Stort underskud hos Clever

Ladeoperatøren Clever fik i år 2022 et kæmpe underskud på 480 millioner kroner, mest fordi de holdt hånden under kunderne i et år med stigende elpriser.

Clever blev voldsomt upopulære da de i år 2022 indførte et energitillæg på deres ladeprodukt. Nu var det slut med et fast abonnement for at lade frit både hjemme og ude gennem Clevers omfattende ladenetværk. Der skulle nu betales et energitillæg der var afhængig af elprisen, og så var der ikke noget fast pris over det længere. Mange blev utilfredse og valgte også at opsige samarbejdet med Clever.

Kigger man på Clevers økonomi var indførelsen af energitillægget nødvendigt. De har nu offentliggjort deres årsregnskab, og det viser et underskud på 480 millioner kroner. Det skriver Ritzau i en pressemeddelelse. Underskuddet er 450 millioner kroner mere underskud end forventet, og det vurderes at den største årsag til det store underskud er, at Clever i lang tid holdt hånden under kunderne i en tid hvor elpriserne steg voldsomt. Clever kunne altså have indført energitillægget meget før, og dermed fået et mindre underskud.

Omsætningen hos Clever er derimod steget fra 392 millioner kroner i 2021 til 813 millioner kroner i 2022. Bruttofortjenesten er faldet fra 62 millioner kroner til -299 millioner kroner, og de ender med et EBITDA på -380,9 millioner kroner.

Selvom det har været et hårdt år for Clever, så er det et år hvor de har fastholdt store investeringer for at udrulle deres omfattende ladenetværk. Investeringerne er steget fra 311 millioner kroner i 2021 til 592 millioner kroner i 2022, og Clever har i 2022 næsten fordoblet antallet af offentlige ladepunkter. Der er også kommet en del konkurrence på det område, hvor mange andre ladeoperatører også lige nu udruller deres netværk. Der bliver nok plads til dem alle sammen, men for Clever er det også et spørgsmål om at bevare deres kendthed, så folk husker på Clever når de skal vælge ladeoperatør. Her har Clever været strategisk smart, både at investere omfattende i udrulning af deres ladenetværk, men også med deres aftaler med mange bilproducenter at der følger en Clever-lader med når man køber en ny elbil.

Clever har eksisteret i Danmark siden 2009, og betragtes som Danmarks førende ladeoperatør. Ifølge Ritzau har de nu over 5.000 ladepunkter og har planer om at nå over 20.000 ladepunkter inden udgangen af 2025. De er ejet af de to energiselskaber Andel og NRGi som ejer hhv. 94,9% og 5,1% af Clever.

5 1 vote
Article Rating

Andreas Andersen

Forfatter og grundlægger af IT-blogger.dk, der har blogget om IT-emner siden 2012. Findes på Mastodon på @aphandersen@ansico.dk

You may also like...

Abonner
Giv besked ved
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x