Moms af Adsense og affiliate marketing

Har du en momsregistreret virksomhed, som også tjener penge på Adsense og affiliate marketing? Her finder du af hvordan du skal håndtere moms for adsense og affiliate marketing.

Det er vigtig man har styr på momsen, da man faktisk kan komme til at hænge på regningen, hvis man ikke opkræver moms af køberen når man skulle have gjort det. Hvis man f.eks. benytter PartnerAds, der er momspligtig, og man ikke beder dem om at betale ens indtjening inkl. moms, så hænger du på regningen mht. moms til Skat for denne indtjening.

Adsense & moms

Hvis du anvender Adsense på din hjemmeside er dette momsfrit. Dette skyldes at det er et salg af en ydelse til et andet EU-land og her er det altså køberen (Google) der er ansvarlig for momsen – ikke dig. Alle Adsense udbetalinger sker fra Google i Irland, hvilket netop gør at du sælger til et andet EU-land. Derfor skal du ikke afkræve din udbetaling inkl. dansk moms fra Google, når du får Adsense indtjening.

For at kunne sælge momsfrit til Google skal du dog ifølge Skat følgende krav:

  • Du skal dokumentere at Google er en virksomhed. Dette sker ved at Google ved sine udbetalinger angiver sit momsnummer.
  • Du skal tjekke om Googles momsnummer er gyldigt. Dette skal du gøre hver kvartal og kan gøres her.
  • Du skal på fakturaen skrive “omvendt betalingspligt” eller “reverse change” for at indikere at det er Google der har ansvaret for momsen. Du kan også vælge at henvise til momsdirektivet.

Det at det er køberen (Google) der har ansvaret for momsen kaldes for omvendt betalingspligt eller reverse change. Dette fremgår af momsdirektivet fra EU. Google forklarer også lidt om det her.

Man skal også indberette salget af momsfrit salg i systemet “EU salg uden moms” under tast-selv-service. Værdien af det samlede salg i perioden skal du oplyse i momsangivelsens rubrik B – ydelser

Du skal naturligvis stadig betale skat af det du tjener fra Adsense, men altså ikke moms. Du skal også betale arbejdsmarkedsbidrag af indtægten. Indtjeningen skal angives i Rubrik 15.

Er Google Adsense indtjening ramt af de nye EU momsregler med One Stop Moms?

Nej, for de gælder jo kun ved salg til private. Det er til gengæld din pligt at dokumentere at det er en virksomhed du sælger til og ikke private. Dette gør du ved at Google giver sit momsnummer og du skal så tjekke hvert kvartal om det er gyldigt.

Skal jeg import- eller eksportregistreres for at kunne anvende Google Adsense?

Nej, det skal du ikke da der er tale om salg af en ydelse hvilket ikke kræver import- eller eksportregistrering.

Affiliate marketing i Danmark

Hvis der er tale om indtjening fra affiliate marketing fra Danmark, som f.eks. PartnerAds, så skal der opkræves dansk moms af PartnerAds og dette skal så gives videre til Skat. Dette skyldes at PartnerAds er placeret i Danmark og så er der altså pålagt moms.

Ved PartnerAds foregår dette ved at du angiver CVR nr. under dine oplysninger, hvorefter alle fremtidige udbetalinger foregår inkl. moms.

Ved Euroads er det mere kryptisk at finde ud af hvordan man får dem til at udbetale med moms. Måske det fungerer på samme måde som PartnerAds. Dette er jeg lige nu ved at undersøge. I hvert fald er der på udbetalingsfaktura angivet dansk adresse, hvilket betyder at man skal have udbetalingen inkl. moms.

Affiliate marketing inden for andre EU-lande

Hvis der er indtjening fra affiliate virksomhed fra et andet EU-land, er reglerne de samme som for Adsense, at der ikke skal opkræves moms.

Affiliate marketing uden for EU

Hvis der er indtjening fra affiliate marketing fra en affiliate virksomhed uden for EU (som f.eks. USA), så afhænger det af hvor ydelsen udnyttes, dvs. hvem reklamen retter sig imod. Hvis den retter sig forholdsvist mod danskere, skal man opkræve moms, mens hvis den retter sig mod lande uden for EU skal man ikke opkræve moms. Ofte vil det sidste være tilfældet, hvis man anvender affiliate marketing uden for EU, så det vil ofte være momsfrit.

 

5 1 vote
Article Rating

Andreas Andersen

Forfatter og grundlægger af IT-blogger.dk, der har blogget om IT-emner siden 2012. Findes på Mastodon på @aphandersen@ansico.dk

You may also like...

Abonner
Giv besked ved
guest

4 Comments
mest stemt på
nyeste ældste
Inline Feedbacks
View all comments

Hej jeg har startet et pmv virksomhed. og nu har jeg fundet en forhandler i Spanien hvor jeg vil til at handle. og manden i Spanien vil os gerne sælge til mig men han kan ikke se mit cvr nummer er registret så vi kan ikke rigtig komme vidre. hvad gør jeg

Hvor er det han ikke kan se dit CVR-nummer? Prøv evt. at henvise til CVR.dk – den findes jo også på engelsk. Måske den er nok dokumentation for ham?

Tina Thede Olsen siger:

Hej Andreas
Jeg er igang med en uddannelse til psykoterapeut som jeg afslutter om godt et år. Jeg skal til at have betalende klienter og overvejer om jeg skal starte et pmv virksomhed. Kan jeg trække mine studieudgifter og evt udgifter til leje af lokale til at holde terapisamtalerne fra i firmaet når jeg evt opretter det.
Mvh Tina

Rita siger:

Hvis man ikke skal handle med noget men tjener på en ydelse hvordan forholder det sig så f.eks provision af et salg

4
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x