Borgerforslag: Vi vil have vores indefrosne feriepenge udbetalt

Et nyt borgerforslag har nået over 50.000 stemmer, og skal derfor behandles i Folketinget. I forslaget vil borgerne have udbetalt de indefrosne feriepenge i den nye ferielov.

I år træder den nye Ferielov i kraft. Som en del af denne sker der en indefrysning af nogle af borgernes indtjente feriepenge, som de så først får udbetalt når de går på pension.

Det er en del borgere blevet utilfredse med. Det har ført til et Borgerforslag, som allerede nu har indsamlet 57.242 stemmer, og dermed skal det behandles i Folketinget. Stemmerne er indsamlet på rekorttid siden september 2019, hvor forslaget blev stillet, og det vidner om at det berører mange, at de ikke kan få de feriepenge udbetalt som de selv har tjent.

Af Borgerforslaget fremgår denne tekst:

Vi skal have vores indefrosne feriepenge udbetalt, vi kan så betale de dage vi vil mange i det nye ferieår, og skal ikke igen optjene fra nul, det er vores penge og vi er nu sat under administration, da man mener vi ikke selv kan forvalte en merudbetaling. Udbetalingen skal finde sted ikke senere end 1 september 2020. Vi som har arbejdet og optjent ferie mister nu 9 feriedage.

Kilde: Borgerforslag.dk

Det er feriepengene der er indtjent fra 1. september 2019 til 31. august 2020 der bliver indefrosset. Normalt ville dem indtjent fra 1. september 2019 til 31. december 2019 blive udbetalt 1. maj 2020, og de resterende 1. maj 2021 efter den gamle ferielov. Men med den nye ferielov, får man feriepengene med det samme som de er indtjent. Dette skal tilgodese de nyuddannede, som for fremtiden derfor ikke skal arbejde et år inden de kan få feriepenge.

Her kommer dine feriepenge til at stå

De indefrosne feriepenge sættes ind på Lønmodtagernes Feriemidler i en fond der hedder “Lønmodtagernes Fond for Tilgodehavende Feriemidler”, og her kan de først udbetales når borgeren går på pension. Der skulle angivelig i fonden ende med at stå 100 milliarder kroner af feriepenge. Selve fonden administreres af LD fonde, mens selve indbetaling og udbetaling administreres af ATP. På fondens hjemmeside giver de følgende forklaring på, at der skal indefryses feriepenge.

Baggrunden for at indsætte opsparede feriemidler på en pensionskonto er at undgå, at samtlige lønmodtagere har op til to års ferie ved overgangen til den nye ferielov – både opsparet ferie i kraft af den gamle ferielov og ny ferie i kraft af den nye ferielov, som bygger på samtidighedsferie. Af hensyn til både samfundsøkonomien og arbejdsgivernes likviditet er det ikke hensigtsmæssigt, at lønmodtagerne i overgangsåret har dobbelte ferierettigheder.

Kilde: LD fondes hjemmeside

Dine feriepenge bliver altså placeret i fonden, i stedet for at du får dem udbetalt. Men det bliver de ikke nødvendigvis med det samme. Arbejdsgiveren kan nemlig vælge at beholde pengene i virksomheden indtil den enkelte medarbejder når pensionsalderen. Dette gælder dog ikke hvis pengene udbetales til Feriekonto eller en anden feriekasse.

En af de udfordringer nogle vil stå med 1. maj 2020 er, at de her ikke længere har opsparet 25 feriedage, men kun 16,64 dage fordi resten er placeret i en fond. Det bliver kun et problem, hvis du skal holde mere end 3 ugers sommerferie, fordi for andre får de jo feriepenge efter den nye ferielov allerede fra september 2020.

Flere spørgsmål til fonden

Jeg synes stadig der er nogle spørgsmål der er uafklarede omkring fonden med feriemidler. Blandt andet savner jeg information om hvorvidt midlerne bliver investeret og hvor man kan følge med i dette. Desuden om man kan risikere at midlerne går tabt, hvis arbejdsgiver går konkurs inden pensionsalderen, og ikke har indbetalt pengene endnu. Derfor har jeg stillet nedenstående spørgsmål til LD fonde, som jeg endnu mangler svar på:

  • Kan man nogle steder se hvor meget der er indberettet og hvor meget der er blevet indbetalt (kan læse mig til at arbejdsgiver kan vente med at indbetale til man går på pension)?
  • Hvis arbejdsgiver går konkurs inden lønmodtageren går på pension, som jo godt kan være en periode på 30 år, er ens feriepenge så tabt hvis han ikke har indbetalt dem endnu?
  • Bliver ens feriepenge investeret og i givet fald kan man nogle steder følge med i afkastet?

Vi venter nu på at det nye borgerforslag bliver taget op i Folketinget. Hvis du har flere spørgsmål til disse feriepenge og fonden, må du meget gerne skrive en kommentar nedenunder.

0 0 vote
Article Rating

Andreas Andersen

Forfatter og grundlægger af IT-blogger.dk, der har blogget om IT-emner siden 2012

You may also like...

Abonner
Giv besked ved
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x