Twitter suspenderer Mastodons Twitterkonto

Elon Musk kalder sig ytringsfriheds absolutist, men hvor langt rækker hans ytringsfrihed egentlig? Nu har han blokeret konkurrentens Twitterkonto.

Da Elon Musk i sin tid opkøbte Twitter, havde flere en forhåbning om at det ville betyde mere ytringsfrihed på Twitter. Nogle mente nemlig at Twitter før begrænsede nogens ytringsfrihed, når de smed folk ud der spredte fake news. Ja, faktisk gik de så langt så de også smed en præsidentkandidat ud fra Twitter. Men Elon Musk har ved flere lejligheder kaldt sig for ytringsfriheds absolutist, og bebudet at når han kommer for roret i Twitter, så vil alle komme tilbage igen, herunder også Donald Trump.

Men hvor langt rækker Elon Musks ytringsfrihed så?

Tilsyneladende ikke så langt. I hvert fald blev Twitterkonti tilhørende flere prominente journalister tidligere på ugen suspenderet. En beslutning der er blevet stærkt kritiseret af bl.a. FN og EU. Blandt andet fik journalisten Linette Lopez suspenderet sin Twitterkonto. Hun har tidligere skrevet en del om Tesla som Elon Musk også ejer. Faktisk havde de journalister som fik suspenderet deres Twitterkonti alle det til fælles, at de havde kritiseret Elon Musk.

Forklaringen fra Elon Musk var dog, at de pågældende journalister havde delt noget fraa en anden Twitterkonto der også er blevet suspenderet. Det drejer sig om kontoen @Elonjet, som angivelig skulle dele realtime informationer om hvor Elon Musks privatfly befinder sig. Noget som Elon Musk mener truer hans egen sikkerhed, og som derfor har ført til at Twitter indførte en ny regel at man ikke måtte dele den slags informationer. Et fænomen der også kaldes for “doxxing”.

Den pågældende konto fandtes ikke kun på Twitter, men også på Mastodon. Og den konto blev angivelig delt af Mastodons egen Twitterkonto @joinmastodon. Derfor valgte Elon Musk og Twitter også at blokere for en Twitterkonto tilhørende deres konkurrent.

Det har været spekuleret i, om den virkelige årsag virkelig var at Elon Musk følte sig truet af Mastodon, hvor mange Twitterbrugere for tiden flygter til. I hvert fald var det ikke kun selve Twitterkontoen for Mastodon der blev blokeret, men generelt er der på Twitter også indført at man ikke længere kan linke til nogle af de største Mastodon instanser, herunder den der hedder Mastodon.social. Når man gør dette bliver man mødt med denne besked:

Man kan heller ikke indsætte et link i sin biografi, så får man at vide at linket tolkes som malware. Det samme gør man hvis nogle forsøger at klikke på et link, der allerede findes i biografien hos nogle Twitterprofiler. Der fremgår ingen steder i Twitters retningslinjer at man ikke må linke til en konkurrent, så det er bemærkelsesværdig at det nu sker, og at de kommer med forklaringen at de tolker det som malware.

Sidenhen har der udspillet sig noget af det sædvanlige cirkus omkring Elon Musk, at han har lavet en afstemning om hvorvidt de konti der har delt noget med @Elonjet skal lukkes tilbage på Twitter. Det blev selvfølgelig et flertal for ja, så nu er både journalisterne og Mastodons Twitterprofil tilbage igen. Til gengæld er det stadig ikke muligt at linke til nogle af de største Mastodon instanser, og det har hverken Elon Musk eller Twitter kommenteret på.

Elon Musk har selvfølgelig lov til selv at bestemme hvad man skal have lov til på sit medie. Men det er svært så at tage alvorlig, når han påstår han er ytringsfriheds absolutist. For hvor langt rækker Elon Musks ytringsfrihed egentlig, når det kommer til stykket?

5 2 votes
Article Rating

Andreas Andersen

Forfatter og grundlægger af IT-blogger.dk, der har blogget om IT-emner siden 2012. Findes på Mastodon på @aphandersen@ansico.dk

You may also like...

Abonner
Giv besked ved
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x