Flere danskere kommer på Bluesky – det nye Twitter-alternativ

Der kommer flere og flere danske profiler på det nye sociale mikroblog-medie Bluesky, selvom det stadig kræver en invitation.

Efter Elon Musk overtog Twitter, og efterfølgende omdøbte det til X, har flere søgt et alternativ. Mange har prøvet Mastodon, men for nogle synes det lidt abstrakt og kompliceret at man skal vælge en server, og ikke nødvendigvis kan se alle indlæg. For dem er Bluesky måske det sociale medie hvor de kan skrive deres tanker fremover.

Bluesky er som Mastodon et decentralt socialt medie, der dog teknisk set bruger en anden og måske mere moderne protokol til kommunikationen. Men hvor Mastodon er spredt ud over mange servere, så har man på Bluesky lagt op til at mange bruger den officielle server Bsky.social, mens det fortsat er muligt at bruge sin egen server. Det gør det let for mange at oprette en profil der og det er en kæmpe fordel. Jeg har tidligere skrevet om nogle af forskellene mellem Bluesky og Mastodon i denne artikel.

Som nævnt kræves der fortsat en invite kode for at få en profil på Bluesky. Ja, i princippet kan du også skrive dig op på en venteliste, men der har jeg aldrig hørt om nogen der er blevet lukket hurtigt ind på mediet. Der er derfor ingen vej udenom en invite kode. Den kan du få af andre som har en Bluesky profil, fordi Bluesky deler nemlig løbende koder ud. Jeg deler også invite koder ud, så snart jeg får flere – så hvis du har brug for en kode, så skriv en kommentar på denne artikel. Du er også meget velkommen til at følge mig på Bluesky her, når du får en profil.

Bluesky vs Twitter/X

Når du ser Bluesky vil rigtig mange ting minde om Twitter/X, og det er meningen. Det er korte indlæg, der kan være op til 300 tegn. Du kan også ligesom på Twitter/X indsætte et link, der bliver lavet om til et link preview – faktisk hvor du så efterfølgende kan fjerne selve linket igen. Det er meget smart.

Ligesom på Twitter/X kan du nævne andre profiler, ved at starte med et @ og så indtaste brugernavnet bagefter. Brugernavnet indeholder både selve brugernavnet, men også serveren der adskilles med et punktum. For eksempel er mit brugernavn @aphandersen.bsky.social, fordi jeg har valgt brugernavnet @aphandersen og oprettet på den officielle server bsky.social.

Du kan desværre ikke bruge tags endnu, det er ikke implementeret i Bluesky. Men der er oprettet et alternativ, som er en form for grupper, som Bluesky kalder for Feeds. For eksempel er der et dkpol-feed, som du kan finde her. Dem kan du så følge og poste i når du vil

Ellers kan du også både like og reposte ligesom du kender på Twitter/X. Du kan faktisk også citere posts allerede på Bluesky – en feature som endnu ikke er blevet implementeret i Mastodon. En stor fejl efter min mening.

Er Bluesky sikkert?

Nogle har kritiseret sikkerheden ved Bluesky, og at den ikke er så god som fx. ved Mastodon. Det er nemlig ikke meningen, at de indlæg du skriver på Bluesky er helt offentlig tilgængelige for folk som ikke selv har en Bluesky profil. Ikke desto mindre er det nemt at omgå dette, så man alligevel kan læse alt.

Der er nok ingen tvivl om at Bluesky har nogle ting der skal forbedres endnu, hvad angår sikkerheden. Derfor skal du huske at de ting du skriver på Bluesky, skal kunne tåle dagens lys også uden for Bluesky. Det har mange nok været vant til ved Twitter/X i mange år.

Bluesky har ikke private beskeder som Twitter/X eller direkte beskeder som Mastodon, så det er ikke den slags indlæg der kan komme til skue for andre.

Mange nye danske profiler

De seneste uger har jeg bemærket at der kommer mange nye danske profiler. Specielt profiler jeg i forvejen kender på Twitter. Det bliver derfor også lidt sjovere at være på Bluesky, når det ikke længere bare er et spøgelsesmedie.

Grundlæggende set ser Bluesky spændende ud, og nu er er der også kommet flere danske profiler. Vi må se hvad det bliver til.

5 1 vote
Article Rating

Andreas Andersen

Forfatter og grundlægger af IT-blogger.dk, der har blogget om IT-emner siden 2012. Findes på Mastodon på @aphandersen@ansico.dk

You may also like...

Abonner
Giv besked ved
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x