Spørgsmål og svar til Windows 11

Her kan du finde svar til nogle af de mange spørgsmål du kan have til Windows 11 – den nye version af Windows.

Windows 11 er på vej til at blive rullet ud til dig, og det efterlader naturligvis en masse spørgsmål. Nogle af dem har jeg samlet her, og så kan du læse mine bedste svar på dem. Har du andre spørgsmål er du meget velkommen til at skrive en kommentar nederst.

Hvad er Windows 11?

Windows 11 er den næste store opdatering til Microsoft Windows – det mest udbredte styresystem til almindelige computere. Du har sandsynligvis Windows 10 nu, og her vil Windows 11 være en opgradering.

Hvornår blev Windows 11 lanceret?

Det skete den 5. oktober 2021.

Er Windows 11 gratis?

Ja. Tidligere Windows version kostede ofte omkring 1000 kroner, men siden Windows 10 har Microsoft gjort det gratis. Det er dog selvfølgelig kun gratis som en opgradering, dvs. du skal altså have Windows 10 i forvejen.

Kan jeg installere Windows 11 nu?

Ja, enten kan du tilmelde dig til insider versionen eller også kan du downloade opdateringen fra Microsoft. Her vælger du bare Windows 11 Installation Assistant, og følger guiden for opgradering. Læs mere om det her.

Hvornår får jeg Windows 11?

Windows 11 vil blive rullet ud over de næste måneder, og du vil så på et tidspunkt få den tilbudt. Det er altså ikke sikkert at du får Windows 11 lige med det samme, men det kommer snart. Microsoft regner med at udrulningen kommer til at fortsætte til midten af 2022.

Du kan selvfølgelig også købe en helt ny computer med Windows 11.

Kan jeg sige nej til Windows 11?

Ja, det kan du godt. Så fortsætter du bare med Windows 10, hvor opdateringerne fortsætter til 2025. Men hvorfor sige nej til Windows 11? Det giver ikke så meget mening, hvis din computer opfylder kravene til Windows 11.

Vil Microsoft tvinge en opdatering til Windows 11 ind på min computer?

Da Windows 10 kom gennemførte Microsoft nogle automatiske opdateringer der medførte at nogen vågnede op til Windows 10 uden at være klar over det. Vi ved ikke om Microsoft på et tidspunkt vil gøre det samme for Windows 11, men det er ikke noget der er meldt ud pt.

Kan jeg gå tilbage til Windows 10 hvis jeg fortryder bagefter?

Ja, der vil i 10 dage fra opdateringen være en roll-back mulighed i Windows 11. Men husk altid backup inden du opdaterer. Du kan læse mere om det her.

Hvad kræver Windows 11?

Minimumkravene til Windows 11 er 1 GHz 64-bit processor, 4 GB RAM, 64 GB plads på harddisken, en skærm på 9″ med en opløsning på mindst 1366×768 pixels og en internetforbindelse.

Kræver Windows 11 en touchskærm ligesom Windows 8?

Nej. Windows 11 er optimeret til touchskærme, men kræver ikke du har det. Den virker også fint uden.

Kræver Windows 11 en Microsoft konto?

Som udgangspunkt ja. Windows 11 Home kræver en Microsoft konto for at du kan færdiggøre opsætningen, og du kan bagefter oprette en offline konto. Windows 11 Pro gør det muligt at opsætte uden en Microsoft konto.

Hvad er TPM?

TPM står for Trusted Platform Module, og er et sikkerhedsmodul der er integreret på din CPU på computeren. Windows 11 kræver TPM for at kunne installeres. Det har egentlig været et krav siden Windows 8, men hidtil har man kunnet omgå dette. Derfor skal du også regne med at de fleste computere har det indbygget, og du behøver ikke bekymre dig om du har det.

Hvis du gerne vil tjekke om du har TPM, så trykker du Windows-testen + R (kør) og indtaster “tpm.msc” og herefter enter. Det åbner TPM Management Tool og her kigger du under det afsnit der hedder “Status”. Her skulle der gerne stå “TPM er klar til brug”. Hvis det er tilfældet har du TPM. Under TPM Manufacturer information kan du under “Specification version” se hvilken version af TPM du har, og det skulle gerne være 2.0.

Hvilke versioner findes der af Windows 11?

Ligesom ved Windows 10 vil der blive lanceret en Windows 11 Home og en Windows 11 Pro version.

Hvad er nyhederne i Windows 11

Nogle af nyhederne i Windows 11 er:

 • Ny centreret startmenu
 • Nyt tema
 • Ny Microsoft Store
 • Ny side for indstillinger
 • Windows 11 kan køre Android apps
 • Direkte adgang til videomøder på Microsoft Teams
 • Bedre ydelse af Xbox og PC spil
 • Ny Windows Widget app
 • Ny Snap assist tool
 • Bedre understøttelse af flere skærme
 • Bedre Windows clipboard
 • Bedre Windows farvepanel
 • Bedre ydelse i Windows Update

Vil jeg kunne køre Android apps på Windows 11?

Ja, det forlyder du vil kunne installere Android apps direkte fra Microsoft Store, ikke fra Google Play. Det vil dog formentlig ikke være alle Android apps du kan køre. Angivelig skulle alle apps der er afhængig af Google Mobile Services (GMS) ikke være tilgængelige i Windows 11. Det er bl.a. Google Maps, Gmail og Google Chrome.

Er Internet Explorer fjernet fra Windows 11?

Ja, det er den. Internet Explorer er meget gammel og ikke opdateret længe. Du skal bruge enten Microsoft Edge, Google Chrome eller en anden browser i stedet for. I Microsoft Edge vil der være en “Internet Explorer mode” hvor du kan få noget der ligner Internet Explorer, men da de fleste websider i dag ikke understøtter Internet Explorer giver det ikke mening at bruge den.

Hvordan bliver Windows 11 opdateret fremover?

Ved Windows 10 fik vi to store opdateringer hvert år, men det er slut nu. Fremover kommer der kun én årlig opdatering af Windows 11.

Hvor længe vil der være support for Windows 10?

Windows 10 skulle blive opdateret til 2025, så der er stadig nogle år tilbage endnu.

Hvor længe vil der være support for Windows 11?

Microsoft vil understøtte support for Windows 11 i 2 år fra hver opdatering, som kommer årligt. Når du opdaterer til den nyeste version har du igen 2 års support.

Hvis du har flere spørgsmål er du meget velkommen til at skrive en kommentar nedenunder.

5 1 vote
Article Rating

Andreas Andersen

Forfatter og grundlægger af IT-blogger.dk, der har blogget om IT-emner siden 2012

You may also like...

Abonner
Giv besked ved
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x