Windows 11 vs Windows 10 – Skal jeg opdatere?

Jeg har opdateret min computer til Windows 11 og nu kørt med det et stykke tid. Læs om mine erfaringer her.

Windows 11 er i gang med at blive tilbudt til alle der har Windows 10 – fuldstændig gratis. Jeg har nu opgraderet min computer til Windows 11, og efterfølgende arbejdet med det et stykke tid. Og hvis du regner med at Windows 11 er en kæmpe opdatering, som komplet ændrer den måde dit styresystem fungerer på, så tager du fejl.

Designet er da blevet pudset op, startknapperne rykket ind på midten og der er kommet en ny baggrund på skrivebordet. Men bortset fra det minder det i store træk om Windows 10, og denne opdatering virker ikke væsentlig større end nogle af de større opdateringer der kom til Windows 10. Nogle har faktisk kaldt opdateringen for meningsløs og at sammenligne med opdateringen fra Windows 98 SE til Windows ME. Den indeholdte heller ikke nogle kæmpe opdateringer, i modsætning til efterfølgeren Windows XP, hvor man virkelig kunne se forandringer.

På ét punkt indeholder Windows 11 dog en kæmpe opdatering, som du ikke kan mærke. Det er på sikkerheden at der er kommet en stor fremgang, fordi kravene til sikkerhed er skærpet markant. Det ses for eksempel hvor det kræves TPM 2.0 for at du kan installere Windows 11. Selvom mange bliver ramt af manglende mulighed for at kunne opdatere er det alligevel fornuftigt, fordi Windows’ svaghed har altid været sikkerhed, sammenlignet med Linux og MacOS. På samme måde er Secure Boot også et krav til Windows 11. Altsammen teknologier der har til formål at gøre din computer mere sikker.

Nogle enkelte har oplevet at computeren blev langsommere efter opgraderingen til Windows 11. Det er dem med AMD processorer, men dette arbejdes der på at løse inden for kort tid. Jeg har en Intel processor og har kun mærket et hurtigt, stabilt og godt system.

Når jeg gør regnebrættet op for Windows 11, er der ikke en gulerod som for alvor skulle få mig til at vælge Windows 11 lige nu. På den anden side er det altid en god ide at køre med det mest opdaterede system. Du skal derfor nok snarere betragte Windows 11 som en opdatering på lige fod med WIndows 10 update 21H1. Lad være med at forvente de store forbedringer eller ændringer. Hvis jeg var dig ville jeg derfor opdatere nu, hvis du har muligheden. Men hvis din computer ikke understøtter kravene, ville jeg vente lidt.

Hvis du endnu ikke har fået tilbudt Windows 11 endnu, kan du få den med det samme her. Skulle du have nogle spørgsmål, er du meget velkommen til at skrive nedenunder eller på denne side. Skulle det ikke fungere for dig, har du altid mulighed for at fortryde og vende tilbage til Windows 10. Hvis du ikke har mulighed for at opgradere, grundet din computer ikke understøtter TPM 2.0, kan du overveje at købe en nyere computer eller bruge denne workaround – overvej dog det sidste kraftigt inden du gør det. Du kan også vælge at installere og afprøve Windows 11 i en virtuel maskine til at starte med.

5 1 vote
Article Rating

Andreas Andersen

Forfatter og grundlægger af IT-blogger.dk, der har blogget om IT-emner siden 2012. Findes på Mastodon på @aphandersen@ansico.dk

You may also like...

Abonner
Giv besked ved
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x