Overvejer du at slette din Facebookprofil? Så læs det her

Mange brugere overvejer at slette deres Facebookprofil, for at beskytte deres data. Inden du gør det, så læs lige denne artikel.
For nyligt kom det frem, at data fra flere millioner af Facebooks brugere var blevet stjålet og misbrugt i den amerikanske præsidentvalgkamp. Det har fået mange af Facebooks brugere til at overveje deres fremtid på det populære sociale medier, og mange har overvejet at slette deres profil. Der er faktisk lavet hashtagget #DeleteFacebook som kun handler om det.
Men det beskytter ikke nødvendigvis dine data, at du sletter din Facebookprofil. Og du går formentlig glip af vigtige muligheder for at kommunikere med omverdenen. Du bør derfor forholde til til Facebook på en helt anden måde, som jeg her vil gennemgå.
Men lad os inden lige kort repetere hvad det var sagen gik ud på. Helt tilbage i 2014 blev data fra mere end 50 millioner Facebookbrugere stjålet fra Facebook, solgt til firmaet Cambridge Analytics der så anvendte dem under den amerikanske præsidentvalgkamp. Her kunne de lave en profil at tvivlerne der ville stemme på Hillary Clinton, så de kunne målrette kampagner mod disse og få dem til at stemme på Donald Trump i stedet. Nogle mener faktisk at det har været med til at afgøre valget.
Oplysningerne blev stjålet ved at der blev lavet en Facebookapp, der fik adgang til brugernes konto og høstede dem over i en database, hvor de så blev solgt videre. App’en hed “thisisyourdigitallife” og det var en klassisk Facebook app, der lovede at de kunne beskrive hvordan ens digitale liv var, hvis brugerne gav nogle oplysninger. Da brugerne installerede app’en gav de samtidig tilladelse til at app’en kunne få fat i alle de oplysninger der blev stjålet.

Hvad gjorde Facebook galt?

Der er jo ingen tvivl om hvad app’ens udvikler og Cambridge Analytics gjorde galt, da det klart var imod Facebooks retningslinjer at videregive data og misbruge dem som de gjorde.
Men det som Facebook primært har gjort galt, var at det var så let at få adgang til de her data. At appudviklere kunne få adgang til så mange oplysninger – også flere oplysninger end de egentlig skulle bruge til app’en. Og at brugerne ikke blev informeret godt nok om, hvilke oplysninger der blev delt.
Det er jo selvfølgelig ikke okay at Facebook ikke har styr på deres data – og de har da også strammet op på proceduren siden. Men i sidste ende er det jo ikke Facebook der har misbrugt data – det har appudviklerne.

Hvilke data blev delt?

I princippet kan app’en have fået adgang til alle de data du deler på Facebook. Det drejer sig ikke bare om data om hvad du har liket, hvad du har delt og hvad du har kommenteret. Men det drejer sig også om hvad du hedder, måske hvor du bor og hvem dine relationer er. Altså også oplysninger af personlig karakter – men ikke oplysninger der i forvejen ikke er offentliggjort på Facebook.
Og det bringer mig egentlig hen til hovedpointen: Lad være med at dele data på sociale medier, som ikke kan tåle at blive lækket en dag.
Hvis du ikke vil have at nogen skal få adgang til hvad du liker, så lad være med at like. Skal de ikke få adgang til dine billeder, så lad være med at læg billeder op på Facebook.

Hvad med de andre sociale medier?

Siden lækket af data fra Facebook har mange overvejet at slette deres Facebookprofil, og andre er gået over til andre sociale medier. Nogle har valgt andre store medier, som for eksempel Twitter. Andre har valgt helt nye medier som MeWe.
Men det der skete ved Facebook kan i princippet lige så godt ske på andre medier. Så det gælder både på Facebook og andre medier, at du selv kun skal lægge ting ud som også tåler dagens lys.
Husk også på at Facebook er faktisk relativ grundig med at informere om hvad de indsamler af oplysninger, og de giver også gode muligheder for at beskytte dem. Når du går over til helt andre medier, kan du risikere at de måske er værre, men de informerer bare ikke om det.
Når du bevæger dig rundt på internettet, skal du også huske på, at uanset hvor du er bliver der indsamlet oplysninger. Der indsamles oplysninger om hvilke sider du besøger, for at kunne vise dig de mest relevante reklamer. Det er der egentlig ikke noget galt i, men det er ikke meget værre hvad Facebook gør.
Så som jeg ser det, er løsningen ikke at slette din Facebookprofil. Begræns i stedet hvilke data du lægger ud på Facebook, og tænkt dig om hvad du deler. Så har du også en Facebookprofil næste gang du skal inviteres til en fødselsdagsfest.
Har du slettet din Facebookprofil? Del gerne dine overvejelser med os i kommentarerne.

0 0 votes
Article Rating

Andreas Andersen

Forfatter og grundlægger af IT-blogger.dk, der har blogget om IT-emner siden 2012. Findes på Mastodon på @aphandersen@ansico.dk

You may also like...

Abonner
Giv besked ved
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x