Daysy Digital Prævention – Fup eller fakta?

En ny trend for prævention er begyndt at brede sig. Det kaldes for Digital prævention og Daysy Fertility Monitor er et eksempel på det.

Et termometer under tungen og få sekunder efter kan din mobiltelefon vise dig om du kan blive gravid eller ej. Massevis af nye digitale devices kommer ud på markedet, og de lover dig at kunne sikre dig mod graviditet ved at fortælle hvornår du er i en “sikker periode”.

Et eksempel er altså den her Daysy Fertility Monitor, som er et termometer du kan tilslutte til din mobiltelefon, der så kan vise resultatet i en app. Firmaet bag lover at du så kan dyrke sex uden at bruge anden prævention, fordi den er næsten 100% sikker.

Ifølge firmaet bag Daysy Fertility Monitor skulle den kunne vise om du kan blive gravid en given dag med 99,4% sikkerhed.

Hvordan virker apparatet?

Disse digitale præventionsapparater virker alle ved at måle din temperatur, og så herudfra kunne spå om du kan blive gravid eller ej.

Fidusen er at din kropstemperatur, i hvert fald teoretisk, skulle stige 1 grad ved ægløsning – altså på det tidspunkt hvor du kan blive gravid. Ved at måle din temperatur hver dag kan du derved se hvornår temperaturen stiger, og at du derved er i en usikker periode.

Det fortæller firmaet bag Daysy Fertility Monitor skulle give dig et korrekt resultat med 99,4% sikkerhed.

Gynækologerne er skeptiske

Begejstringen for disse nye devices er dog ikke den samme fra gynækologerne. De udtrykker skepsis, fordi temperaturmålingen er en relativ usikker metode. De frygter derfor at der vil komme mange uønskede graviditeter ved dem der bruger denne type devices.

For eksempel kan kropstemperaturen afhænge af om du er rask eller syg, om du er i et koldt rum eller varmt rum eller hvornår vi vågner om morgenen. Der er altså mange faktorer der gør at metoden kan vise sig at være meget usikker.

Et eksempel er produktet Natural Cycles der er et andet tilsvarende apparat, der blev lanceret i Sverige. Her viste det sig at der kom 37 uønskede graviditeter ud af dem der brugte det.

Jeg har endnu ikke kunnet finde det studie fra virksomheden bag produktet, der skulle dokumentere at den virkelig er 99,4% sikker. Ej heller under hvilke betingelser dette løfte gælder under.

Jeg er selv lidt skeptisk overfor metoden, netop på grund af de mange svingende faktorer. Men hvis du bruger denne type prævention, vil jeg da meget gerne høre om dine erfaringer. Dem må du meget gerne skrive i en kommentar nedenunder.

0 0 votes
Article Rating

Andreas Andersen

Forfatter og grundlægger af IT-blogger.dk, der har blogget om IT-emner siden 2012. Findes på Mastodon på @aphandersen@ansico.dk

Abonner
Giv besked ved
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x