Husk at forny EU domæner i god tid

Når du ejer et EU domæne er der krav om at forny det i god tid. Læs her en case hvor det var for sent og hvad konsekvenserne var.

Der er forskellige krav til forskellige domæner, og det er vigtigt at sætte sig ind i dem, før du køber et domæne. For EU domæner er der det krav, at du skal forny domænet senest 5 dage før udløbsdatoen.

Jeg har for nyligt ejet domæner Forbrugerblog.eu, hvor jeg havde min forbrugerblog. Domænet købte jeg gennem Namecheap. Desværre var et ældre kreditkort registreret så domænet blev ikke autofornyet. Det opdagede 1 dag før udløbsdatoen.

Allerede her havde Namecheap spærret domænet, og det undrede mig lidt. Når jeg gik ind på domænet kom der følgende fejl.

Jeg prøvede at forny det manuelt, og troede da godt det kunne lade sig gøre, når der nu stadigvæk var 1 dag tilbage. Men jeg tog fejl.

Det lykkedes ikke at forny domænet, og jeg kontaktede derfor Namecheap supporten. Her blev jeg gjort opmærksom på 5 dages reglen:

Being a country-code TLD, .EU domain names have some peculiarities. One of them affects the domain renewal, unfortunately, and the renewal order for .EU domains must be placed a minimum of 5 days prior to the expiration date.

Jeg skulle altså have fornyet domænet 4 dage tidligere. Nu var det for sent. Som Namecheap formulerede det:

To my regret, your domain is now in the redemption state.

Du kan alligevel godt forny det – men det koster kassen

Der var dog alligevel en mulighed for at få domænet ud af “redemption state”. Men det kostede et gebyr.

In order to re-instate it in this phase, there is a redemption fee plus reactivation cost. The total amount, in this case, would be $100.86.

Med andre ord koster det altså 100,86 amerikanske dollars eller 673 danske kroner for at forny domænet efter fristen. En kæmpestor overpris i forhold til de ca. 80 kroner det normalt koster.

Alternativet var at vente på at domænet blev deaktiveret helt, og frigivet til salg igen. Men det ville tage 40 dage efter udløbsdatoen. 40 dage hvor mit domæne så ikke var aktivt, og dermed ikke kunne modtage besøgende.

For mig betød dette enkelte eksempel egentlig ikke så meget, fordi jeg havde i forvejen planlagt at skifte domænet til Forbrugerblogger.dk, så det følger lidt samme navnestil som it-blogger.dk og it-blogger.dk. Det har jeg derfor købt i stedet.

Formålet med denne artikel er altså ikke så meget at begræde mit tab, men egentlig blot at dele erfaringen med jer. Hvis I overvejer at købe et EU domæne, skal I bare være opmærksom på denne regel.

0 0 votes
Article Rating

Andreas Andersen

Forfatter og grundlægger af IT-blogger.dk, der har blogget om IT-emner siden 2012. Findes på Mastodon på @aphandersen@ansico.dk

You may also like...

Abonner
Giv besked ved
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x