Elon Musk og Twitter efter opkøbet – Få overblikket her

Der er efterhånden sket meget med Twitter efter Elon Musk overtog det sociale medie. Få overblikket over det hele her.

Allerede tilbage i januar 2022 begyndte Elon Musk – milliardæren der også ejer Tesla – at vise interesse for Twitter. Det blev bemærket at han opkøbte en del af aktierne til Twitter, og i april ejede han størstedelen af dem. Han fik et tilbud om at komme ind i ledelsen af Twitter, men ønskede i stedet at opkøbe hele det sociale medie. Derfor begyndte der nogle forhandlinger omkring opkøbet af Twitter, og i slutningen af april 2022 indgik Elon Musk en aftale, der betød at han skulle overtage Twitter for 44 milliarder USD.

Kender man Elon Musk ret, ved man at han nogle gange siger et for så det næste øjeblik at gøre noget andet. Der gik da heller ikke lang tid før han tilsyneladende fortrød købet, og forsøgte at bakke ud af aftalen. Han kom med en forklaring om at der var alt for mange falske profiler på Twitter, og at forudsætningerne for handlen derfor ikke var opfyldt.

Twitter meddelte at de ville stævne Elon Musk for aftalebrud, og det hele endte med at handlen gik igennem den 27. oktober 2022, hvor så Elon Musk var den nye ejer af Twitter.

Sidenhen har Twitter været igennem mange forandringer. Elon Musk fyrede blandt andet en stor del af Twitters ansatte, som førte til bekymringer om hvorvidt Twitter i det hele taget ville overleve, og om der ville komme mere fake news og misinformation på Twitter. Det var også heromkring at flere begyndte at kigge efter alternativer, såsom til det decentrale sociale mikroblog-medie Mastodon.

Ytringsfriheds-absolutist?

Elon Musk har tidligere kaldt sig ytringsfriheds absolutist, og har siden overtagelsen af Twitter bebudet at han ville genåbne de suspenderede konti for personer der var blevet udelukket fra Twitter. Det gælder blandt andet også den tidligere amerikanske præsident Donald Trump, som tidligere blev udelukket fra Twitter efter at have opfordret til vold, og sidenhen stiftede sit eget sociale medie Truth Social, som i øvrigt også er baseret på Mastodon. I november 2022 genåbnede Elon Musk så Donald Trumps Twitterkonto, hvilket også medførte meget kritik. Donald Trump har dog siden udtalt at han ikke har tænkt sig at vende tilbage til Twitter.

Hans begejstring for ytringsfrihed har dog tilsyneladende en grænse. Senest er det nemlig også kritiseret, at Twitter har suspenderet flere journalister fra det sociale medie. Elon Musk forklarer det med at de pågældende journalister har delt en anden suspenderet konto, der delte realtime informationer om hans egen lokation. Også konkurrenten Mastodons Twitterprofil blev suspenderet med denne forklaring. Sidenhen er både journalisterne og Mastodons profil blevet genåbnet igen, efter Elon Musk gennemførte en afstemning på Twitter omkring dette.

Noget nyt er også, at det ikke længere er muligt at indsætte et link til en Mastodon profil, som findes på nogle af de største Mastodon servere. Hvis man gør det i et tweet, så gennemføres det ikke, og forsøger man at indsætte et link i sin Twitterprofil, så får man forklaringen at det tolkes som malware. Noget der selvfølgelig er noget vrøvl. Hverken Elon Musk eller Twitter er kommet med en forklaring på hvorfor det ikke længere er muligt at indsætte et link til Mastodon længere.

Brugerbetaling på Twitter

Udover fyringen af de ansatte på Twitter og diskussionerne om ytringsfrihed, har Elon Musk dog også gennemført nogle andre ændringer på Twitter. Blandt andet har han gjort det muligt at købe sig til verifikation på Twitter, dvs. at man får det blå checkmark ved siden af sit brugernavn, som før i tiden indikerede at Twitter havde verificeret at der var tale om en ægte profil. Den kunne man nu købe sig til. Dette medførte også nogle problemer, fordi der gik ikke længe før nogle lavede en falsk profil for et internationalt medicinalfirma, og købte sig til verifikation, og så tweetede nogle falske ting.

Det nye købte verifikationsmærke kaldes for Blue Verified eller Twitter Blue, hvor det gamle checkmark kaldes for Legacy Blue. Blue Verified anses for at være en ny brugerbetalingsmodel til Twitter, hvor man kan købe sig til nogle ekstra features. Det er altså ikke længere kun annoncer der skal finansiere Twitters drift. Den tanke i sig selv er egentlig meget smart, fordi netop Twitter har kæmpet med at kunne tjene penge udelukkende på annoncer. Derfor er det smart også at kigge nærmere på forretningsmodellen.

Der kommer formentlig snart flere features til dem der har købt Blue Verified. Blandt andet har Elon Musk på Twitter meddelt at de blandt andet kommer til at få medindflydelse på hvordan andre brugere er placeret i Twitters algoritme. Hvis en bruger der har tilkøbt Blue Verified blokerer eller muter en anden person på Twitter, så vil det nemlig medføre at denne person vil blive placeret længere nede på Twitters algoritme. Nogle frygter at dette vil medføre misbrug, hvor nogle grupper kan være med til indirekte at påvirke modstanderes placering på Twitter. Dette forsikrer Elon Musk dog om ikke vil ske, idet der vil være en mekanisme der neutraliserer den slags ting.

En anden interessant ting er at da Blue Verified ikke er tilgængelig i hele verden, vil personer fra lande hvor Blue Verified er indført faktisk få en større indflydelse på Twitters algoritme, end de andre lande.

Der nævnes også andre nye features der er på vej frem, såsom at det bliver muligt at filtrere på tweets, så du kun ser tweets fra dem du faktisk følger. Desuden vil det blive muligt at se tweets i kronologisk rækkefølge, altså uden påvirkning af en algoritme. En af de ting som mange har fremhævet som en af styrkerne ved Mastodon.

Elon Musk – Gal eller Genial?

Grundlæggende set kan jeg godt lide at Elon Musk går ind med nye ideer og forsøger at ændre på den måde Twitter virker. Fint der kommer nye funktioner, og også fint at der kigges på andre måder at finansiere Twitter, idet det tilsyneladende ikke kan nøjes med kun at være reklamefinasieret. Om hans ideer ender med at gøre Twitter bedre eller værre har jeg svært ved at vurdere, men jeg er spændt på at følge udviklingen.

Men samtidig er der også ting der bekymrer mig. Hvis Twitter pludselig svømmer over med fake news, så er det ikke et interessant sted at være mere. Det bekymrer mig også, at nogle profiler på Twitter kan lukkes fra den ene dag til den anden, fordi der tilsyneladende pludselig opstår nye mærkelige regler.

Jeg bliver selvfølgelig på Twitter, som jeg har været på siden 2010, fordi jeg kan godt lide Twitter. Jeg er også spændt på at følge udviklingen af Twitter, med de initiativer Elon Musk sætter i værk. Men samtidig vil jeg arbejde for at jeg har et alternativ. Og derfor har jeg sørget for at jeg har en backup af alle mine tweets, og at jeg også er tilstede på Mastodon. Skulle det ske Twitter lukker ned, så har jeg stadig et mikroblog-netværk. Og jeg kan godt rumme at være til stede på begge sociale medier.

5 1 vote
Article Rating

Andreas Andersen

Forfatter og grundlægger af IT-blogger.dk, der har blogget om IT-emner siden 2012. Findes på Mastodon på @aphandersen@ansico.dk

You may also like...

Abonner
Giv besked ved
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x