Sådan beregner du din fortjeneste

En af de mest hyppige spørgsmål fra iværksættere, er hvordan regner jeg min fortjeneste ud? Her gennemgår jeg hvordan.

At udregne fortjeneste burde jo egentlig være meget let. Man trækker jo bare udgifter fra indtægter. Der hvor det så ofte bliver kludret, er når folk blander moms med ind i billedet. Det kan give nogle helt forkerte beregninger.

Derfor er det en god ide, når du regner fortjeneste ud, altid at følge reglen: I beregningen af fortjeneste skal du bruge beløb excl. moms. Årsagen er at det er forkert at opfatte moms som en udgift. Moms er ikke en udgift for dig som virksomhed. Det er bare et beløb som du opkræver at dine kunder og holder for skat. Hvis du alligevel regner fortjeneste med moms får du en fejl, hvor du kommer til at betale skat af forskellen mellem salgsmoms og købsmoms.

Det man sælger en vare for kaldes for salgsprisen. Købsprisen er det man køber varen for. Herudover kan der jo være told, fragt og andre udgifter i forbindelse med salg af varen. Når man så skal beregne bruttofortjenesten, dvs. fortjenesten før skat, trækker du bare købspris, told, fragt og andre omkostninger fra salgsprisen:

Bruttofortjeneste = Salgspris – Købspris – Told – Fragt – Andre omkostninger

Så har du jo din bruttofortjeneste inden skat. Det svarer også til dit overskud, og det er derfor den del du skal betale skat af. Så nettofortjenesten er altså bruttofortjenesten fratrukket skatten:

Nettofortjeneste = Bruttofortjeneste – Skat

Eksempel

Lad os lige tage et eksempel på beregning af fortjeneste. Du køber en vare til 100 kroner inkl. moms (80 kr. excl. moms). Du sælger den så igen til 250 kr. inkl. moms (200 kr. excl. moms).

Når du skal beregne fortjeneste her, skal du altså vælge beløbende excl. moms. Så din fortjeneste er 200 kr. – 80 kr. = 120 kroner. De 120 kroner skal du betale skat af. Momsen du skal betale er 50 kr. – 20 kr. = 30 kroner.

Hvis vi havde beregnet fortjenesten ved hjælp af beløbende inkl. moms, ville vi få en fejl. Så ville fortjenesten blive beregnet til 250 kr. – 100 kr. = 150 kroner. Du ville altså her skulle betale skat af 30 kroner mere, end det var korrekt. Derfor er det en fejl at beregne momsen med.

Jeg håber dette gav et lille overblik over hvordan du beregner fortjenesten på en vare. Stil gerne spørgsmål i enten kommentarerne eller i forummet.

5 1 vote
Article Rating

Andreas Andersen

Forfatter og grundlægger af IT-blogger.dk, der har blogget om IT-emner siden 2012. Findes på Mastodon på @aphandersen@ansico.dk

Abonner
Giv besked ved
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x