Flere profiler på Mastodon?

Mastodon er et decentralt socialt netværk, hvilket giver mulighed for at have en profil på flere servere. Men skal man egentlig det?

Til forskel fra Twitter er Mastodon et decentralt socialt netværk, hvor du kan oprette en profil på mange forskellige servere. Ja, faktisk flere tusinde forskellige servere. Men det behøver du ikke, fordi alle serverne taler sammen i det man kalder for Fediverset, så du kan fra én profil på én server kommunikere med alle andre profiler på alle de andre servere.

Men skal man alligevel oprette en profil på flere servere?

Det er et godt spørgsmål, og jeg vil starte med at sige at jeg ikke har svaret. Det afhænger nemlig af mange forhold, men formålet med denne artikel er at fortælle hvad mine tanker har været omkring dette, og måske inspirere dig til hvad du skal gøre.

Der kan være flere grunde til at ønske at have en profil på flere servere. En kan være at du vil ramme forskellige målgrupper, og derfor ikke ønsker at toote om forskellige ting på den samme profil. En anden grund kan være at du på én profil vil toote på dansk og på en anden på engelsk. Og så kan du måske have nogle profiler for bare at tjekke det lokale community noget mere ud. Endelig kan du have oprettet en profil på en server, for at reservere brugernavnet og måske efterfølgende flytte den til din primære profil.

Min primære Mastodon profil @aphandersen@ansico.dk har jeg på min egen instans, som jeg har lavet gennem Mastohost. Det koster mig 6 USD pr. måned eller ca. 43 danske kroner. Jeg har valgt at lave min egen instans for at have maks indflydelse på de regler der skal gælde for min primære profil, og hvordan min instans skal se ud. Og så kan jeg godt lide princippet med at “eje mine egne data”. Det er altså fra denne profil jeg primært skriver alt på Mastodon.

Men så har jeg også en række andre profiler, jeg bruger i mindre grad. Jeg har en profil på @aphandersen@med-mastodon.com, som er det danske Mastodon netværk for sundhedsprofessionelle. Formålet her er at komme i kontakt med andre læger og dele og læse studier med andre. Når jeg deler et studie på min primære profil vælger jeg at booste det til denne profil.

Så har jeg også en profil på hhv. mstdn.dk og expressional.dk, som er to danske generelle Mastodon instanser. De to profiler hedder hhv. @aphandersen@mstdn.dk og @aphandersen@expressional.dk. Grunden til jeg har en profil her er for at tjekke de to instanser ud og teste hvordan de fungerer. Jeg ønsker nemlig at vi i Danmark i fremtiden får nogle generelle stærke instanser, ligesom Sverige fx. har Mastodon.nu. Her er de to instanser nok de bedste kandidater vi har lige nu for det.

Jeg har altså valgt at have flere profiler, men have én primær profil hvor det meste stort set foregår. Mastodon giver en god mulighed for at have flere profiler, men du behøver ikke have det. Hvis du har et godt formål med at have det, kan du gøre det, men ellers holder du dig bare til én profil.

4.5 2 votes
Article Rating

Andreas Andersen

Forfatter og grundlægger af IT-blogger.dk, der har blogget om IT-emner siden 2012. Findes på Mastodon på @aphandersen@ansico.dk

You may also like...

Abonner
Giv besked ved
guest

15 Comments
mest stemt på
nyeste ældste
Inline Feedbacks
View all comments
Thomas Ryberg siger:

@aphandersen Tak for tankerne – går netop selv og overvejer om jeg skal skifte over på en anden server

Hr_Mortensen siger:

@aphandersen super indlæg. Jeg synes dine synspunkter er gode.Jeg kan godt forstå ideen om at faglige instanser til specifikke områder f.eks. jeres instans målrettet læger.Jeg tror i forvejen mange har flere profiler på Twitter. En privat og en der bruges i ens faglige virke mv. Jeg tror bare at det kan være svært, om ikke andet så for dem der ryger med i en strøm af beskeder at skelne mellem privatpersonen og den faglige personal..

@hr_mortensen ja det er rigtigt, så der er fordele og ulemper. Jeg tror det vigtigste hvis man vælger at have flete profiler er at man bruger dem aktivt, dvs svarer på beskeder og lign. Jeg har også på alle mine sekundære profiler henvist til min primære profil

Hr_Mortensen siger:

@aphandersen Tanken om rn større Dansk instans er tillokkende. Det kan især give en god indledende polemik om flere forhold. Skal der være moderation for f.eks. sprogbrug, grovhed emner. Skal man kunne blive Smidt af. Skal en dansk instans i virkeligheden være en farm af instanser med forskellige profiler

Morten Bech siger:

@aphandersen Jeg har “reserveret” handle på en håndfuld andre servere til hvis jeg engang vil skifte. Så har jeg sat dem op til at omdirigere til min primære profil, som jeg ellers bruger til det hele. Nu må vi se, om det giver mening i længden.

@aphandersen Jeg er ser meget anderledes på det. Ville hellere flytte min profil hvis det var. Jeg følger EU’s eksempel og bruger domænet: “norrebro.space” som et stempel der siger “kun hvis du snakker med profilen fra dette domæne taler du med den “rigtige mig” og ikke en “dobbeltgænger” eller en anden konto.

@bech det har jeg også gjort en del steder

@Ove he he, jeg kan godt følge dig. Og det er også derfor at det er ikke for alle det giver mening med flere profiler. Men for nogle er det måske. Heldigvis er Fediverset indrettet, så man behøver ikke have flere profiler

@tryberg hvis man er i tvivl kan man oprette en profil på den nye server og begynde at bruge den. Hvis man så senere er sikker kan man foretage en egentlig flytning

@setuplet det er også et fint synspunkt. Der findes mange måder at bruge Fediverset. Jeg bruger dette til at verificere at det faktisk er mighttps://www.it-blogger.dk/saadan-bliver-du-verificeret-paa-mastodon/
Sådan bliver du verificeret på Mastodon – IT-blogger.dk

Ove siger:

@aphandersen Jeg foretrække kun en profil – og så må jeg finde og liste folk fra andre servere. Jeg er forvirret nok i forvejen, så at jonglere med flere profiler på mastodon vil få mig til at fare vild – og hvem ved, måske uden at kunne komme tilbage til mig? selv? igen.

@aphandersen @tryberg umiddelbart kan jeg godt lide tanken om at dele aktiviteter op på forskellige profiler og servere. Jeg har f.eks. i nogle år haft den udfordring at mit primære arbejde har bevæget sig væk fra uddannelse, som var det emne jeg havde flest followers fra på Twitter. Nu kan jeg være på en relevant udd. server med det tema og på en anden server med andre temaer.

@mosgaard @aphandersen Rigtigt relevant. Der er også noget med Fedivers-logik her – de andre platforme følger jeg rigtigt mange på – og det skal platformen nok minde mig om, hvad der er i gang. Her følger jeg et har hundrede med forskellig aktivitet – men det gør også, at jeg _reelt_ kan nå at følge, hvad de bringer. Hvis jeg får mange flere, kan jeg ikke nå at se fra mine US-bekendte.Jeg kan godt lide, at folk blander, så det både er professionelt og personligt.

15
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x