Clever abonnement – Kan det betale sig?

Clever har en lidt speciel betalingsmodel for deres ladeløsning, hvor man med et abonnement får en rabat på strømmen. Vi ser på hvornår det kan betale sig for dig at vælge et Clever abonnement.

Clever blev kendt for deres strøm til elbiler på abonnement. Man betalte knap 800 kroner hver måned, og så kunne man lade frit både hjemme og ude på deres udbredte offentlige ladenetværk. Men sidste år valgte Clever at indføre et energitillæg, som gjorde at ikke alle fandt Clever rentabel mere. I denne artikel vil vi se på hvad man betaler for hos Clever og hvornår det kan betale sig.

Vælger du et abonnement hos Clever koster det lige nu 799 kroner pr. måned. Herudover skal du betale et energitillæg der afhænger af den pågældende elpris og dit forbrug. Energitillægget beregnes ved at tage den gennemsnitlige indkøbspris for el på den nordiske elbørs inkl. moms, men excl. tariffer og afgifter. Denne skal du så fratrække 0,89 kr./kWh og hvis differencen bliver positiv, skal du betale et energitillæg. Denne gange du med dit forbrug, og så får du hvad du skal betale i energitillæg.

Energitillæg = (el-pris – 0,89 kr./kWh) * forbrug

Du skal altså kun betale et energitillæg, når el-prisen er over 0,89 kr./kWh. Hvis prisen er herunder skal du kun betale abonnementet.

Pris = Abonnement + Energitillæg

Når du betaler dit Clever abonnement, så får du en tilbagebetalingssats. Denne er ikke udregnet udfra spotprisen, men den gennemsnitlige el-pris i tidsrummet 23-06, fordi det er i det tidsrum el-prisen er billigst. Gennemsnittet af denne pris offentliggøres hver måned, og så ganger du bare med forbruget og så får du hvad du får tilbage.

Tilbagebetaling = el-pris * forbrug

Bemærk at el-prisen ved tilbagebetalingen og energitillægget ikke er helt identisk, da de er defineret udfra to forskellige definitioner. Hvis vi alligevel antager at de er sammenlignelige, så kan underskuddet ved dit Clever abonnement findes på følgende måde:

Underskud = Pris – Tilbagebetaling – Serviceabonnement

Serviceabonnementet fratrækkes fordi det ville du under alle omstændigheder skulle betale, også hvis du købte en Clever ladeboks (og ved de fleste ladebokse). Hvis el-prisen er højere end 0,89 kr./kWh (så du skal betale et energitillæg), så kan du finde underskuddet på følgende måde:

Underskud = 799 kr./md. + el-pris * forbrug – 0,89 kr./kWh * forbrug – el-pris * forbrug – 119 kr./md.
Underskud = 680 kr./md. – 0,89 kr./kWh * forbrug

Hvis el-prisen er lavere end 0,89 kr./kWh (så du ikke skal betale et energitillæg), så kan du finde overskuddet på følgende måde:

Underskud = 799 kr./md. – el-pris * forbrug – 119 kr./md.
Underskud = 680 kr./md. – el-pris * forbrug

Som du kan se får du fradrag for hele el-prisen op til 0,89 kr./kWh, men resten herover betaler du. Hvis el-prisen er over 0,89 kr./kWh (så du skal betale energitillæg), så kan abonnementet først betale sig hvis du bruger mere end følgende:

Forbrug = 680 kr./md. / 0,89 kr./kWh = 764 kWh/md.

Med andre ord så vil du minimum skulle bruge 764 kWh for at abonnementet kan betale sig. Hvis el-prisen er lavere end 0,89 kr./kWh så skal du bruge mere end dette for at abonnementet kan lønne sig. En tommelfingerregel er at man kan køre 5 km pr. kWh, så derfor skal du minimum køre 3.820 km pr. måned for at et Clever abonnement kan lønne sig. Og er el-prisen lav skal du køre længere. Husk også at dette minimumforbrug kun inkluderer el du har opladet hos Clevers ladestandere – enten den hjemme eller en af deres offentlige ladestandere. Hvis du lader op hos en anden ladeudbyder tæller det ikke med.

I gamle dage fik du tilbagebetaling for hele el-prisen, så hvis el-prisen var 3 kr./kWh, så ville du kun skulle bruge 227 kWh pr. måned svarende til 1.135 km kørsel hver måned for at Clevers abonnement kunne lønne sig. Dette incitament blev fuldstændig fjernet, da Clever indførte et energitillæg. For dem der lader stort set ude på offentlige ladesteder og kun bruger Clever, kan det måske bedre betale sig fordi her er ladeprisen aktuelt 3,19 kr./kWh, som er en del over den el-pris energitillægget og tilbagebetalingssatsen bliver beregnet udfra.

5 3 votes
Article Rating

Andreas Andersen

Forfatter og grundlægger af IT-blogger.dk, der har blogget om IT-emner siden 2012. Findes på Mastodon på @aphandersen@ansico.dk

You may also like...

Abonner
Giv besked ved
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x