Godt begynderteleskop til børn

Starfinder 60 er et fint begynderteleskop, som du kan give dit barn, der første gang skal se på stjerner, månen og planeter.

Det er fascinerende at kigge op på stjernerne, og et teleskop kan være den perfekte fødselsdagsgave eller julegave til dit barn. Starfinder 60 er et eksempel på et fint begynderteleskop, der er nem at indstille og betjene.

Starfinder 60 er et teleskop, der er monteret på et fint aluminiumsstativ. På siden findes en såkaldt 5×24 søger, der er en minikikkert du kan bruge til at indstille retningen. Den har et sigtekorn, og meningen er at det objekt du sigter på her, skulle du også meget gerne kunne se i teleskopet i større forstørrelse.

De tekniske ting

Som alle andre kikkerter og teleskoper, har Starfinder 60 selvfølgelig også en række tekniske begreber, som jeg her lige vil introducere. Lad os lige basalt slå fast, at den del af kikkerten du kikker ind i hedder en okular og den del af kikkerten der er længst væk hedder et objektiv.

Når du kigger på et objekt med kikkerten, vil dette objekt blive forstørret. Hvor mange gange det bliver forstørret, kalder man for forstørrelsen. Starfinder 60 kan forstørre 30x, 48x, 90x og 150x. En forstørrelse på 30x betyder, at hvis du ser noget 300 meter væk, så vil du se det som om det var 10 meter væk (300/30=10).

Med Starfinder 60 følger også en såkaldt Barlow linse, som øger forstørrelsen med en faktor 3.

Kikkerten har en objektivdiameter på 60 mm. Det er et tal for den lysstyrke der slipper gennem kikkerten, og jo dårligere lysforhold der er desto højere skal tallet være. Da et teleskop skal bruges til at se ting i natten, er det en fordel at det er højt.

Når teleskopet opfanger lyset fra et billede, sendes det gennem linsen og bliver så fokuseret en vis afstand, kaldet brændvidden, væk fra linsen så du kan se det. Brændvidden for Starfinder 60 er 600 mm.

Sådan kommer du igang

Dette er altså et godt eksempel på en begynderstjernekikkert, så du kan vise dine børn den smukke stjernehimmel. I starten skal man lige lære kikkerten at kende, og her kan det være en fordel at prøve kikkerten i dagslys, hvor du zoomer ind på et objekt fra gadebilledet. Det kan for eksempel være en tagsten nogle hundrede meter væk. Det er klart, at for at kunne se ting i gadebilledet, skal du zoome en del ud, for at det bliver klart.

Generelt er tilgangen også, at du som udgangspunkt altid starter så meget zoomet ud som muligt. Når du så finder et objekt du vil fokusere på, kan du stille og roligt bygge mere zoom på. Hvis du starter helt zoomet ind, kan det være svært at finde objektet du gerne vil se.

Når du har lært at zoome ind på objekter i dagslys, kan du prøve at zoome ind på månen i nattelys. Den er som regel nem at finde, fordi den er så stor på himlen. Og det er meget sjovt at se på månens overflade.

Så kan du herefter begynde at kigge på stjerner og planeter. Start med at finde en stjerne eller planet og så zoom ind og betragt den. Når du har lært kikkerten at kende, kan du herefter nemlig begynde at studere de forskellige stjernebilleder og på den måde måske genkende hvad det er du kigger på.

Jeg har købt dette teleskop til min 6-årige dreng i julegave, og det var et hit. Vi er begyndt at betragte de første stjerner, og snart kan vi begynde at genkende objekter på stjernehimlen og lære dem at kende. Jeg kan i hvert fald anbefale dette teleskop som et begynderteleskop, hvis dit barn skal kigge på stjerner. Det er dog vigtigt at huske på, det er ikke legetøj som kan tåle at blive kastet rundt med. Det skal altså behandles forsigtigt, for at beskytte de forskellige dele af teleskopet.

5 1 vote
Article Rating

Andreas Andersen

Forfatter og grundlægger af IT-blogger.dk, der har blogget om IT-emner siden 2012. Findes på Mastodon på @aphandersen@ansico.dk

Abonner
Giv besked ved
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x