Nu stoppes også salget af Easee ladebokse i Norge

I Sverige er der kommet et forbud mod salg af to ladebokse fra Easee, indtil et sikkerhedsproblem bliver rettet. Nu stopper salget også i Norge.

I tirsdags forbød de svenske sikkerhedsmyndigheder Elsäkerhetsverket salget af de to Easee ladebokse Easee Home og Easee Charge. Easee har siden da anket afgørelsen, men nu stoppes også salget i Norge hos flere forhandlere. Det kan det norske medie NRK skrive om. Også i Danmark har enkelte forhandlere valgt midlertidigt at stoppe salget, som fx. ved forhandleren Zapp der skriver at “Zapp har midlertidigt stoppet salget af Easee Home på grund af et forbud i Sverige.”. Du kan dog stadig købe en Easee ladeboks hos nogle forhandlere i Danmark.

Årsagen til de norske forhandlere midlertidig har stoppet salget er især de mange spørgsmål fra kunderne, der er bekymrede over hvorvidt en Easee ladeboks er farlig. Du kan også her læse en test fra det norske automobilforbund (NAF), hvor de netop kritiserer sikkerheden ved Easee ladebokse.

De danske sikkerhedsmyndigheder har ikke som Sverige valgt at forbyde salget af ladestandere. Nedenunder kan du se en tidligere video hvor Sikkerhedsstyrelsen faktisk netop tester RCD funktionen i en Easee ladestander

Der går spekulationer om hvorvidt forbuddet fra Sverige kan vise sig at brede sig til flere lande, fordi Sverige ligesom Danmark er en del af EØS samarbejdet hvor man skal harmonisere hinandens afgørelser. Easee har solgt over 700.000 ladebokse i Europa, hvorfor det kan vise sig at blive en stor sag, hvis der skal ske rettelser i alle de ladebokse.

Årsagen til det svenske salgsforbud er, at de svenske myndigheder ikke mener at Easee ladeboksene lever op til de sikkerhedsmæssige krav ift. jordfejlssikring og DC-beskyttelse. Omvendt mener Easee at deres ladebokse har en mere moderne og intelligent jordfejlssikring og både AC- og DC-beskyttelse. Easee har nemlig en digital jordfejlssikring og ikke en traditionel elektromekanisk jordfejlssikring. Den vil tjekke for fejl mellem hver opladning og minimum én gang daglig, og hvis der er fejl bliver opladningen stoppet med det samme og der kommer en fejlbesked i Easee app’en.

En af løsningerne på problemet kan være at montere et Type B RCD relæ foran ladeboksen, men den løsning vil nemt kunne koste nogle tusinde kroner at få lavet.

Easee har anket afgørelsen, og forventer selv at anken vil blive accepteret og hvis det sker vil salgsforbuddet blive ophørt. Sker det ikke kommer der en ordinær ankeproces der kan vare flere måneder, og her vil salgsforbuddet bestå i mellemtiden.

Det er vigtigt at understrege, at der har endnu ikke været nogen eksempler på problemer med sikkerheden ved en Easee ladestander, og du skal derfor ikke være bekymret hvis du allerede har én. Men med tid kan der være en potentiel risiko, som nu undersøges. Men hvis du står og skal købe en ladestander nu, kan det måske være en god ide at kigge efter en anden ladestander, som fx. den fra Zaptec.

5 1 vote
Article Rating

Andreas Andersen

Forfatter og grundlægger af IT-blogger.dk, der har blogget om IT-emner siden 2012. Findes på Mastodon på @aphandersen@ansico.dk

You may also like...

Abonner
Giv besked ved
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x