Få den billigste el-aftale – læs om strømpriser her

Skal man vælge variabel eller en fastprisaftale på strøm? Hvordan finder man den billigste el-pris? Læs her hvordan.

Jeg har gennem de seneste år haft meget fokus på ikke at betale for meget for elektricitet. Derfor har jeg løbende 2 gange om året tjekket el-priser, og skiftet til en billigere leverandør hvis det kunne betale sig. Specielt set i lyset af ukrainekrisen, hvor priser på både gas, elektricitet og benzin er eksploderet, gør det mere relevant end nogensinde at kigge sig for.

En af de tjenester jeg har brugt meget de seneste år er El-forbundet. Her har jeg igennem længere tid modtaget el gennem Vindstød til en fastprisaftale på kun 15 øre pr. kwh, som så kunne fornyes hvert halve år. Den aftale har de ikke længere ved el-forbundet, nu tilbyder el-forbundet i stedet en variabel aftale, hvor du får el til en pris svarende til på den nordiske el-børs uden et spotpristillæg. Det er også en attraktiv aftale, men ikke så attraktiv som den tidligere fastprisaftale.

Det kan være fornuftigt at følge med i priserne på den nordiske el-børs. Her kan du se hvordan de variable el-priser ændrer sig dag for dag, time for time. Du vælger om du vil se priser pr. time, pr. dag, pr. uge, pr. måned eller pr. år. Så vælger du hvilken del af Danmark – DK1 betyder Vest for storebælt og DK2 betyder øst for storebælt. Endelig vælger du om du vil se priser i Danske kroner (DKK) eller euro (EUR). Du får priserne i MWh, så du skal dividere med 1.000 for at få priserne pr. kWh.

Du kan også sammenligne el-pris på Elpris.dk. Her indtaster du dit postnr. og dit ca. årlige forbrug i kWh, og så får du vist priser både for fastprisaftaler og variable el-aftaler. Det er Forsyningstilsynet der står bag hjemmesiden, og alle el-leverandører skulle gerne være repræsenteret. Det er en god ting, da private affiliate sider der sammenligner el-priser ofte er farvede udfra hvor meget ejerne tjener af penge fra det enkelte sted.

Hvem har den billigste variable el-prisaftale?

Jeg har kigget på Elpris.dk hvem der lige nu har den billigste el-prisaftale. Her har jeg anvendt mit eget postnr. (vest for storebælt) og et årligt forbrug på 4.000 kwh, som svarer til hvad min husstand bruger årligt.

Når du sammenligner på siden, så får du en gennemsnitlig pris inkl. den rå el-pris, transport, afgifter og moms. Det er den rå el-pris du kan sammenligne med priserne på den nordiske el-børs. Transport udgør aktuelt 18,25 øre pr. kwh og afgifter 90,30 øre pr. kwh. Denne andel kan du som regel ikke ændre ved. En anden ting du skal være opmærksom på er, om leverandøren opkræver et månedligt abonnement.

De fem billigste el-leverandører på el-pris.dk er følgende:

LeverandørRå el-prisTotal el-pris
Vindstød DanskVind80,44236,24
Lokal-Energi82,94239,36
NEF strøm – el til kostpris86,00243,19
Verdo86,16243,39
Watts87,05244,51

Fordelen ved at vælge en variabel el-aftale er, at prisen ændrer time for time, hvorfor det så fx. kan lønne sig at vaske tøj i dagtimerne i stedet for aftentimerne, hvor prisen er høj. Den mulighed har du ikke ved en fastprisaftale.

Hvem har den billigste faste el-prisaftale?

På samme måde kan vi på elpris.dk se et pristjek af de billigste el-prisaftaler. Her skal du – udover den rå el-pris – også se om der er en bindingsperiode samt hvor længe den faste pris gælder. Når varigheden af aftalen udløber konverteres du ofte automatisk til en variabel aftale. Du skal også læse de nærmere betingelser, fordi ofte er der en række introrabatter, som omfatter nogle bestemte betingelser. Husk igen også at tjekke om du skal betale et månedligt abonnement.

Igen er det sådan at prisen for transport og afgifter er den samme – aktuelt 18,25 øre pr. kwh for transport og 90,30 øre pr. kwh. Det er derfor den rå el-pris du skal sammenligne, for at se om det er billigt.

Lige for tiden er der ikke så mange fastprisaftaler at vælge imellem, i hvert fald ikke dem der varer lang tid, fordi de er suspenderet grundet krigen i Ukraine.

På el-pris.dk fremgår det at Modstrøm har den billigste aftale, men her er det vigtigt at læse betingelserne. Efter 6 måneder flyttes du til deres alm. aftale, og ellers er det begrænset for hvor mange kwh du må bruge på det halve år. Bruger du mere, kommer du til at betale priserne for deres alm. aftale. Herudover er det også sådan, at hvis sprotprisen på el overstiger 99,31 øre pr. kwh, kommer du til at betale differencen her. Så selvom det kaldes en fastprisaftale, så har den et element af en variabel aftale.

Power4U er den næstbilligste, men også her skal man læse detaljerne. Du kan kun få introtilbuddet hvis du flytter til en ny bolig. Desuden betaler du den første måned 70 øre pr. kwh, og så opgøres forbruget hvorefter du flytter til en anden aftale.

Hos OK får du en pris på 87,35 øre pr. kwh og betaler intet abonnement. Der er en bindingsperiode på 6 måneder, så du kan ikke skifte leverandør i den periode. Varigheden er kun 1 måned.

Hos Vindstød får du en pris på 107,81 øre pr. kwh, intet abonnement og ingen bindingsperiode. Varigheden af fastprisaftalen er kun 4 måneder.

Jeg håber dette gav dig et lille overblik over hvordan du sammenligner el-priser. Gå efter den rå el-pris og tjek om der følger et abonnement med.

5 1 vote
Article Rating

Andreas Andersen

Forfatter og grundlægger af IT-blogger.dk, der har blogget om IT-emner siden 2012. Findes på Mastodon på @aphandersen@ansico.dk

You may also like...

Abonner
Giv besked ved
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x