Begynderguide til investering i aktier i 2021

Her kan du læse om hvordan du kommer igang med at investere i aktier i 2021.

Aktier er perfekt til dig der vil lave en langsigtet opsparing. I forhold til at sætte pengene i banken, får du nemlig meget mere afkast ved at investere pengene i aktier. En tommelfingerregel siger, at enhver aktie giver afkast hvis du beholder dem i ti år. Det er naturligvis ikke helt sandt, men generelt er risikoen meget lille, hvis du spreder din investering og ser det som en langsigtet investering.

Det kræver ikke mange penge at komme igang med aktier. Mange aktier kan du få for omkring 100 kroner, så har du et par tusinde kroner kan du nemt komme igang.

Hvad er en aktie?

Aktier er en slags ejerbeviser eller anparter til en virksomhed. Når du køber en aktie bliver du altså medejer i virksomheden. Det betyder også at du har ret til at komme til generalforsamlingen i virksomheden. Prisen for hver aktie kaldes for kursen, og den ændrer sig hele tiden efter udbud og efterspørgsel.

Når du køber en aktie, betaler du altså kursen for aktien. Værdien af aktien vil så ændre sig med kursen, og det betyder at hvis du en dag vil sælge aktien, så kan du både tjene penge hvis kursen er steget, men du kan også tabe penge hvis kursen er faldet. Du kan kun tabe det beløb du har indskudt i investeringen, altså det du har betalt for aktien.

Afkastet for en aktie består både af forskellen mellem kursværdien for en aktie og så den kurs du har købt den til, men også af udbetalt udbytte. Nogle virksomheder udbetaler nemlig udbytte, fx. en gang årligt.

Få et depot hos Nordnet

Hvis du skal handle aktier, skal du have et depot. Det er en slags konto, hvor dine aktier er opbevaret. Det kan du få hos din bank, men du kan også oprette et depot hos for eksempel Nordnet eller Saxobank. Jeg har selv oprettet et depot hos Nordnet, fordi det er fuldstændig gratis. Hos mange banker betaler du et årligt depotgebyr for at have kontoen.

Når du har oprettet et depot hos Nordnet, får du et kontonummer. Det kan du bruge til at sætte penge ind på din konto hos Nordnet, som du så kan bruge til at handle aktier for. Omvendt kan du også flytte penge fra Nordnet tilbage til din normale bankkonto.

Du betaler ikke et depotgebyr hos Nordnet, men det koster et såkaldt kurtagegebyr, hver gang du køber aktier. Det gør det alle steder hvor du handler aktier. Hos Nordnet er det 0,1% af prisen du handler aktier for, eller minimum 29 kroner.

For at finde den aktie du vil købe, kan du søge efter virksomheden, hvorefter der kommer en side frem der repræsenterer aktien. Her ser du for eksempel hvordan den ser ud for SAS.

Du kan se udviklingen i aktiekursen op til 10 år tilbage. Desuden forskellige nøgletal og nyheder. Endelig får du også adgang til Shareville der er Nordnets forum for aktionærer.

For at købe trykker du bare på køb, skriver antallet af aktier og igen på køb. Herefter vil der blive gennemført et køb, og aktien vil blive tilføjet til dit depot. På samme måde kan du sælge aktien igen.

Du kan i Nordnet også sætte kursalarmer, så du får besked når kursen når et bestemt niveau. Det kan du både bruge til at vide hvornår du skal sælge og hvornår du skal købe.

Undersøg altid virksomheden du vil købe aktier i, inden du køber. Er aktien dyr eller billig? Hvordan forventes det at den udvikler sig?

For eksempel kan du du følge med i fondsbørsmeddelelser for virksomheden. Du kan også følge med på Euroinvestor eller Proinvestor. Endelig kan du også følge aktieanalyser fra forskellige banker, for eksempel fra Sydbank.

Jeg håber dette gav dig en lille introduktion til hvordan du praktisk kommer igang med at handle aktier. Du kan følge mere med i investeringsartikler her på denne side den kommende tid.

5 1 vote
Article Rating

Andreas Andersen

Forfatter og grundlægger af IT-blogger.dk, der har blogget om IT-emner siden 2012

You may also like...

Abonner
Giv besked ved
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x