Fra Twitter til Mastodon – Flere skifter Twitter ud med Mastodon

Efter Elon Musks overtagelse af Twitter er flere begyndt at kigge efter alternativer til Twitter. Et af de bedste alternativer er Mastodon, og her er flere igang med at flytte over.

Mere end 1 million bruger aktivt Mastodon hver eneste dag, og siden 27. oktober er der kommet 1.124 nye Mastodon instanser til og snart en halv million nye brugere. Det blegner selvfølgelig i forhold til de over 200 millioner aktive brugere der er på Twitter, men der er sket en bevægelse der er til at få øje på.

Det begyndte da Elon Musk købte Twitter. Nogle jublede over hans udtalelser om mere ytringsfrihed, mens andre frygtede at Donald Trump og lignende nu ville komme tilbage og ødelægge Twitter. Det fik mange til at begynde at kigge efter alternativer til Twitter. Der findes lidt forskellige, men Mastodon er nok det der minder mest om Twitter og som trods alt er store nok til det giver værdi. Efter købet af Twitter nu er gået igennem, har Elon Musk lanceret flere tiltag, som har boostet migrationen til Twitter endnu mere.

Jeg er stadig på Twitter, men jeg har valgt at oprette en Mastodon profil, hvor jeg poster det samme jeg gør på Twitter. Dette gør at jeg stadig vil have mine “tweets” hvis jeg en dag ønsker at forlade Twitter, eller hvis de lukker ned for det. Samtidig giver det mulighed for stille og roligt at tjekke Mastodon ud.

Jeg valgte for et halvt år siden at lave min egen Mastodon instans med mit eget domæne. Det svarer lidt til at du køber et domæne til din egen e-mailadresse. Jeg ville gerne have mere kontrol med mine egne data og hvordan min Mastodon profil skulle se ud. Samtidig har jeg stadig fint mulighed for at kunne kommunikere med alle andre på Mastodon. Jeg har valgt at bruge Masto.host til dette og det koster mig ca. 6 USD hver måned. Du kan læse mere om hvordan jeg har gjort her.

Men for de fleste skal de bare oprette en profil på en af de offentlige Mastodon instanser. Der er nemlig ikke kun én server hvor du kan oprette en profil, som du kender det fra Twitter. På Mastodon er der mange servere som alle snakker sammen, og som gør at du kan kommunikere med alle fra Mastodon uanset hvilken server du vælger. Dog er der nogle servere der kan vælge at blokere bestemte profiler for alle deres brugere.

Den mest populære Mastodon instans er Mastodon.social. Hvis der er lukket for tilgang til den kan du vælge Mastodon.online. Men måske det giver mere mening at tjekke nogle af de danske Mastodon instanser ud. De to mest populære er helt klart Helvede.net og Norrebro.space. Husk at sætte dig ind i spillereglerne for den enkelte servere, fordi de kan godt variere. Og hvis du er i tvivl kan du altid vælge Mastodon.social eller Mastodon.online og så evt. flytte din profil senere.

Når du har oprettet din Mastodon profil, kan det godt være du gerne vil finde andre danskere at følge. Du kan evt. tjekke min profil ud, fordi jeg følger en del af danskerne derinde. Nogle er også begyndt at lave lister over danskere der er interessante at følge.

For at kommunikere med danskere, kan du også bruge nogle af de typiske danske tags. Det er især og der anvendes her.

Ligesom ved Twitter er der en fin app du kan bruge. Den finder du til både Android og iPhone.

Jeg håber dette gav en lille introduktion til hvordan du kommer igang med Mastodon, og så er der bare ikke andet at sige end, at et socialt netværk bliver hvad man gør den til. Så jo flere der kommer over på Mastodon, jo federe bliver der at være der. Hvis du har nogle spørgsmål er du meget velkommen til at skrive en kommentar nederst.

5 2 votes
Article Rating

Andreas Andersen

Forfatter og grundlægger af IT-blogger.dk, der har blogget om IT-emner siden 2012. Findes på Mastodon på @aphandersen@ansico.dk

You may also like...

Abonner
Giv besked ved
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x