Gratis Officepakke – Find den her og se hvad den kan

Vidste du at du kan få Microsoft Office gratis helt lovligt? Vi gennemgår den gratis version af Officepakken og hvilke alternativer der findes.
Hvad enten du bruger Office til arbejdet, studiet eller kun privat slipper du ikke udenom at du har brug for en Officepakke på din computer. Før i tiden skulle du betale mange penge for en Officepakke, men i de senere år er betalingsmodellen ændret, så du nu kan få det billigere. Og så findes der faktisk også en gratisversion af Office.
Hvis du mangler et Officeprogram, så er der generelt disse at vælge imellem:

 • Microsoft Office der er den klassiske Officepakke med Word, Excel, Powerpoint og andre programmer du måske kender. Den kan fås som et abonnement (kaldes Office 365), en fast pris for programmet (kaldes Office 2016) og en begrænset gratisversion (kaldes Office online).
 • Libreoffice der er en opensource gratis Officepakke, der dækker de flestes behov. Den indeholder Writer (som Word), Calc (som Excel), Impress (som Powerpoint), Draw (tegneprogram), Base (som Access) og Math (formeleditor). Du kan downloade den helt gratis til både Windows, Mac og Linux.
 • Google Drive er et online Office fra Google der også kan være et godt alternativ i forhold til en almindelig officepakke, men som skal køres i en browser. Den er også fuldstændig gratis at bruge.
 • iWork er den Officepakke der følger gratis med en Mac. Den indeholder Pages (som Word), Numbers (som Excel) og Keynote (som Powerpoint).

Den eneste Officepakke du skal betale for, er altså den klassiske Officepakke Microsoft Office. De andre muligheder er fuldstændig gratis og dækker behovet for 99% til privatbrug. Der hvor der kan være begrænsninger er hvis du anvender Office på arbejdet eller studiet, hvor der kan være behov for adgang til specielle funktioner, der ikke findes i de gratis versioner.

Microsoft Office

Hvis du vælger at bruge det klassiske Microsoft Office, så kan du altså her vælge mellem:

 • Office 365 der er et løbende abonnement der koster fra 55 kroner pr. måned og som giver dig en Officepakke du kan installere på din computer. Officepakken indeholder Word, Excel, Powerpoint, OneNote, Outlook, Publisher og Access. Du modtager løbende opdateringer til Office – det er med i dit abonnement.
 • Office 2016 er hvor du køber programmet og på et tidspunkt kan du ikke få opdateringer mere, og du skal så købe et nyt program. Det koster typisk over 1000 kroner.
 • Office Online er en gratis mulighed for alle. Den er indbygget i OneDrive, der er Microsofts svar på en harddisk i skyen. Du får adgang til en onlineversion af Word, Excel, Powerpoint og OneNote – men i en begrænset version du skal køre via din browser.

Den online version af Word (kaldes Word Online) er som sagt skrabet i forhold til den rigtige Officepakke, men udemærket til når du skriver dokumenter på farten. Dokumenterne gemmes direkte i din OneDrive konto – og flere personer kan arbejde samtidig på det.

Excel Online giver dig også et basalt Excel du kan arbejde med online – også flere på samme tid. De fleste almindelige formler du plejer at bruge i Excel virker og du kan faktisk oven i købet lave grafer også.

Powerpoint Online gør det også nemt hurtigt at tilføje nogle slides til en powerpoint-præsentation.

Er du studerende er OneNote en god mulighed til at tage noter. Jeg tror dog de fleste studerende har brug for en fuld version af OneNote, hvis du bruger det til at tage noter med.

Med andre ord er Office Online en udemærket løsning, der dækker mange af de basale behov for en Officepakke. Du får den gratis, men skal køre den online via en browser og du mister nogle af de mere udvidede funktioner.

Libreoffice

Libreoffice er som sagt helt gratis og du har her en fuld erstatning af hvad du er vant til i den klassiske Officepakke fra Microsoft. De færreste vil opleve at de mangler noget i denne Officepakke. Du downloader den gratis her.
Er du vant til at bruge Microsoft Office, er det følgende programmer du skal bruge i Libreoffice fremover:

 • Writer i stedet for Word
 • Calc i stedet for Excel
 • Impress i stedet for Powerpoint

Det er kun hvis du anvender mere avancerede dele af Word eller Excel, at Libreoffice ikke er nok. Tag og prøv Libreoffice og se om der er noget du savner.
Det interessante er at der faktisk også er en onlineversion af Libreoffice under udvikling. Det bliver meget spændende at følge den de kommende år, og se om den kan bruges på lige fod med for eksempel Google Drive eller Office Online.

Google Drive

Hvis du har Google Drive har du automatisk også en Officepakke der kører online. Den er på linje med Office Online, så du har ikke de mest avancerede funktioner du kender fra Word, Excel eller Powerpoint. Men Google Drive er dog noget mere avanceret end Office Online, så her kan du virkelig nogle ting i en online Officepakke.
Er du vant til at bruge Microsoft Office er det følgende programmer du skal bruge i stedet:

 • Google Docs i stedet for Word
 • Google Sheets i stedet for Excel
 • Google Slides i stedet for Powerpoint

iWork

iWork er som sagt den version af Office der er indbygget i en Mac og som følger gratis med. Den er også en udemærket Officepakke der vil dække de flestes behov.
Er du vant til Microsoft Office, skal du fremover bruge følgende programmer:

 • Pages i stedet for Word
 • Numbers i stedet for Excel
 • KeyNote i stedet for Powerpoint

Der findes altså mange forskellige gratis Officepakker du kan bruge. Skal du have en professionel Officepakke, vil jeg anbefale dig at kigge på Libreoffice – og hvis den ikke dækker behovet Microsoft Office. Til online noter og lignende er Google Drive efter min mening den Officepakke der er længst fremme.

0 0 votes
Article Rating

Andreas Andersen

Forfatter og grundlægger af IT-blogger.dk, der har blogget om IT-emner siden 2012. Findes på Mastodon på @aphandersen@ansico.dk

You may also like...

Abonner
Giv besked ved
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x