Skat på aktier – Få overblik her

Her gennemgår vi reglerne for beskatning af aktieindkomst, herunder hvordan det fungerer med aktiesparekontoen.

Når du handler aktier, skal du betale skat af det du tjener. Her findes der forskellige regler, og dem vil jeg komme ind på i denne artikel. Først gennemgår vi lige reglerne for almindelig aktieindkomst.

Aktieindkomst

Aktieindkomst er to forskellige ting. Først og fremmest er det det udbytte du har fået udbetalt i løbet af året. Dernæst er det også kursgevinsten fratrukket kurstabet ved de aktier du har solgt i løbet af året. Du beskattes derfor ikke af kursgevinster på aktier du stadig ejer og dermed ikke har solgt, altså kursgevinster der ikke er realiseret.

Nogle gange giver et selskab aktionærerne en ret til at tegne nye aktier – den kaldes for tegningsretten. Hvis man ikke selv vil benytte denne kan man sælge den, og det du tjener på dette tæller også med i aktieindkomst.

Er der tale om aktiebaserede investeringsforeninger, skal disse beskattes på samme måder som aktier. Dette gælder ikke obligationsbaserede investeringsforeninger – de skal beskattes som obligationer.

Satserne for skat på aktieindkomst i 2021 er:

  • 27 % i skat af de første 56.500 kr. indkomst
  • 42 % af aktieindkomst ud over 56.500 kr.
  • Er du gift og bor med din ægtefælle er beløbsgrænserne dobbelt så store

De banker hvor du handler aktier skulle meget gerne indberette det hele til Skat, men du skal huske at tjekke din årsopgørelse. Det er rubrik 61-68 du skal kigge på.

Læs også mere om skat på Aktieindkomst hos Skat.dk.

Aktiesparekontoen

Fra 2019 blev der også indført en såkaldt Aktiesparekonto. Det er en konto som du kan oprette – kun én konto pr. person. Med den kan du handle aktier op til et vist beløb, der beskattes mindre end ved almindelig aktieindkomst.

For at få en aktiesparekonto kan du kontakte din bank eller du kan oprette den hos for eksempel Saxo. Nordnet tilbyder desværre endnu ikke aktiesparekontoer, men det er meningen det skulle komme i 2. halvår af 2021.

På aktiesparekontoen må du indskyde op til 102.300 kroner, som du investerer i aktier. Det er kursværdien den 31. december 2021 der kommer til at afgøre, at du ikke overstiger dette beløb. Hvis du kommer til at indskyde for meget, skal du sælge det og du skal så betale en afgift på 3% af det overskydende beløb hvert år. Skatten opgøres altid kun i slutningen af året.

Fidusen ved en aktiesparekonto, er at du her kun betaler 17% i skat af indkomsten – hvor du normal ville betale mellem 27 og 42 %. Du kan altså spare penge på skatten, hvis du vælger en aktiesparekonto.

Grundlaget ved skat af en aktiesparekonto er lidt anderledes end ved normal aktieindkomst. Den opgøres nemlig efter det såkaldte lagerprincip. Det betyder at indkomstårets gevinst eller tab opgøres som forskellen mellem aktiernes værdi ved indkomstårets slutning og indkomstårets begyndelse. Med andre medtages her også urealiseret kursgevinst og tab – i modsætning til ved aktieindkomst.

Er det så en fordel eller ulempe, at urealiseret kursgevinst/tab også tæller med? Det er svært at sige, og det vil derfor være en konkret vurdering om det er en god ide at få en aktiesparekonto.

5 1 vote
Article Rating

Andreas Andersen

Forfatter og grundlægger af IT-blogger.dk, der har blogget om IT-emner siden 2012

You may also like...

Abonner
Giv besked ved
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x