Bluesky – Endnu et Twitteralternativ ikke alle kender

Mens Meta er igang med at udrulle deres nye Twitter-dræber Threads, så findes der allerede flere alternativer til Twitter.

Hvis du leder efter et alternativ eller supplement til Twitter, så venter du nok med længsel på at Threads kommer til Danmark. Men faktisk er der allerede nogle alternativer derude du kan tjekke ud. Et af de mest oplagte er Mastodon, som jeg har skrevet en del om her på IT-blogger.dk. Men der er også et andet nyt socialt medie, som mange nævner som et alternativ, når hverken Mastodon eller Twitter falder i deres smag. Det er Bluesky, og det sociale medie skal vi se nærmere på i denne artikel.

Bluesky er som nævnt et mikroblogging socialt medie, ligesom Twitter og Mastodon. Det er endnu kun i betaversion, hvorfor du skal have en invitatio til at få en profil. Hvis du ikke har en invitation kan du opskrive dig på en mailliste, hvor du vil blive inviteret når de lukker flere ind.

Hvad er Bluesky?

Bluesky er et decentralt socialt medie – ligesom Mastodon. Det betyder at det bygger på en protokol, hvor man kan lancere en ny Bluesky server, som så snakker sammen med de andre Bluesky servere, så de tilsammen udgør det sociale medie. Det står i kontrast til Twitter, hvor det hele er én stor server.

Det nye sociale medie blev stiftet i 2019 af en tidligere chef på Twitter, som hedder Jack Dorsey. Faktisk blev projektet startet mens han endnu var ansat hos Twitter, og tanken var faktisk at skabe en ny open source protokol for et decentralt medie, som Twitter måske kunne adaptere. Nedenunder kan du se Jack Dorsey der i 2019 reklamerede for projektet:

Bluesky anvender en open source protokol der hedder AT protokollen. Det er en protokol for decentrale medier, som Bluesky selv har udviklet, og som er et alternativ til ActivityPub, som fx. Mastodon (og måske også snart Threads) benytter. En af årsagerne til de har udviklet deres egen protokol er, at den giver bedre muligheder for også at flytte dit indhold, når du skifter server.

Indtil videre skulle Bluesky have 50.000 brugere, i hvert fald i slutningen af april 2023, som er det sidste offentliggjorte tal på området.

Hvordan virker Bluesky?

Jeg er desværre ikke blevet inviteret til Bluesky endnu, så jeg kan ikke i detaljer sige så meget om hvordan det virker. Men når du bliver inviteret så får du et brugernavn der minder om @bruger.bsky.social, dvs. hvor både selve brugernavnet fremgår, men også hvilken decentral server du er oprettet hos. Bluesky har altså ikke valgt helt samme stil for brugernavn som Mastodon, hvor selve brugernavnet og serveren er adskilt af et snabel-a.

På Bluesky kan du skrive indlæg på op til 256 tegn. Det er lidt mindre end de 280 tegn du kan på Twitter, og en del mindre end de 500 tegn du kan på Mastodon og på Threads. Ligesom indlæg på Twitter hedder tweets og de på Mastodon hedder toots, så er det uofficielle navn for indlæg på Bluesky skeets. Ligesom Mastodon serverne hedder instanser, så hedder de ved Bluesky applications.

Bluesky anvender algoritmer til at generere et feed, i modsætning til Mastodon, hvor der er lidt mere modstand mod algoritmer. Men ved Bluesky er tanken at der kan eksistere mange algoritmer som man kan abonnere på, så man kan få vist sit feed nøjagtig som du ønsker.

Ligesom ved Mastodon er Bluesky også Portable, så du kan tage dine data og skifte server og så importere alle dine data. Angivelig skulle du her heller ikke miste dit indhold – det er bedre end ved Mastodon hvor indholdet bliver ved den gamle server.

Der findes både en Android og iOS app til Bluesky, som du kan downloade. Hovedserveren for Bluesky hedder Blueskyweb.xyz, men med tiden vil der formentlig komme flere servere hvor du kan oprette dig, ligesom du kender det fra Mastodon.

Vi ved ikke hvornår Bluesky åbner op for flere brugere, og om det nogensinde bliver mere udbredt. Bluesky har omkring 50.000 brugere nu, men Mastodon har flere millioner og Threads fik på første åbningsdag mere end 30 millioner brugere. Der er derfor lang vej igen før Bluesky for alvor bliver populær og hvor du kan være sikker på at finde en del brugere du kender.

5 1 vote
Article Rating

Andreas Andersen

Forfatter og grundlægger af IT-blogger.dk, der har blogget om IT-emner siden 2012. Findes på Mastodon på @aphandersen@ansico.dk

You may also like...

Abonner
Giv besked ved
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x