Fordele og ulemper ved frivillig momsregistrering

Hvis du starter en virksomhed, hvor du forventer at omsætte for under 50.000 kr. så er momsregistrering frivillig. Dette kan både give fordele og ulemper afhængig af hvem du handler mest med. Her gennemgås nogle af de fordele og ulemper der måtte være.

Det er vigtig at understrege at man SKAL momsregistrere sig så snart man forventer at omsætte for mere end 50.000 kr. i løbet af 12 sammenhængene måneder. Det nytter ikke noget først at momsregistrere sig når man har omsat for 49.000 kr. 

Når du starter en virksomhed hvor du forventer at omsætte for under 50.000 kr., ville det mest oplagte valg af virksomhedstype være en Personlig ejet mindre virksomhed (PMV). Den giver dig et CVR nummer, men du er ikke momsregistreret. Du kan dog sagtens vælge at starte en enkeltmandsvirksomhed i stedet for, og så frivillig lade dig momsregistrere.

Hvis du vælger det, vil du i starten skulle indberette moms hvert kvartal. Men har du indberettet moms i to år og omsætningen i de to år har været under 5 millioner kroner pr. år, så flyttes du automatisk over på halvårlig momsafregning. På den måde vil det ekstra arbejde med at indberette moms blive endnu mindre.

Det er nemmest at illustrere fordele og ulemper ved frivillig momsregistrering med en række eksempler.

Kunden er ikke momsregistreret

Det første eksempel vi vil gennemgå er hvis hverken du eller kunden er momsregistreret. Det vil typisk være hvis du handler med private.

Vi antager at du køber en vare til 100 kr. som du gerne vil sælge videre med 25 kr. i fortjeneste. Det betyder at du vil sælge varen til 125 kr. Da du ikke er momsregistreret, kan du hverken trække de 20 kr. købsmoms fra varen og heller ikke lægge salgsmoms til varen når du sælger den.

Hvis kunden i stedet for havde købt den af en momsregistreret virksomhed, ville denne virksomhed have kunnet trække sin købsmoms fra, så købsprisen bliver 80 kr. Så lægges 25 kr. fortjeneste og 25% moms oveni og prisen bliver 131,25 kr. Køberen er ikke momsregistreret og kan derfor ikke trække momsen fra.

For handel med private er det altså en fordel at du ikke er momsregistreret, da de får varen til 125 kr. i stedet for 131,25 kr.

Kunden er momsregistreret

Hvis du i stedet handler mest med andre virksomheder der er momsregistreret, så ser det lidt anderledes ud.

Du vil stadig sælge varen til 125 kr. men du skal nu gøre kunden opmærksom på at du sælger uden moms. Det betyder også at denne virksomhed ikke kan trække sin købsmoms fra og den reelle pris for virksomheden er 125 kr.

Havde kunden handlet den samme vare med samme fortjeneste af en momsregistreret virksomhed, så havde denne virksomhed kunnet trække sin købsmoms fra, så købsprisen var 80 kr. Så lægger de 25 kr. fortjeneste til og herefter 25% moms til og salgsprisen bliver så 131,25 kr. hvor 26,25 kr. udgør moms. Dette kan virksomheden trække fra og den reelle pris bliver derfor 105 kr.

Mon virksomheden helst vil have den samme vare til 105 kr. eller 125 kr.?

Handel med private vs. momsregistrerede virksomheder

Så hvorvidt du skal lade dig frivillig momsregistrere handler altså bare om du forventer at sælge mest til private eller til momsregistrerede virksomheder. For private er det en fordel at handle med dig hvis du ikke er momsregistreret, men for virksomheder er det omvendt.

Verden er jo sjældent så sort og hvid at man handler med enten den ene eller anden type, så man skal nok finde ud af hvem man handler mest med private eller momsregistrerede virksomheder.

 

0 0 votes
Article Rating

Andreas Andersen

Forfatter og grundlægger af IT-blogger.dk, der har blogget om IT-emner siden 2012. Findes på Mastodon på @aphandersen@ansico.dk

You may also like...

Abonner
Giv besked ved
guest

1 Comment
mest stemt på
nyeste ældste
Inline Feedbacks
View all comments
John Hannover siger:

man kan tilføje, at man ikke må optræde som virksomhed, hvis man ikke er 18 år gammel og har dispensation til CVR. I den sammenhæng må man ikke drive virksomhed som CPR person

1
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x