Lav din egen Mastodon instans med Mastohost

I denne artikel kan du læse om mine erfaringer med at oprette en Mastodon instans på Mastohost, som koster fra 6 euro pr. måned.

Mastodon er et decentralt open source alternativ til Twitter. Efter Elon Musks overtagelse af Twitter, har flere brugere ledt efter et alternativ, og her er Mastodon nok det bedste bud. Læs mere om Mastodon her.

Jeg har forsøgt at kigge på hvordan man opretter sin egen Mastodon instans, hvilke fordele og ulemper der er og hvad den bedste løsning er. Blandt andet har jeg forsøgt at bygge det hele fra bunden med Digitalocean, hvor man også selv skal stå for installationen og vedligeholdelsen. Men i denne artikel vil jeg kigge på en anden løsning. Mastohost er en færdig hostløsning til dig, der vil have din egen instans, men ikke vil stå for alt det tekniske.

Man kan sammenligne det lidt med dig, der gerne vil købe dit eget domæne til din e-mailadresse, men ikke vil stå for alt det tekniske og derfor køber en færdig hostløsning til dette. Altså som ikke vil have en Mastodon profil som hedder @brugernavn@mastodon.social, men i stedet @brugernavn@dit-domæne.dk.

Til forskel fra løsningen med Digitalocean får du her en fuldstændig færdig løsning, og du kan selvfølgelig administrere din egen instans, men du kan ikke tilpasse alt det servermæssige. Det vil sige du kan for eksempel ikke selv stå for backup, selv eksportere et diskimage af hele din installation, selv tilføje nye admins og selv ændre på hvor mange tegn man kan skrive i et toot på din instans. Her skal du have fat i Mastohost hver gang.

Men har du ikke brug for det, er Mastohost en rigtig god løsning. Den mindste pakke koster 6 amerikanske dollars pr. måned, og det ser udfra mine tests ud til at være nok, hvis du bare skal have en instans til dig selv. Når du køber hosting ved Mastohost, skal du betale med Paypal, hvor du så abonnerer på servicen og pengene trækkes automatisk hver måned.

Min oplevelse med Mastohost har været rigtig god. Jeg fik oprettet min instans inden for en time efter jeg bestilte den, og havde direkte kontakt til udvikleren der hjalp mig med den tilpasning jeg havde brug for. Systemet har kørt lige så stabil som min profil på Mastodon.social.

Hvis du gerne vil have din egen instans for at bruge dit eget domæne, men ikke vil “eje dine data” på den måde at du nemt kan flytte din installation senere, så er Mastohost et rigtig godt bud. Læs mere om mine erfaringer efter tre måneder her.

5 1 vote
Article Rating

Andreas Andersen

Forfatter og grundlægger af IT-blogger.dk, der har blogget om IT-emner siden 2012. Findes på Mastodon på @aphandersen@ansico.dk

You may also like...

    Mentions

  • 💬 Andreas Andersen
Abonner
Giv besked ved
guest

1 Comment
mest stemt på
nyeste ældste
Inline Feedbacks
View all comments

Oversigt over danske Mastodon servere

1
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x