Sådan sælges eller købes enkeltmandsvirksomhed

En enkeltmandsvirksomhed kan faktisk hverken købes eller sælges. En enkeltmandsvirksomhed er nemlig identisk med sin personlige ejer. 

Når man taler om at man køber en anden persons virksomhed (enkeltmandsvirksomhed) eller sælger sin virksomhed, er der derfor ikke egentlig tale om et køb/salg af virksomheden. Der er faktisk tale om at den tidligere ejer lukker virksomheden og den nye ejer åbner en ny virksomhed.

Når den tidligere ejer lukker sin virksomhed, skal han sælge alle sine aktiver. Det betyder han skal sælge hele sit varelager, hjemmeside, domæne og evt. goodwill i form af kundelister og “det gode navn” virksomheden har haft. Disse køber så den nye ejer – og derfor vil den nye virksomhed i princippet kunne ligne den gamle til forveksling.

Men den nye virksomhed får et helt nyt CVR-nummer – fordi CVR-nummeret er koblet sammen med den enkelte person. Det er også derfor at man får det samme CVR-nummer hvis man senere beslutter sig for at genåbne virksomheden.

Den gamle ejer skal huske efter at de har solgt alle aktiver, at lukke virksomheden. Sker det ikke, har man fortsat pligt til at indberette moms – også selvom et er nul moms.

0 0 votes
Article Rating

Andreas Andersen

Forfatter og grundlægger af IT-blogger.dk, der har blogget om IT-emner siden 2012. Findes på Mastodon på @aphandersen@ansico.dk

You may also like...

Abonner
Giv besked ved
guest

13 Comments
mest stemt på
nyeste ældste
Inline Feedbacks
View all comments
Steph siger:

Hej

jeg står og overvejer at købe en webshop som lukker (enkeltmandsvirksomhed).
Så læser jeg dette du skriver her: “Når den tidligere ejer lukker sin virksomhed, skal han sælge alle sine aktiver. Det betyder han skal sælge hele sit varelager, hjemmeside, domæne og evt. goodwill i form af kundelister og “det gode navn” virksomheden har haft. Disse køber så den nye ejer – og derfor vil den nye virksomhed i princippet kunne ligne den gamle til forveksling.”

Det vedkommende har skrevet til mig angående navnet til webshoppen, er at vedkommende gerne vil beholde det, hvis jeg skal købe virksomheden. men kan vedkommende egentlig det?

Hej Steph!

Når du køber en virksomhed, foregår det ved at du opretter din egen virksomhed og så køber du aktiver fra den anden virksomhed herover. Her kan du jo selvfølgelig godt vælge at købe alt over undtagen navnet.

Men hvis den anden virksomhed så gerne vil beholde navnet – og dette har goodwill værdi (hvilket jo er en vurdering), så kan han ikke lukke virksomheden. Hvis det vurderes til ikke at have værdi, kan han naturligvis godt.

Uanset hvad er der ikke noget problem i at du køber det uden navnet.

Mvh. Andreas

Hanne Hedegaard siger:

Hej.

Jeg har en bekendt som lukkede sit firma (møbellager) tilbage i år 2008. Han bosatte sig i udlandet.
Da hans firma lukkede, stod der stadig en masse møbler tilbage.
Må jeg gå ind og sælge disse møbler for ham? Skal jeg have et CVR nr. eller kan jeg sælge dem uden?
Er det lovligt at sælge dem? Og hvordan gør man hvis man ønsker at sælge dem?

Nej, det ville jeg mene er ulovligt. Faktisk vil jeg mene at han ikke har lukket sin virksomhed ordentligt. Normalt er det sådan at når man skal lukke en virksomhed, så skal man sælge hele sit lager ud og lægge salgsmoms oveni. Man kan evt. sælge varelageret til sig selv og betale momsen af den.

I skal nok have fat i Skat og høre hvad I skal gøre. For i princippet skulle han have solgt dem inden han lukkede sin virksomhed. For at du skulle kunne sælge dem, skal du jo først have købt dem af hans virksomhed (hvor du betaler moms). Så kan du så sælge dem videre.

P siger:

Tak for et fint blogindlæg. Jeg har lige et spørgsmål. Hvis jeg sælger alle aktiver i min webshop/enkeltmandsvirksomhed og lukker mit cvr.nr. Hvad sker der så ved f.eks. reklamationer, returneringer mv. Hænger jeg må dem selvom mit cvr.nr. er lukket eller gør køber? Eller ingen af os?

Hej! Ja, dem hænger du stadig på. Man hæfter personlig og ubegrænset i en personlig virksomhed, også selvom virksomheden er lukket. Dog naturligvis ikke hvis reklamationsretten er udløbet. Havde det været et selskab, havde du ikke hæftet for noget.

Louise siger:

Hejsa
Jeg har et I/S der er ved at lukke ned, og lukke op igen, i et enkeltmandsfirma. Vi har et varelager, min partner og jeg skal købe ud, en halvdel hver. Skal dette ske, INDEN jeg på Virk lukker firmaet?
Meningen var at I/Sét lukkede d 31/5, men er dette ikke muligt, da vi ikke har købt lageret af os selv endnu?

Vh Louise

Nej, du er nødt til at sælge varelageret inden du lukker virksomheden. Så opret først de to nye virksomheder og sælg så varelageret over og luk den gamle virksomhed.

Emilie siger:

Hej

Hvad hvis man har penge tilgode i en virksomhed som er lukket ned, men åbnet af en ny.
Hvem skal betale disse penge, ny eller gammel ejer?

Annitta siger:

Hej Andreas
Jeg synes virkelig du giver nogle gode og let forståelige råd.
Jeg er pga sygdom nødt til at finde ud af, hvad der skal ske med min virksomhed. Det er en enkeltmandsvirksomhed.
Nogen har fortalt mig, at jeg måske kunne forpagte den ud og så få den tilbage, når jeg bliver arbejdsdygtig igen.
Jeg over også at lukke den og har en der gerne vil have den. Og et eller andet sted har jeg læst, at man så godt kan genåbne den med sit eget cvr nummer.
Hovedproblemet er, at jeg ikke kan sige om der går et halvt eller helt år, før jeg kan arbejde igen. Men, jeg vil så gerne kunne betjene mine nuværende kunder som altid – men med en anden ved roret – indtil jeg er klar igen.
Hvad vil du anbefale ?

Shero siger:

Hej. Jeg har to frisør saloner i to forskellige byer, men overvejer og sælge den ene, men har sagt til personen der måske vil købe den at navnet skal laves om da det er mit pasonlig navn og efternavn og pga min anden salon som kan give dårlig ry? Kan jeg det og hvad så hvis de bliver ved med køre med det samme navn?

Jeg er ikke jurist, så måske du skal dobbelttjekke det. Men jeg ville tænke at du skulle sørge for at få beskrevet i salgskontrakten, at I aftaler at den solgte salon skal skifte navn. Så har du et grundlag for at kunne gøre noget, hvis de skulle køre videre med samme navn.

Lars Stæhr siger:

Hej, jeg har lukket min cafe fysisk pr 30 dec 22, men pga afregninger mm stadig et aktivt cvr. Forestiller mig at det er aktivt op til 4 mdr mere gundet moms og coronaafregningerne. Jeg har sat cafeen til salg og alt er afskrevet. Altså er salgsprisen 100 prc fortjeneste. Er det ligesom hvis jeg solgte min gamle bil skattefrit eller skal jeg betale skat af salgsprisen, i så fald hvor mange prc? Mvh Lars

13
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x