Personlig ejet Mindre Virksomhed (PMV)

En Personlig ejet Mindre Virksomhed (PMV) er en ny form for virksomhed, der blev indført i 2014. Den er en virksomhedsform, der kan være et godt alternativ til at være en uregistreret virksomhed.

I denne artikel kan du læse om hvad en Personlig ejet Mindre Virksomhed er, om den er noget for dig og hvad du skal tænke på når du starter en PMV.

En personlig ejet mindre virksomhed, er som en enkeltmandsvirksomhed ejet af dig selv – og kun dig selv. Et krav til at registrere en PMV er nemlig at den kun består af én person og ingen ansatte har.

Som udgangspunkt kan du registrere en PMV hvis du ikke har nogen forpligtelser overfor det offentlige. Kravene til at måtte registrere en PMV er:

  • at du er den eneste ejer i virksomheden
  • at du ikke har ansatte
  • at du ikke omsætter for mere end 50.000 kr. i løbet af 12 måneder
  • at du ikke har import eller eksport til lande uden for EU
  • at du ikke skal betale lønsumafgift

Registrering af virksomheden

Hvad er fordelene ved at registrere en PMV?

Den største fordel ved at registrere en PMV fremfor at være uregistreret er at man får et CVR nummer. Dette CVR nummer gør både at du virker mere seriøs overfor dine kunder, når du kan præsentere et CVR nummer – men du får også mulighed for at handle med leverandører der kun vil sælge til virksomheder med CVR nummer.

Herudover får du også et virksomheds-nemID, en digital postkasse og du skal have en Nemkonto til din virksomhed. Det offentlige kommunikerer som udgangspunkt kun til din digitale postkasse – og der udbetales kun penge til din nemkonto. Din nemkonto kan sagtens være en privatkonto du har – det behøver ikke være en erhvervskonto som udgangspunkt (se dog mere om dette længere nede under info om nemkonto).

Hvad koster det at registrere en PMV?

Det er helt gratis at registrere en PMV, så der er ingen undskyldning for at komme igang.

Du skal dog være opmærksom på at man kan blive bedt om at betale et affaldsgebyr til ens kommune. Det er kommunen der bestemmer beløbsgrænsen for hvornår man skal betale dette gebyr som virksomhed. Da en PMV kræver at man omsætter for mindre end 50.000 kr. er det dog de færreste kommuner hvor dette er tilfældet. Men for en sikkerheds skyld bør du kontakte din kommune – de kan give dig et præcist svar.

Hvor registrerer jeg min virksomhed?

Registreringen af en PMV foregår på Virk.dk som alle andre registreringer af virksomheder.

Registreringen varer i 3 år, hvorefter den automatisk afregistreres. Du advares inden af et brev i din digitale postkasse. Hvis du stadig driver din virksomhed, kan du forlænge den i yderligere 3 år. Du kan også vælge at afregistrere din virksomhed før tid.

Hvad hvis jeg kommer til at omsætte for mere end 50.000 kr.?

Hvis du forventer at du i løbet af 12 sammenhængende måneder kommer til at omsætte for mere end 50.000 kr. skal du omdanne din virksomhed til en enkeltmandsvirksomhed.

Det er vigtig her at aflive to myter der ofte eksisterer omkring dette. Det handler altså ikke om at du kommer til at tjene mere end 50.000 kr. (i overskud) – men om at du omsætter for mere end 50.000 kr. Og det er i 12 sammenhængende måneder – ikke i løbet af et regnskabsår. Det er ikke sådan så at beløbsgrænsen nulstiller 1. januar hvert år.

Hvis dit PMV omdannes til en enkeltmandsvirksomhed beholder du dit CVR nummer. På samme måde som du kan omdanne en PMV til en enkeltmandsvirksomhed, kan du omdanne en enkeltmandsvirksomhed til en PMV, hvis du omsætter for mindre end 50.000 kr.

Kan en hobbyvirksomhed være en PMV?

Hvis du driver en hobbyvirksomhed kan du ikke registrere en PMV eller anden personlig virksomhed. Definitionen af hvorvidt en virksomhed er en hobbyvirksomhed eller personlig virksomhed er ikke nem, og baserer sig på et individuelt skøn fra Skat.

Forskellen mellem en hobbyvirksomhed og en personlig virksomhed, er at en hobbyvirksomhed ikke kan fratrække sine udgifter ved beskatning. En hobbyvirksomhed drives pga. hobby og ikke med det formål at tjene penge. Der skal ved en personlig virksomhed være en ambition om at tjene penge.

Skat og moms

Hvordan håndterer man moms i en PMV?

Du er ikke momsregistreret når du har en PMV. Så snart du omsætter for mere end 50.000 kr. i løbet af 12 måneder, skal du nemlig omdanne virksomheden til en enkeltmandsvirksomhed og lade dig momsregistrere.

Det betyder at når du køber varer skal du betale moms (som man som udgangspunkt altid skal), men du kan ikke trække momsen fra i skat. Du skal så heller ikke lægge moms til når du sælger varer. Så du skal hverken betale moms til skat – men du kan heller ikke trække det fra.

Husk at gøre folk du handler med opmærksom på at du har et CVR nr. uden momsregistrering. Det betyder at du skal ved køb af varer betale momsen – og på samme måde pålægger du så heller ikke moms ved salget af varen.

Når du ikke skal sælge varer med moms, kan det være en god ide at stadig lade moms fremgå af fakturaen – bare som 0 kr. Dette viser tydelig at du ikke er en momsregistreret virksomhed.

Er der nogen fordele eller ulemper ved IKKE at være momsregistreret?

Der er selvfølgelig altid fordele og ulemper ved ikke at være momsregistreret. Hvis du sælger til en momsregistreret virksomhed, så pålægger du jo ikke moms og denne moms vil de så heller ikke kunne trække fra.

Lad os tage et eksempel. Du køber en vare der koster 100 kr. excl. moms. Da du ikke er momsregistreret køber du den inkl. moms til 125 kr. Du vil så sælge den med 25 kr. fortjeneste – dvs. du sælger den til 150 kr. uden at pålægge moms, så moms udgør i salgsprisen 0 kr. Den momsregistrerede virksomhed vil så ikke kunne fratrække noget i moms.

Hvis nu denne momsregistrerede virksomhed havde købt den af en tilsvarende momsregistreret virksomhed og ikke af dig, så havde de købt den til 156,25 kr. – men nu kan de jo fratrække 26,25 kr. i moms og den reelle pris ville være 125 kr.

Dette eksempel viser at det kan være en ulempe ikke at være en momsregistreret virksomhed, hvis du handler med momsregistrerede virksomheder fordi prisen bliver kunstigt højere.

Omvendt hvis du sælger til private, som jo heller ikke er momsregistreret, så køber de den til 150 kr. af dig, men 156,25 kr. af din momsregistrerede konkurrent. Så her er det en fordel ikke at være momsregistreret.

Husk at du kan lade dig momsregistrere frivilligt også selvom du ikke omsætter for mere end 50.000 kr. – men så er det ikke en PMV du skal have men i stedet en enkeltmandsvirksomhed. Du skal lade dig frivilligt momsregistrere, hvis du forventer mest at sælge til momsregistrerede virksomheder.

Hvordan betales skatten i en PMV?

Ligesom i alle virksomheder – både de registrerede og uregistrerede, skal du betale skat. Man skal betale skat af sit overskud, dvs. du tager dine indtægter du har haft i virksomheden og trækker udgifter fra til din virksomhed.

Du må naturligvis kun trække udgifter fra, som hører til din virksomhed og hvis du køber en vare, som deles privat og med virksomheden, må du kun trække en brøkdel af beløbet fra. Brøkdelen afhænger af hvor meget fordelingen er imellem privat og virksomhed. Den fordeling skal du selv finde, men du skal kunne argumentere overfor skat hvordan du har beregnet det.

Du skal gemme alle bilag for køb og salg i 5 år fra udløbet af regnskabsåret. Du skal også gemme dine regnskab i 5 år. Du skal ikke indsende noget til Skat, men skal kunne fremvise dem hvis de beder om det.

Kan man anvende virksomhedsskatteordningen (VSO) til en PMV?

Som udgangspunkt kan du ikke få lov til at blive beskattet efter virksomhedsskatteordningen. Denne ordning gør det muligt at lade nogle af pengene stå i virksomheden, og blive mildere beskattet. Når man så har lyst til at hæve pengene, bliver resten beskattet. Det er en god opsparingsmulighed for enkeltmandsvirksomheder, som f.eks. kan anvendes hvis man ikke vil tjene mere end sit SU fribeløb under uddannelse.

Grunden til at denne ordning om udgangspunkt ikke er relevant for PMV, er at VSO kræver at man kører en seriøs virksomhed hvilket også omfatter en lidt højere omsætning.

Kan jeg trække udgifter til fragt fra i skat?

Ja, da fragt er en udgift på linie med alt andet kan den fratrækkes fra dine indtægter når du beregner dit overskud.

Regnskab

Skal jeg lave regnskab i en PMV?

Ja, det skal du. Du skal føre regnskab over dine indtægter og udgifter og lave et årsregnskab som viser overskuddet. Overskuddet skal indberettes til skat.

Du skal ikke indsende eller offentliggøre dit regnskab, men det skal eksistere. Og du skal gemme bogføringer og kvitteringer i 5 år fra udløbet af regnskabsåret.

Det kan være god at finde et regnskabsprogram, som kan hjælpe dig med at få styr på dit regnskab. Jeg kan godt anbefale Dinero, som er helt gratis.

Praktiske spørgsmål

Skal min nemkonto være en erhvervskonto?

Der er intet krav fra det offentlige om at din nemkonto til din virksomhed skal være en erhvervskonto. Derfor kan du som udgangspunkt sagtens anvende en privatkonto som nemkonto.

Vær dog opmærksom på at nogle banker ikke vil have at man laver virksomhedstransaktioner på private konti. Dette skyldes at erhvervskonti jo har andre betingelser og priser – og så bliver det sværere for banken at holde øje med om du hvidvasker penge.

Herudover har du heller ikke krav om at en bank vil oprette dig en erhvervskonto. Der er eksempler på hvor banker har nægtet at oprette en erhvervskonto, f.eks. fordi personen var registreret i RKI.

En erhvervskonto koster ofte et oprettelsesgebyr på mellem 300 og 700 kr. Så derfor kan det være en god ide at anvende en privatkonto som nemkonto.

Må jeg importere i EU med en PMV?

Ja, det må man gerne, dvs. du kan godt importere eller eksportere til Tyskland med en PMV. Husk dog at gøre sælgeren opmærksom på at du har et CVR nummer uden momsregistrering, så han ikke ved en fejl kommer til at sende som om du var momsregistreret. Du skal naturligvis så betale moms i de lande, men skal så heller ikke pålægge moms på din salgsvare.

Må jeg importere uden for EU med en PMV?

Nej, det kræver du har en enkeltmandsvirksomhed med en importregistrering.

Har du nogen spørgsmål er du velkommen til at skrive en kommentar, eller oprette et indlæg i forummet.

3 2 votes
Article Rating

Andreas Andersen

Forfatter og grundlægger af IT-blogger.dk, der har blogget om IT-emner siden 2012

You may also like...

Abonner
Giv besked ved
guest

154 Comments
mest stemt på
nyeste ældste
Inline Feedbacks
View all comments
Mette Simonsen
Mette Simonsen
7 år siden

Endelig en side, hvor alle informationerne står på ét sted! Fantastisk 🙂 Tak for det, Andreas 🙂

Dan
Dan
7 år siden

Hej.
Jeg fik af vide fra virk.dk at de første 50.000 i PMV selvfølgelig er momsfrit, så længe jeg ikke tjener over de 50k på 12 sammenhængende måneder.
Men han snakkede også om at man ikke skulle betale skat af de første 50k, og det kan jeg slet ikke få til at give mening, for så er det jo i princippet “sorte” penge, ikke?
Så kan du fortælle mig om jeg beskattes af de første 50k eller ikke?
Mvh Dan.

Alex
Alex
7 år siden

Hej,
Jeg overvejer at opstarte servicevirksomhed uden nogen form for køb eller salg, udover min egen arbejdskraft. Servicen vil primært foregå hos kunden og jeg er interessereti at vide, om jeg kan udbetale skattefrie kilometerpenge til mig selv, for de kørte kilometer til kundebesøg inden jeg skal svare skat af årets overskud?
Hvis ja, hvilken takst?
Mvh. Alex

Kris kristensen
Kris kristensen
7 år siden

Betaler man så a-skat eller b-skat af sit overskud hvis det er en “pmv” i fritiden? Det kan jeg ikke se nogen steder?

karina sørensen
karina sørensen
7 år siden

Den er jeg os i tvivl om.
jeg skal igang med at oprette pmv firma
jeg har fuldtids arbejde ved siden af, hvir jeg betaler a skat og mit fradrag bruges.

Er det b skat jeg betaler skat af ved overskud efter fratrukket udgifter?

Det må det være ??

Simon
Simon
7 år siden

Hej Andreas,
tak for glimrende information. Du skriver, at man ikke kan importere varer fra ikke-EU lande med en PMV-registrering – jeg synes, at jeg finder forskellige svar på det spørgsmål, og vil bare lige være sikker på, at jeg har forstået det rigtigt.

Alternativt kan man vel lade sig registrere med en enkeltmandsvirksomhed, men (ganske lovligt) undlade at betale moms, før man når en omsætning på over 50.000 over 12 måneder? På forhånd tak for svar, Simon

Jacob Krogh
7 år siden

Hej Andreas

Jeg har registreret et pmv pr. 05/06-2015. Og mit spørgsmål er enkelt. Jeg har siden december sidste år anskaffet mig ting til firmaet, heriblandt en lift og nogle forskellige maskiner. Kan disse ting trækkes fra som udgifter til virksomheden ? Hvis man tager udgangspunkt i at de er købt ca d.24/12-2014.
Har købt for godt 35000 ialt og den dyreste ting har kostet 12500 inkl moms.
Det skal siges jeg har alle kvitteringer. Jeg forventer en sløv start og får ikke omsat for så meget at de penge bliver tjent hjem igen.

Mvh. Jacob

Simon Hornsyld
Simon Hornsyld
7 år siden

Hej Andreas. Skal til at starte selvstændigt op, da jeg ikke rigtig ved om indtjeningen bliver +- 50.000 så ved jeg ikke helt hvad jeg skal vælge? PMV eller enkelt. Jeg skal til at læse til maskinmester, så jeg har fået mulighed for at få arbejde hos mit gamle firma (Stort firma moms reg) som en slags studie job(smed). Så det er kun indtjening fra et sted, hvilket vel gør det nemmere at lave regnskab osv? men hvad syntes du jeg skal vælge? og kan jeg hvis jeg efter fx. 3 måneder finder ud af at jeg nok tjener for… Læs mere »

Simon Hornsyld
Simon Hornsyld
7 år siden

Hej Andreas.

Vil det sige at jeg bliver nød til at oprette et enkeltmands? Hvis jeg kun har en kunde ?

Mvh Simon

Mette
Mette
7 år siden

Hej Andreas,
er det muligt at starte en PMV, hvis man har adresse og betaler skat i udlandet?
Venlig hilsen

Mette

Anders
Anders
7 år siden

Hej.

Jeg overvejer at starte PMV da jeg ofte laver noget ‘konsulent’ arbejde for forskellige personer og virksomheder. Men jeg er i tvivl om hvor godt det er.

Som udgangspunkt vil jeg ikke rigtigt ha nogle udgifter, jeg vil blot udføre et stykke arbejde og så fakturer for det.

Vil det så sige at jeg skal betale skat at alt hvad der kommer ind?

Yvonne
Yvonne
4 år siden

Kan ens egen løn udgøre de udgifter?
Altså hvis jeg starter et enkeltmands konsulentfirma el. lin, og tager ud til kunderne og har samtaler men det altså er min egen viden/kundskaber jeg “sælger” og ikke noget konkret produkt, og jeg dermed kun har til formål at skabe en personlig indtægt med virksomheden…. Skal virksomheden så betale Skat af indtjeningen, nå nu indtjeningen vil gå 100% til min lønudbetaling? Eller er det kun mig selv der betaler Skat v. udbetalingen af denne løn?

kim
kim
7 år siden

Hej. Hvor ofte ville jeg skulle indberette skat. Er det nok at indberette sit overskud til skat når året er omme eller skal det gøres løbende i forbindelse med et pvm

Line
Line
7 år siden

Hej Andreas.
Tak for en fantastisk side! 😊
To enkle spørgsmål.
Jeg har lige startet pmv, men er i tvivl om jeg skal indberette noget til skat udover i min forskudsopgørelse?
Og fakturering, er det kun til kunden og mig eller skal andre involveres i det?

De bedste hilsner fra Line Wendelboe.

Ole Walther
Ole Walther
7 år siden

Hej Andreas. Jeg overvejer at starte et PMV, da min omsætning i første omgang ikke vil overstige 50.000. 1. Til det skal jeg bruge en bil, og vil købe en. Hvad er mere hensigtsmæssig. Købe bilen inden jeg starter firmaet eller købe bilen når jeg har registreret firmaet? Bilen skal også bruges privat. 2. Desuden vil jeg lade nogle ting som jeg allerede har i dag indgå i firmaet, hvordan skal disse beregnes? 3. Hvis jeg nu skulle være så uheldig,, at det ikke kommer til at køre som jeg har forventet det, hvad sker der med de aktiver jeg… Læs mere »

Rikke
Rikke
7 år siden

Hej Andreas Beklager på forhånd – det bliver en lang besked. Jeg tror måske du har svaret på dette spørgsmål mange gange, men jeg har brug for at få svar på min konkrete sag. Jeg oprettede 1. marts 2015 et firma, da jeg laver lidt tøj, som nu sælges i en butik og da skulle jeg have et CVR nummer for at kunne sælge mit tøj dernede. Jeg oprettede en PMV, og hver måned får jeg fakturaer fra butikken på hvad de har solgt minus 50% kommission, således at hvis jeg f.eks. sælger for 5000 kr, går der 2500 kr… Læs mere »

Rikke
Rikke
7 år siden

Hej igen
Tak for svar. Hvordan betales skatten? Fordelt på fradrag eller kommer der et girokort eller hvordan?
Det skal lige siges at jeg får SU ved siden af mit firma. Men mit overskud er så lidt, at det ikke kommer til at overskride det beløb jeg må tjene.
For har jeg et “normalt” arbejde, betales skatten jo bare via mit B-kort.

Lena Engbo
Lena Engbo
7 år siden

Hej Andreas.

Jeg har, ved siden af mit arbejde, startet en PMV.
Jeg laver sølvsmykker og diverse ting i uld.
Opstarten med smykkefremstilling er dyr, både i materialer og værktøj/maskiner, så jeg regner faktisk med at få underskud de første par år.
Det underskud, kan jeg trække det fra i skat?
Jeg har jo en “rigtig” indkomst ved siden af, og det der bremser mig i øjeblikket, er at jeg skal spare penge op til alle de her opstarts-ting. Det ville, alt andet lige, gå hurtigere hvis jeg vidst at underskuddet er fradragsberettiget.
Mvh Lena

Anja Haldborg
Anja Haldborg
5 år siden

Alle disse regler, er det de samme der gælder. Hvis man ikke, registerer sit firma , og fortsat kører det som, hobby virksomhed?

Claus
Claus
6 år siden

Hej et enkelt men afgørende spørgsmål. er ved at starte en minder pmv i køb og salg samt klargøring af biler og mc. men beholder mit gode fultidsjob
spørgsmålet er hvad med min nuværende løn efter skat bliver den ved med at være den samme ??
har ikke råd til at gå ned i løn

Riis Handel&service
Riis Handel&service
6 år siden

okay tak men kan jeg ikke bare betale B skat af det jeg tjener i virksomheden da dette er en pmv virksomhed og ikke når 50000 om året ?
vil gerne beholde fradrag samt trækprocent på mit faste job som nu

Anders
Anders
6 år siden

Super fed side Andreas!

Jeg er lidt usikker på hvad man egentlig må trække fra som udgifter i en PMV. Hvordan forholder det sig med følgende udgifter til; erhvervsbakkonto, mad man giver/spise med sine kunder og benzin/kørsel/broafgift?

På forhånd tak for hjælpen.

niels
niels
6 år siden

Hej Andreas Jeg er dansk statsborger men bor/arbejder pt I udlandet (udenfor EU) og er frameldt folkeregistret. Jeg er blevet kontaktet for at give et tilbud paa en lukket tender fra en bistandsorganisation til konsulent arbejde I et tredje land (ogsaa udenfor EU). Det er et krav at man skal vaere virksomhedsregistreret. Det kan jeg ikke goere I det land jeg bor. I den forbindelse taenkte jeg at lave en PMV I Dk. Mine 2 spgs til dig er: Skal jeg vaere tilmeldt det danske folkeregister for at lave en PMV (jeg har set det krav paa en enkelt website)?… Læs mere »

Kristian Jeppesen
Kristian Jeppesen
6 år siden

Hej jeg oprettet PMV til firma samt bruger dinero

Er godt klar over det med at det man købe får man ikke moms fradrag for men når man bogfører i Dinero
Så bliver den total udgift beregning vidst uden moms skal jeg selv lave nogle konti der er uden moms ved bogføring

Kristian Jeppesen
Kristian Jeppesen
6 år siden

OK, så er der lidt mere jeg er i tvivl om eller jeg har forstået det

Jeg har købt en printer til 625 incl moms. Men da jeg er PMV skal jeg bogfører hele beløbet på en moms fri konto jeg oprettet f.eks små anskaffelser konto 1234 Små anskaffelser (PMV) f.eks.

Så bogfører hele beløbet på 625,- eller er det kun 500,- jeg kan bogfører

Jeg forstår at jeg kan boghfører de 625 for det har jeg betalt som en udgift

sigurd
6 år siden

Hej Andreas,
Først, super god side med alt relevant info, tusind tak for det!
Jeg har oprettet en PMV, som illustrator af bøger. Mine kunder er udenlandske (indenfor EU), og vil gerne have en kvittering/faktura fra mig. Er der en speciel faktura form jeg kan erhverve mig, eller kan jeg bare lave en selv? Den skal jo gerne officiel ud, de skal vise den til deres skattevæsener.. og hvad med et stempel (det er de så glade for i nogle lande), skal jeg registrere/bestille det nogle steder?
Mvh,
Sigurd

Marlene
Marlene
6 år siden

Hej Andreas Jeg håber du kan hjælpe med et spørgsmål. Jeg oprettede en PMV i juli, da jeg ikke forventede at komme over de 50.000. Jeg har så lavet noget fra juli-nov, som jeg skal sende fakturaer på. Nu har jeg så besluttet at ændre virksomhedsform til enkeltmandsvirksomhed, da jeg nu tror, at jeg kommer over 50.000. Nu sidder jeg og er igang med at ændre virksomhedsform, og jeg har mulighed for at ændre tilbage i tiden. Mit spørgsmål går på, om jeg skal gøre det, for at jeg kan lægge moms på fakturaerne som gælder fra juli-nov.? eller kan… Læs mere »

Marlene
Marlene
6 år siden

Hej Andreas Tak for dit svar. Alt er B2B og jeg har stort set ikke købt noget til firmaet endnu, så købsmoms er ikke noget problem. Men i bund og grund, har jeg nok bare lige behov for at få slået fast, om jeg skal svare moms af arbejde jeg har udført mens jeg havde PMV (og er under de 50.000,-) og frem til at jeg har ændret virksomhedsform og blevet momsregistreret? Jeg har fundet forskellige meninger om det på nettet. Her står der, at man ikke skal betale moms af det man har solgt mens man havde PMV, og… Læs mere »

Marlene
Marlene
6 år siden

Hej igen

Jeg tror jeg er med nu. Så hvis jeg ændrer til enkeltmandsvirksomhed og bliver momsregistreret idag, så er det kun arbejde foretaget fra og med idag, jeg skal betale moms af. Er det rigtigt?
(sådan vil jeg foretrække det)
Mvh Marlene

Mads Andersen
Mads Andersen
6 år siden

Hej Andreas, jeg bor fast i udlandet som jeg har gjort de sidste 3 år.
Jeg skal i gang med at lave noget freelance arbejde for et dansk firma, hvor jeg overvejer at oprette et dansk CVRnr. hvor jeg kan sende mine fakturaer fra.

Er jeg så stadig skattepligtig i Danmark ved både et IVS og Enkeltmands firma?

jesper hansen
jesper hansen
6 år siden

Hej Andreas.. vil lige starte med at sige. denne side har været til stor hjælp og det takker jeg for, så forsæt det gode arbejde 🙂 men har et par spørgsmål som jeg ikke har fået besvaret, som jeg håber du kan hjælpe mig med. jeg har startet et lille skilte firma op, og har i den forbindelse indkøbt nogle ting på min private konto, (mapper – visitkort – tøj – m.m) hos firmaer/butikker (computer – maskine) ved en privat er det rigtig forstået: at hvis jeg arbejder freelance hos en kunde (red. en anden skiltemand) og fakturer ham for… Læs mere »

Viktor
Viktor
6 år siden

Hej Andreas, tak for de mange gode råd og oplysninger! Har lige to spørgsmål: Jeg er tolk og har i den forbindelse oprettet en PMV (01-01-2015), hvor jeg tolker for det offentlige. Jeg er ikke momspligtig/-registreret, idet jeg ikke regner med at tjene over 50.000 kr. på 12 sammenhængende måneder. Jeg har fået en erhvervskonto samt erhvervs NemID. Når jeg har tolket, sender jeg en faktura til myndigheden, hvor jeg efterfølgende bliver betalt. 1) Kan du komme med et konkret eksempel på, hvad “12 sammenhængende måneder” betyder? Jeg har desuden ingen udgifter, da jeg som det eneste laver er at… Læs mere »

Morten Leerbech
6 år siden

Hej Andreas
Tak for en god blog. Glæder mig til at læse hele din højaktuelle og interessante tråd igennem.
Jeg er i den spæde opstart af noget virksomhed hvor jeg kan tilbyde alt, lige fra vinduespudsning til livemusik med min duo, over et fyrfadsstage-produkt. Jeg vender tilbage når jeg har brug for ekspertice 🙂
Med venlig hilsen
Morten Leerbech

Michael
Michael
6 år siden

Når jeg har startet et pmv som har underskud her i starten pga indkøb af maskiner osv og har et fuldtidsjob ved sidden af… Kan underskuet modregnes den skat jeg har betalt… Snakker omregnskabet 15

Michael
Michael
6 år siden

Ja det er fra 15 af… Og tak min revisor sagde nemlig det ikke gjorde og at jeg kun ku overføre underskudet til i år

Henrik
Henrik
6 år siden

Hej Jeg har en webshop på shopify, sælger tøj via dropshipping, dvs, jeg betaler bare for varen så sender min fulfuller det til kunden,. Jeg har nuverenden en hobbyvirksomhed. da jeg endnu ikke tjerne meget. Men salg er begyndt at stige. og jeg vil spørge om du ved noget omkring det, med dropshipping regler, skal jeg opkræve moms ved salg uden for og i EU? Og hvordan får jeg moms tilbage fra køb efter jeg er blevet cvr registret. salgene liger på ca 20$ i gennemsnit og 6-7$ shipping. Min dropshipper er fra usa og sender til hele verden for… Læs mere »

Henrik
Henrik
6 år siden

Glemte lige facebook ads, da jeg køber meget af det, hvordan påvirker det moms og skat.

Chris
Chris
6 år siden

Din side skulle jeg have fundet fo længe siden. Du svare så godt på alle spørgsmål. Jeg kommer klart til at kigge jævnligt. Tak

RAJ
RAJ
6 år siden

hej Andreas jeg har startet et mpv, men har ikke tænkt mig at bruge det før til næste år, grunden til at jeg startede nu, er at jeg er under uddannelse og ville være sikker på at få navnet på virksomhedden reg. før nogen anden. jeg er på SU. Mit spørgsmål er, er SU en indtægt i firmaet?

Kirstine Baloti
Kirstine Baloti
6 år siden

Hej Andreas
Lige en tilføjelse: PMV er for virksomheder, som omsætter for under 50.000 momspligtige ydelser/varer på rullende 12 måneder. Er man fx journalist, så har man et PMV, selv om man omsætter for 500.000, så længe der er tale om momsfritagede ydelser.

Venlig hilsen
Kirstine Baloti, konsulent i Dansk Journalistforbund

Maria
Maria
6 år siden

Hej Andreas Tak for super gode informationer 😉 Jeg vil gerne på et kúrsus hvor man skal have et CVR.nr for at komme på kursus. Jeg tænker derfor på at opstarte et PMV firma med CVR.nr. Jeg forventer ikke at have nogle kunder i de første par år, da jeg blot ønsker at bruge kurset til mig selv. Jeg vil derfor ikke have nogen indkomst eller udgifter i virksomheden. Er det så korrekt forstået at jeg ikke skal foretage mig noget da mit overskud er 0 kr og der ingen aktivitet er i virksomheden? Eller skal jeg aktivt ind og… Læs mere »

Henrik Koudahl
6 år siden

Du vil næppe kunne argumentere for en fradrag for kursus, hvis der ikke er en nær sammenhæng med indkomsten. Her forventes der ingen kunder i de første par år.

Rikke
Rikke
6 år siden

Hej. Først stor ros til alle dine kommentarer som har hjulpet mig utrolig meget😊 Jeg skal starte negle salon op og har i den forbindelse en del udgifter til inventar og materialebrug. Så jeg regner ikke med at have overskud det første år. Du skriver man både skal indberette udgifter og indtægter i selvangivelsen. Hvornår skal det gøres? Ved årsskiftet? Eller efter 12 måneder fra opstart af virksomhed. Hvis jeg feks starter virksomhed 1. april hvornår skal jeg indberette? Jeg ønsker ikke at forskudsregistrere da jeg ingen ide har om indtægter. Det er pmv virksomhed. Mvh Rikke

Lean
Lean
6 år siden

Hej Andreas

Jeg har en PMV og overveje at købe en bil hos en forhandler der kun vil sælge til cvr nr., men bilen skal udelukkende anvendes privat. Hvordan skal det gøres for at det både er lovligt og så smart som muligt? kan jeg købe bilen i firmaet og lade den stå registreret der og så bare bruge den privat eller skal jeg købe den med firmaet og så sælge den videre til mig selv bagefter?

Hvad vil du anbefale?

Mvh. Lean

Ole Madsen
Ole Madsen
6 år siden

Hej Andreas Tak for de mange fine svar, som jeg har kigget lidt i. Jeg har et par mere. Min kone er fra Indonesien og har arbejdet som massør der. Hun går pt. i sprogskole, og så vil vi gerne starte massage og beauty behandling op her i DK, hvor vi bor sammen. Så mine spm er: 1. Må hun kun og skal hun lave massage kun på vores hjemmeadresse, hvor en PMV bliver registreret. Eller må hun godt lave det freelance hos fx. to frisører, hvor hun også har nogle brochurer ude. 2. Er det rigtig forstået at hun… Læs mere »

Charlotte Dickmeiss
Charlotte Dickmeiss
6 år siden

Hej Andreas Jeg har lige startet en hobbyvirksomhed, hvor jeg bager kager til folk. Jeg har et fast arbejde ca. 32 t/ugen, hvor jeg laver kontorarbejde, og jeg laver kager på min ene fridag og somme tider lidt i weekenden. Jeg tror at jeg kommer til at omsætte for lige knapt 50.000,- om året. Hvis jeg skulle omklassificere til en PMV, hvilket ville være genialt ift. CVR.nr. og muligheden for at handle i nogle andre butikker, er jeg blot usikker på, om jeg ville skulle have fødevarekontrollen på besøg mhp. smileyordning mv.? Da jeg laver kagerne hjemme i mit private… Læs mere »

Anne W.
Anne W.
6 år siden

Hej Andreas og tak for en super, overskuelig blog, alt samlet et sted! Jeg laver unikke, håndlavede kort som jeg håber at sælge til nogle få butikker og privatpersoner. Da butikkerne ikke vil købe fra mig med mindre jeg har et CVR nummer er der nu oprettet et PMV, jeg har fået en domæne, lavet forskudopgørelse m.m. Alt er på plads, undtagen et Nemkonto til virksomheden. Kontoen skal udelukkende bruges til at modtage/svar breve fra myndighederne. Den bank hvor jeg har min privat Nemkonto vil ikke knytte firmaet til kontoen med den begrundelse at de ingen erhvervskunder har. Fair enough.… Læs mere »

Anne W.
Anne W.
6 år siden

Hej Anders og tak for det meget hurtige svar :o)

Det var lige det jeg frygtede.. at banken kan lukke kontoen. Jeg prøver den igen med nye argumenter og håber på at det lykkedes. Ellers, så er der ikke andet for at finde en billig erhvervskonto. Glimrende artikel!
Kan du have en rigtig god weekend,
mvh,Anne

Randi H. Post
6 år siden

Hej Andreas :0) Jeg har lige startet et pmv hvor jeg laver maskemarkør og øreringe. Nu har jeg så nogle spørgsmål til regnskabet og bogføring. Jeg har lavet en dinero konto, men blevet i tvivl om forskellige ting. Mine kunder er private og betaler oftes over mobile pay. Når de køber af mig Feks. 1sæt markør til 30,- kr, skal de samtidig betale for portoen (a-porto eller B-porto efter hvad de vælger) oven i. Hvordan bogfører jeg dette? Kan portoen trækkes fra som udgift? Så har jeg også et spørgsmål om køb af materialer (perler, wire og lignende). Da jeg… Læs mere »

Tom Gregersen
Tom Gregersen
6 år siden

Hej Andreas, Jeg har haft et PMV i et års tid nu, men jeg har simpelthen ikke haft tid til at “gøre noget ved det”. Nu er PMV’et omdøbt, og jeg skal i gang med arbejdet i forhold til at skabe indhold til hjemmeside, beskrivelse af konsulentydelser etc. Det er ret omfattende, fordi jeg også skal sælge iBooks og andet. Jeg har intet registreret hos SKAT af forventede indtægter eller udgifter i forhold til PMV’et, da jeg først regner med at være helt klar omkring 1. januar 2017. Kan SKAT komme efter mig på grund af dette – PMV’et er… Læs mere »

Marlene Bjelby
Marlene Bjelby
6 år siden

Hej Andreas

Et hurtigt spørgsmål, skal man udfylde udvidet selvangivelse når man har et mpv, eller kan man nøjes med at anføre sit over/underskud på egen selv angivelse?

Mvh Marlene

Sofie Jensen
Sofie Jensen
6 år siden

Hej Andreas. Jeg skal til at sende en faktura til en kunde jeg har lavet noget freelance arbejde for (nogle bannere til en hjemmeside). Virksomheden er momsregistreret. Mine spørgsmål til dig lyder: Skal jeg spørge min kontaktperson i virksomheden om de tager imod fakturaer, hvor moms er 0kr. (hvilket en faktura fra mig ville være)? Hvis ja, vil de så ikke kunne trække moms fra min faktura (deres udgift) og dermed en dårlig forretning for dem, på længere sigt? Har læst hele din tråd, og har svaret på alle andre mange spørgsmål jeg havde i starten. SÅ TAK 🙂 Mvh.… Læs mere »

Magnus Jørgensen
6 år siden

Hej Andreas Tak for din indsats her på siden, det er vi mange som nyder godt af! Min kammerat og jeg har stiftet et I/S selskab, hvor vi laver foto- og video redigering med droneflyvning.. Vi er lige løbet ind i et par spørgsmål 1) Vi startede med at købe dronen for vores egne penge (13.000,-), da firmaet ikke havde kapital til det – hertil har vi også købt forsikring, jakker, visitkort, flyers, ekstra dronedele m.m. alt sammen fra vores private konto. Kan vi trække dem fra i moms, selvom det ikke er firmaets køb? (og firmaet har pt ikke… Læs mere »

Dorte
6 år siden

Hej Andreas
Kan du fortælle mig hvordan jeg fakturerer til det offentlige, når jeg er en MPV, der ikke er moms registreret ?
Jeg mener, at via Virk fakturering tilføjes moms automatisk ?
.

Susanne Jakobsen
Susanne Jakobsen
6 år siden

Hej.
Har kigget rigtig mange steder ang. Erhvervsforsikring..
Hvad skal jeg have af forsikring?
Jeg har startet pmv.
Det drejer sig om hypnoterapi i eget hjem .. Ved siden af mit nuværende job.
På forhånd tak 🙂

Willy Jensen
Willy Jensen
6 år siden

Hej Andreas,
jeg skal til at lave noget fjern-arbejde (computer software udvikling) for en virksomhed i USA og har derfor oprettet et PMV. Der vil formentlig ikke være nogen udgifter forbundet med det, så omsætningen er vel lig med de penge jeg modtager? Da der ikke er varer involveret, kommer import/export reglerne vel heller ikke ind i billedet?
På forhånd tak
Willy

Malene
Malene
6 år siden

Hej Andreas .
Tak for en fantastisk side og dine gode svar.
Har lige spørgsmå. overvejer at starte som selvstændig (clairvoyant healer) ved siden af mit fuldtidsjob og vil til, at starte med oprette en PMV . Jeg har tænkt mig at jeg skal ud og leje lokale . Kan leje af lokale samt depositum af dette, trækkes fra som udgift ? På forhånd tak Malene .

Charlotte
Charlotte
6 år siden

Hej Andreas
Jeg overvejer at starte et PMV men vil gerne have et CVR nr. for at kunne få lov at handle med nogle bestemte firmaer. Selvfølgelig med moms på. Spørgsmålet er om jeg skal indberette noget til moms (0) når jeg ikke er momspligtig. Omsætningen er under 50.000

Helle Houlby
5 år siden

hej Andrea. sikke en dejlig side du har med supergode informationer. jeg startede en pmv i marts og vil så lige spørge om følgende. jeg stingsætter nogle billeder til brug på hjemmebroderimaskiner, og det er så disse filer jeg sælger via min hjemmeside. nu er det sådan at når man har lagt sting og farver på broderifilen er det nødvendigt at teste om de ligger ordentligt. Jeg har selv en maskine købt for flere år side, og tænker nu på at købe en anden, hvor jeg kan spare en del tid på testsyningerne. kan jeg købe sådan en maskine af… Læs mere »

Daniel
Daniel
5 år siden

Kære Andreas
Tak for en genial side med mange gode svar. Jeg har lige et par spørgsmål mht. PVM.

1. Kan jeg bare indberette mit virksomhedsoverskud via min selvangivelse på SKAT?

2. Befordring – hvordan skriver jeg det i regnskabet? Jeg kan ikke lige gennemskue, hvad jeg kan skrive på udgift? Jeg tænker rent teknisk ift. beløbet? Kan jeg skrive den fulde afgift på for benzin, eller er der en kilometer pris a la den man normalt bruger til sit daglige arbejde?

154
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x