Sådan finder du din routers IP-adresse

Har du brug for at finde ud af hvilken IP adresse din router har? Se i denne guide hvordan du finder ud af det.
Routeren er den enhed du bruger til at sende trådløst internet ud i hele huset. Når den henter internettet ind, tildeles routeren en IP adresse. Herefter tildeler routeren selv nogle interne IP adresser til alle de enheder der kobler sig til routeren. Der findes altså både en ekstern og en intern IP adresse.
Det er en god ide, at du ved hvordan du får adgang til indstillingerne for din router. Det kan være forskelligt fra router til router hvordan du gør, men du kan som regel læse hvordan i brugermanualen til routeren. Grundlæggende set handler det dog typisk om, at du skal indtaste routerens IP adresse i en browser, og så åbnes der automatisk for indstillingerne, hvor du er klar til at logge ind. Nyere routere kan også konfigureres via en app.
Men hvordan finder du egentlig ud af hvilken IP adresse din router har? Lad os lige kigge på forskellige løsninger.

Find routerens eksterne IP adresse

En router har altså to slags IP adresser. En ekstern IP adresse og en intern IP adresse. Den eksterne IP adresse kaldes også for Internet IP adressen, og den interne kaldes for LAN IP adresse.
Det er med den eksterne IP adresse, at du får adgang til enheder på dit netværk, som du har åbnet op for adgang til udefra (f.eks. et overvågningskamera eller en medieserver). Denne IP adresse skifter typisk hver gang routeren genstarter.
For at få vist din routers eksterne IP adresse kan du besøge adressen Whatismyip.com, som fortæller hvilken IP adresse du har. Du får herefter oplyst en “Public IPv4 adresse” og en “Local IP adresse”. Det er Public adressen der er den eksterne adresse.

Find routerens lokale IP adresse

Hvis du vil finde routerens interne IP adresse, kan du kun gøre dette inden for netværket. Den kan nemlig ikke tilgås udenfor netværket. Du skal altså være koblet på routeren, enten med kabel eller trådløst, for at det kan lade sig gøre.
En IP adresse består af en række numre, adskilt af et punktum. Stort set alle hjemmenetværks IP adresser begynder med 192.168.x.x.
Ofte kan du finde den interne IP adresse til din router i dokumentationen til din router. Andre gange står det på en etiket på routeren. Her skal du dog være opmærksom på, at man kan godt ændre routerens interne IP adresse, og så passer det jo ikke hvad der står i dokumentationen og på etiketten. Det kan for eksempel være noget man bevidst har gjort for at undgå en IP konflikt, dvs. at to enheder havde samme IP adresse.
Heldigvis kender alle computere, der er koblet til routeren, også dens interne IP adresse. Derfor kan du bruge en af de enheder til at finde den interne IP adresse for routeren.

Find den i Windows

I Windows kaldes routeren ofte for “Default gateway”. Hvis en Windows computer er koblet til routeren, åbner du en kommandoprompt og skriver:

ipconfig

Og herefter trykker du enter. Så kommer der en del IP oplysninger, der for eksempel kan se således ud:

Windows IP Configuration
Wireless LAN adapter Wi-Fi:
Connection-specific DNS Suffix . :
Link-local IPv6 Address . . . . . : fe80::6816:c312:500f:e3d3%4
IPv4 Address. . . . . . . . . . . : 192.168.1.5
Subnet Mask . . . . . . . . . . . : 255.255.255.0
Default Gateway . . . . . . . . . : 192.168.1.5

I Windows 8 og 10 skal du lægge mærke til det afsnit der hedder “Wireless LAN adapter WIFI”. I Windows XP og 7 hedder det “Ethernet adapter Local Area Connection”. Så kigger du på den adresse der står under “Default gateway”, fordi det er den IP adresse der tilhører routeren.

Find den i Mac

I Mac åbner du en terminal og her skriver du:

netstat -nr | grep default

Så får du typisk følgende resultat hvor du direkte kan aflæse IP adressen for routeren:

Default 192.168.3.1 UGSc 317 2 en0

Få adgang til routerens indstillinger

Når du nu har fundet IP adressen, åbner du så en browser og indtaster IP adressen og klikker enter. Så vil routeren typisk spørge efter brugernavn og password, som du også kan finde i dokumentationen hvis du ikke har ændret det.
Ofte er brugernavn “admin” og password er “admin”, “password” eller “default”.
Hvis du får adgang til indstillingerne er det altid en god ide at ændre passwordet, så andre ikke så let kan få adgang til din router. Hvis du har ændret passwordet og ikke kan huske det, kan du nulstille routeren til fabriksindstillingerne igen.
Det var lidt om hvordan du finder en routers IP adresse. Har du flere spørgsmål er du velkommen til at skrive en kommentar nedenunder.

0 0 votes
Article Rating

Andreas Andersen

Forfatter og grundlægger af IT-blogger.dk, der har blogget om IT-emner siden 2012. Findes på Mastodon på @aphandersen@ansico.dk

You may also like...

Abonner
Giv besked ved
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x