Når den reducerede elafgift ophører – Hvad sker der så?

Til sommer er det planlagt at den reducerede elafgift ophører, men hvad sker der egentlig så? Det kigger vi nærmere på i denne artikel.

I første halvår af 2023 har vi været vant til at strømmen har været lidt billigere. Det skyldes blandt andet at Regeringen valgte at sænke elafgiften til minimumssatsen i EU. Før sænkelsen var det planlagt at elafgiften skulle udgøre 69,7 øre pr. kWh (alle priser er excl. moms), men det blev sænket til 0,8 øre pr. kWh, altså en besparelse på 68,9 øre pr. kWh. Men 1. juli ophører denne ekstraordinære sænkelse af elafgiften, og det efterlader naturligvis spørgsmålet hvad der så skal ske.

Sænkelsen af elafgiften har for almindelige elkunder betydet en lidt billigere strøm. Ja, det er ikke en formue, fordi med et elforbrug på 4.000 kWh årligt som mange husstande måske har, så giver det en besparelse på 1.378 kroner excl. moms eller ca. 1.700 kroner med moms. Men for andre kunder har det betydet flere ændringer i deres aftaler med deres el-selskab. Blandt andet har elbilejere der oplader deres bil hjemmefra været vant til at få refunderet elafgiften, fordi man slipper for at betale elafgift af den strøm man oplader bilen med, og denne refusion mistede de. Dette har nogle firmaer kompenseret for, ved at betale et tilskud tilbage, blandt andet Norlys og OK. Når det er sagt, har sænkelsen af elafgiften ikke gjort det dyrere for elbilejere at oplade deres elbiler, det har bare givet andre elforbrugere samme fordel for det resterende elforbrug.

Men fra 1. juli gælder denne sænkede elafgift altså ikke mere. Det er allerede planlagt at den bortfalder, og så vender vi tilbage til de normale omstændigheder. Det betyder at elafgiften i 2. halvår af 2023 igen vil blive 69,7 øre pr. kWh, og at elbilejerne igen vil være berettet til at modtage refusion for den strøm de bruger til at oplade deres elbiler med.

Det er klart at politikerne kan selvfølgelig vælge at gøre noget andet. De kan vælge at forlænge lempelsen af elafgiften eller indføre andre initiativer. Men hvorfor skulle de gøre det? Elprisen er jo nu faldende, og derfor er den primære årsag til man lempede elafgiften væk. Derfor tænker jeg ikke vi skal forvente at det bliver anderledes end at der igen skal betales elafgift fra den 1. juli. Det der skulle tale for at fastholde lempelsen af elafgiften ville være, at man politisk ville fremme anvendelsen af elektricitet.

Du kan også læse mere om lempelsen af elafgiften i faktaarket fra Finansministeriet her.

5 1 vote
Article Rating

Andreas Andersen

Forfatter og grundlægger af IT-blogger.dk, der har blogget om IT-emner siden 2012. Findes på Mastodon på @aphandersen@ansico.dk

You may also like...

Abonner
Giv besked ved
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x