WordPress 5 kommer snart

Snart kommer næste store version af WordPress, den der får versionsnummer 5. Her kan du få et overblik over hvad der kommer med i den version.
Cirka 30% af alle hjemmesider kører med WordPress, og over halvdelen af dem der kører med et CMS, har valgt WordPress. Det kan jeg godt forstå. WordPress er nemlig et CMS der både er nem at arbejde med, og som har næsten ubegrænsede muligheder.
Da jeg startede med at lave CMS-baserede hjemmesider for snart mange år siden, var det primære CMS dengang Joomla. Det virkede dengang mere avanceret end WordPress, hvor WordPress mere mindede om rent blogging software. Men med tiden blev WordPress mere populær, og med automatiske opdateringer og et godt tilbud af pålidelig plugins til, er WordPress det mest logiske valg i de fleste tilfælde i dag. Derfor er alle mine hjemmesider i dag baseret på WordPress.
Seneste version af WordPress var version 4.9 som blev udgivet i november 2017. Typisk kommer der en ny version hver 3-4. måned, og det betyder at WordPress 5 formentlig vil blive udgivet inden for kort tid.
Og denne version byder på en række interessante nyheder, som jeg her kort vil fremhæve.

Ny editor med navnet Gutenberg

Med WordPress 5 forventes der at blive indbygget en ny editor i WordPress, som har fået navnet Gutenberg. Den har eksisteret i flere måneder som et plugin der kunne installeres, men fra version 5 skulle den gerne erstatte den gamle editor og blive standardeditor. Nedenunder kan du se hvordan den ser ud.

Flere har kritiseret at Gutenberg skal afløse den klassiske WordPress editor. De mener at den ikke er udviklet nok, og indeholder en del fejl. Derfor mener mange at det er for tidligt at implementere den som standardeditor. Ikke desto mindre ser det ud til at det er en prioritet fra WordPress teamet at den skal introduceres netop i version 5.
Frustrationen over Gutenberg som standardeditor har også fået nogen til at tilføje den klassiske editor som plugin til WordPress. Ved at installere dette plugin, kommer den gamle editor tilbage igen.
Den nye editor er blokbaseret og fungerer som mange editorer der kendes fra f.eks. Medium. Jeg tænker den nok vil være lidt mere mobilkompatibel end den klassiske editor.
Jeg har installeret Gutenberg på et par blogs for at teste den, de seneste måneder. Man skal lige vænne sig til hvordan man ændrer layoutet, og jeg har også oplevet et par småfejl. Men i det store hele ville jeg godt kunne vænne mig til Gutenberg som editor.

Nyt tema – Twenty Eighteen

Når der kommer en ny WordPress version, plejer der hvert år også at komme et nyt standardtema, og man skulle også tro at det skulle ske denne gang. Traditionen tro får den navnet efter det år den udgives, og den næste version ville derfor formentlig til at hedde Twenty Eighteen.
Men faktisk går der rygter om at der ikke arbejdes på et Twenty Eighteen tema lige nu. Årsagen skulle være at den nye Gutenberg editor vil indføre tema ændringer sammen med editoren, på grund af det nye bloklayout.

Mere fokus på sikkerhed

Sikkerhed skal mere i fokus. Flere hjemmesider bliver hacket og der bliver større krav til SSL certifikater på hjemmesider. WordPress er stille og rolig igang med at implementere anbefalinger, der både vil pege på at hjemmesider skal beskyttes med SSL og 2-faktor autorisation.
Det er nogle af de ting jeg har hørt om WordPress 5 indtil videre. Jeg er spændt på hvornår den bliver udgivet, og hvordan det bliver når Gutenberg bliver standardeditoren på alle mine blogs.
Har du prøvet Gutenberg editoren, og hvis ja hvad synes du så om den? Skriv gerne din mening i en kommentar.

0 0 votes
Article Rating

Andreas Andersen

Forfatter og grundlægger af IT-blogger.dk, der har blogget om IT-emner siden 2012

You may also like...

Abonner
Giv besked ved
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x