Vil Easee ladestanderne virke hvis de går konkurs?

Easee ladestandere er til en vis grad afhængig af at kunne opkoble til skyen. Men hvad sker der hvis de går konkurs?

Fra at være en af de mest populære ladestandere folk købte, er det norske selskab Easee kommet i modvind den seneste tid. De svenske sikkerhedsmyndigheder har forbudt salg af deres ladestandere, fordi de ikke har en traditionel elektromekanisk jordfejlssikring, men i stedet en digital jordfejlssikring og den mener de svenske myndigheder ikke er god nok. Siden har en del norske forhandlere af Easee ladestandere stoppet salget midlertidig og i Danmark har forhandleren Zapp også stoppet salget.

Der er en proces igang som vi må afvente resultatet af, hvorvidt salgsforbudet bliver trukket tilbage, fejlen bliver rettet eller hvad der ellers sker. Imens går spekulationerne blandt nogle, hvad der egentlig sker hvis Easee går hen og går konkurs? Easee ladestanderne er nemlig ladestandere der er meget afhængig af opkobling til skyen, og hvis selskabet går konkurs og denne server lukkes ned, vil man så overhovedet kunne bruge sin ladestander?

En af de ting der får spekulationerne igang er ikke kun at Easee måske står overfor at skulle rette en fejl på de 700.000 ladestandere der står rundt omkring i Europa. Det kunne måske være at installere en RCB type 2 lader foran hver ladestander – noget der typisk koster nogle tusinde kroner pr. installation. Easee har nemlig også varslet at de skal indhente ny kapital på mellem en halv og en hel milliard norske kroner og at de er nødt til at gennemføre fyringer. I det norske selskab har de 350 ansatte og her er den nuværende udmelding at 100 af dem skal afskediges. Det er usikkert hvad der skal ske med de 150 ansatte de har i udlandet.

Udover dette har de norske myndigheder Nkom nu også meddelt at de vil starte en tilsynssag rettet mod Easee og også at de vil kontrollere flere ladestandere på markedet.

Der er derfor ingen tvivl om at Easee går ind i en svær tid i de kommende måneder, og hvorvidt det skulle ende med en konkurs er svær at forudsige. Men hvad sker der så egentlig med ladestandernes evne til at lade, hvis det sker?

Easee ladestandere er som nævnt meget afhængig af tilkobling til skyen. De servere der er i skyen er kontrolleret af Easee, og de vil potentielt kunne lukke ned hvis Easee går konkurs. Easee ladestandere er smartladere, og det betyder bl.a. at ting som at den skal give besked når der skal lades op, begrænsninger i effekten den skal lade med, hvorvidt kablet skal låses fast og hvornår det er bedst at lade er ting der styres fra skyen.

I Facebook gruppen Easee Owners Club Nordics har Easee skrevet at de har planer om at udvide bluetooth teknologien i ladestanderen, så det også er muligt at styre ladestanderen udenom skyen. De skriver følgende:

Vi vil også gjerne forsikre deg om at uansett utfall av denne situasjonen, vil du alltid kunne bruke våre ladere. Du kan fortsette å bruke appen med skytilkobling. I tillegg er ladere våre allerede satt opp for å kunne lade uavhengig av tilkobling til skyen gjennom vår offline fall-back-modus.

Som en ekstra sikring jobber vi med å gjøre appen i stand til å fungere uten skytilkobling via Bluetooth i første omgang, og andre lokale kontroller i nær fremtid.”

Her forsikrer Easee altså at du stadig vil kunne bruge ladestanderen hvis de går konkurs, fordi der er en offline mode hvor du kan opkoble til skyen. Det kræver så bare stadig at serverne i skyen er tilgængelig. Men de vil så opdatere ladestanderne så den kan fungere uden opkobling til skyen, men i stedet via bluetooth i nær fremtid.

Vi må afvente hvad der sker med Easee i fremtiden, alt efter hvad de svenske myndigheder beslutter. Easee har anket afgørelsen, og hvis de får medhold her kan det midlertidige forbud trækkes tilbage. Sker det ikke, vil de indlede en formel ankesag, men så består det midlertidige forbud imens og det kan tage måneder uden salg. Herefter vil de skulle dokumentere enten at ladestanderne fungerer sikkert eller hvordan de har tænkt sig at rette dem. Hvis ladestanderne skal rettes skal myndighederne beslutte om det kun skal gælde ved nye ladestandere der sælges eller om det også skal gælde de 700.000 ladestandere de allerede har solgt i Europa. Når der er truffet en endelig afgørelse er det usikkert hvorvidt afgørelsen vil gælde i hele EU inkl. Norge, da Sverige og Norge begge er med i EØS samarbejdet hvor man normalt anerkender hinandens afgørelser.

4.5 2 votes
Article Rating

Andreas Andersen

Forfatter og grundlægger af IT-blogger.dk, der har blogget om IT-emner siden 2012. Findes på Mastodon på @aphandersen@ansico.dk

You may also like...

Abonner
Giv besked ved
guest

3 Comments
mest stemt på
nyeste ældste
Inline Feedbacks
View all comments
Torben siger:

Vil man ikke kunne returnere ladestanderen til den butik hvor man har købt den, hvis Easee pludselig går konkurs, og den så ikke virker mere?

Johnny Madsen siger:

Hej Andreas
Hvor kan man finde den officielle meddelse om at Easee er gået i betalingsstandsning ?

Hej Johnny! Det var et norsk medie der skrev om det. Du kan læse mere om det her:
https://www.it-blogger.dk/easee-gaar-i-betalingsstandsning/
Mvh. Andreas

3
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x