ikke kan klikke sig ind på dem

Tommy Olesen siger:

Citatfunktion er vel standard – stort set – alle andre steder (?). Jeg ser frem til den kommer!

Andreas Andersen siger:

@Tommy ja, den findes på de fleste sociale medier og er en basal del af et socialt medie. Der er lidt uenighed om hvorvidt den skal indføres, men jeg synes det er vigtigt den bliver det. Så jeg glæder mig også meget 🙂

5
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x