Politisk fokus på Kviklån i 2019

I 2019 kom der for alvor politisk fokus på Kviklån og de ulemper der er ved denne type lån. Få et overblik over den politiske udvikling her.

Jeg har i 2019 skrevet en del om kviklån. Især fordi jeg de seneste år har bemærket at internettet bugner med tilbud på kviklån, og det er efterhånden et market der er svært at holde overblik over. Jeg vil gerne bidrage til et bedre overblik, og derfor har jeg blandt andet lavet en oversigt over kviklån, oversigt over priser på kviklån og anmeldt en del af dem.

Der er i 2019 også kommet politisk fokus på kviklån. Især efter talrige historier med psykisk syge og kontanthjælpsmodtagere, der lokkes med kviklån og havner i en gældspiral.

Loft over ÅOP

ÅOP er jo et begreb man ofte bruger til at sammenligne forskellige lån. En af de ting der karakteriserer kviklån er at de har et tårnhøjt ÅOP, ofte omkring 3-700%. Det synes jeg i sig selv er vanvittigt.

Det har fået en del til at foreslå, at vi skulle have et loft på ÅOP. Forbrugerrådet Tænk har foreslået et loft på 20%, mens bankernes interesseorganisation Finans Danmark har foreslået 50%.

Politisk ser der også ud til at være et flertal efterhånden. Især SF med Lisbeth Bech Poulsen har stået i spidsen for at kæmpe for et ÅOP loft. Regeringen har for nyligt udtalt at de ser et loft over ÅOP som “et oplagt værktøj”. Forslaget har tidligere også fået støtte fra Enhedslisten, Alternativet, De Radikale, Konservative og DF. Og i dag meldte Venstre endda ud, at de nu har skiftet mening og også støtter forslaget. Dermed er der et klart forslag for at indføre et ÅOP loft, og det tror jeg kommer i løbet af 2020.

Andre begrænsninger på kviklån

Der er kommet mange andre forslag til hvordan man kunne begrænse kviklån. Blandt andet er det foreslået at der skal være et loft på hvor mange kviklån man kan optage. Dette skyldes at man sagtens kan få 3-4 kviklån, som man reelt ikke kan betale.

Nogle mener også at der skal begrænses for markedsføring af kviklån. Du ser dem jo i reklamer overalt på internettet, i radioen, i tv’et og bag bussen. Man må for eksempel ikke reklamere for spil, selvom kviklån kan være lige så lokkende. Også på EU-plan har politikere overveje at forbyde reklamer for kviklån.

Forbruger- og Konkurrencestyrelsen har lavet en undersøgelse der viser at 40% af dem der optager et kviklån fortryder. ÅOP på nogle kviklån er op til 750%, det er simpelthen uanstændigt. Derfor vil jeg glæde mig til at der bliver indført noget mere regulering af denne branche med cowboy-lån.

Andreas Andersen

Forfatter og grundlægger af IT-blogger.dk, der har blogget om IT-emner siden 2012

You may also like...

Skriv en kommentar

avatar
  Abonner  
Giv besked ved