Derfor følger Ferratum ikke de danske kviklånsregler

Da de nye danske kviklånsregler var på vej frem, skiftede Ferratum adresse til Malta og kan nu omgå nogle af reglerne.

For nylig trådte der nye regler for kviklån i kraft i Danmark. Blandt andet kom et ÅOP loft på 35%, og hvis firmaerne ville reklamere for deres lån måtte de holde sig under 25%.

De fleste største kviklånfirmaer i Danmark, som jeg tjekkede, rettede ind efter de nye regler – undtagen Ferratum. De har en ÅOP på knap 35% så de overholder ÅOP-loftet i Danmark:

Men selvom de har valgt en ÅOP over 25%, holder de sig ikke tilbage fra at reklamere for deres lån i Google – og formentlig også andre steder:

Da jeg så dette, troede jeg til at starte med at der var tale om en fejl. Ferratum kunne jo have overset at der var en Google kampagne igang, som de skulle have stoppet i henhold til de nye regler. Jeg skrev derfor til dem, for at gøre opmærksom på det, men fik kun dette svar:

Dette er blot et midlertidig svar, jeg har videresendt din forespørgelse til den ansvarlige afdeling, og vi vender tilbage med svar hurtigst muligt.

Ferratum kundeservice 24/7-2020

Siden har jeg intet hørt, selvom jeg har rykket for et svar. Jeg skrev derfor til Forbrugerombudsmanden, for at høre deres vurdering, og her fik jeg svar for nogle dage siden. Det viser sig at Ferratum udnytter et smuthul i lovgivningen, som gør det umuligt for Forbrugerombudsmanden at gribe ind, selvom de reklamerer for lån med ÅOP over 25%.

Lad os kigge nærmere på smuthullet som Ferratum udnytter.

Flytter adresse til Malta

De seneste år har der været rygter i medierne om at der skulle gribes ind overfor kviklån. Det er det indgreb der kom i juli 2020, men der har været snakket om et ÅOP loft igennem flere år. Kviklånfirmaerne har derfor været klar over at der snart ville komme et indgreb som formentlig også omfattede et ÅOP loft.

Tidligere har Ferratum styret deres forretning fra selskabet Ferratum Denmark ApS i Danmark, og herunder også været under tilsyn af både Finanstilsynet og Forbrugerombudsmanden. Men i december 2019 – altså kun et halvt år før indgrebet kommer – ændrer Ferratum deres betingelser og hjemmeside. Her fortæller de at de fremover opererer fra adressen Ferratum Bank p.l.c i Malta og nu er under tilsyn i Malta i stedet for.

Det smarte ved at vælge Malta som land er at det er stadigvæk et EU-land, men ikke Danmark. Forbrugerombudsmanden informerer om at det betyder at de kan ikke forhindre Ferratum i at reklamere ved en ÅOP over 25%, fordi det ville være et brud på EU-reglerne. Skulle Ferratum dog bryde selve ÅOP loftet på 35% vil de kunne gribe ind.

Med andre ord er det netop det at Ferratum har flyttet deres forretning til Malta, der gør at de stadigvæk kan reklamere for lån, selvom det er i strid med de danske kviklånregler.

Det er ikke første gang kviklånfirmaerne er kreative og udnytter smuthuller til at omgå de regler de danske politikere vedtager. Det skete for eksempel også da politikerne vedtog en tænkepause for kviklån. Det fik mange firmaer til at omformulere deres produkter til “kreditter”, hvilket betød de kunne omgå tænkepausen.

5 2 votes
Article Rating

Andreas Andersen

Forfatter og grundlægger af IT-blogger.dk, der har blogget om IT-emner siden 2012. Findes på Mastodon på @aphandersen@ansico.dk

You may also like...

Abonner
Giv besked ved
guest

2 Comments
mest stemt på
nyeste ældste
Inline Feedbacks
View all comments

Kære Anders

Som altid en fin artikel.

Kviklånsfirmaerne er godt nok smarte

Tak for det Hanne 🙂 Og du har helt ret – Kviklånfirmaerne er kreative

2
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x