Ubuntu Server Tutorial 1 – Installer Ubuntu Server

I denne tutorial vil jeg gennemgå mange af de aspekter du vil møde, hvis du skal installere Ubuntu Server. En Ubuntu Server kan du f.eks. bruge hvis du vil hoste din egen server eller vil installere Ubuntu Server på en Cloud Server. 

Hvorfor skal jeg køre min egen server?

Med din egen server har du fuldstændig 100% kontrol over alt. Du kan have din egen webserver og hoste din egen hjemmeside. Du kan have din egen MySQL database, så du kan hoste data til din hjemmeside. Du kan have din egen mailserver, så du kan hoste dine egne mails. Og meget mere. Alt sammen kan du selv kontrollere hvad du vil have installeret og hvilke pakker der skal installeres.
Du kan jo vælge om du vil købe din egen server og have stående derhjemme eller vil leje en Cloud Server. Hvis du har en server derhjemme, skal du naturligvis selv vedligeholde alt og regne med strømforbrug m.m. Hvis du lejer en Cloud server har du nemt ved at skalere op og ned.
Når du har din egen server – enten en du har købt eller lejet – skal du jo så installere selve serveren. Og her er Ubuntu Server et godt bud. Det er gratis og mange bruger det. I denne tutorial vil jeg tage udgangspunkt i Ubuntu 14.04 LTS, der er den sidste long term release der har været. Det er altid en god ide at holde dig til LTS udgivelser, da de er mere stabile.

Systemkrav

Som systemkrav bør du regne med følgende for at kunne køre Ubuntu Server:

  • 1 GHz CPU
  • 512 Mb RAM
  • 1,75 Gb harddisk

Ubuntu Server vs. Desktop

Der er ikke den store forskel på desktop versionen af Ubuntu og server versionen. De indeholder stort set samme pakker. Den største forskel er nok at serverversionen ikke har X window environment og mangler noget af installationsprocessen der ses i desktop versionen.
Men ellers kan du sagtens installere alle programmer på desktopsystemet, så du kan køre den som server.
Før i tiden havde serverversionen og desktopversionen forskellige kerner – men det er ikke længere tilfældet. Derfor kan du også rolig anvende desktopversionen som server, hvis du hellere vil det.

Download Ubuntu Server

Du downloader først Ubuntu Server gratis fra denne hjemmeside. Det er en fil på over 0,5 Gb, så det tager nok lidt tid.
Filen du downloader er en ISO-fil. Efter du har downloadet den, skal du brænde den til en CD, som du kan boote fra. Her bruger du bare et almindeligt brænderprogram til at brænde en ISO-fil.
Når du har gjort dette booter du op fra CD’en for at starte installationen.

Installer Ubuntu Server

Her får du så en lille guide til selve installationen. Hvis du er vant til den slags, kan du bare springe det her afsnit over.
Når du starter installationen op skal du først vælge sprog:
Ubuntu1
Så skal du bare vælge at du vil installere serveren:
Ubuntu2
Og så skal du vælge installationssprog:
Ubuntu3
Hvis du vælger dansk, får vi her at vide at ikke alt er oversat til dansk. Det betyder du kan risikere at møde noget på engelsk. Vi fortsætter bare.
Ubuntu4
Så vælger vi at vi kommer fra Danmark.
Ubuntu5
Så spørger den om den skal genkende dit tastaturlayout automatisk. Her siger du bare ja.
Ubuntu6
Herefter indlæses forskellige komponenter. Herefter spørger den efter hvad du vil kalde din server som værtsnavn.
Ubuntu7
Som administrator bliver der automatisk genereret en root-konto. Men herudover skal der også oprettes en brugerkonto og her skal du angive dit navn:
Ubuntu8
Og herefter brugernavn og password:
Ubuntu9
Så spørger den om du vil kryptere din hjemmemappe. Dette bør du gøre da det er mere sikkert.
Ubuntu10
Så beder den dig bekræfte din tidszone:
Ubuntu11
Herefter skal du tage stilling til partitionering. Det er her du skal passe på hvis du i forvejen har noget andet på disken (som f.eks. Windows). Har du ikke det kan du bare fortsætte. Spørg evt. i kommentarerne hvis du er i tvivl.
Ubuntu12
Så vælger vi hvilken disk vi vil partitionere.
Ubuntu13
Så skal du bekræfte at du vil partitionere disken.
Ubuntu14
Og du skal så vælge hvor meget af disken du vil bruge. Jeg vælger det hele.
Ubuntu15
Og så en sidste bekræftelse:
Ubuntu16
Herefter begynder den at installere systemet. Bagefter spørger den efter en HTTP proxy server, hvis du skal bruge det. Ellers kan du bare lade den stå blank og fortsætte.
Ubuntu17
Og herefter går selve installationen igang som godt kan tage lidt tid. Herefter skal du vælge om du ønsker at installere automatiske opdateringer. Dette kan godt anbefales, da det er mere sikkert.
Ubuntu18
Og bagefter skal du så vælge hvilke server komponenter du vil installere.
Ubuntu19
Så spørger den dig om du vil installere GRUB opstartslæseren. Dette skal du naturligvis gøre.
Ubuntu20
Så er installationen slut. Genstart computeren, hvorefter Ubuntu starter op.
Ubuntu21
Så bliver du mødt med dette vindue hvor du bare logger ind med dit brugernavn og dit password.
Ubuntu22

Installer flere servere

Som du så tidligere indeholdte Ubuntu Server pakker til følgende servertyper:

  • DNS server
  • LAMP server
  • Mail server
  • OpenSSH server
  • PostgreSQL database
  • Print server
  • Samba File server
  • Tomcat Java server
  • Virtual Machine host

Af disse vil du nok især være interesseret i en LAMP server der giver dig mulighed for at køre din egen webserver og mail server.
Hvis du glemte at installere nogle af pakkerne under installationen, kan du gøre det fra terminalen når systemet starter op. Så skriver du f.eks. følgende kode for at installere LAMP-serveren.
sudo tasksel install dns-server
For at installere DNS-serveren.

Næste afsnit

I dette afsnit har vi nu set på hvordan man installerer selve serveren. I næste afsnit skal vi så begynde at tage den i brug. Stay tuned.

0 0 votes
Article Rating

Andreas Andersen

Forfatter og grundlægger af IT-blogger.dk, der har blogget om IT-emner siden 2012. Findes på Mastodon på @aphandersen@ansico.dk

You may also like...

Abonner
Giv besked ved
guest

3 Comments
mest stemt på
nyeste ældste
Inline Feedbacks
View all comments
Soren Hansen siger:

Jeg prøvede at installere Ubuntu server fra den kilde du linker til, men den stopper hvor man skal vælge sprog, lige før man vælger tastatur.

Det underlige er at jeg kan installere både Ubuntu deskop 19.10 og 18.04.1 samt FreeNAS, Win7-8 og 10, men har også problemer med Windows server 2008 R2

Det kører på et Asus Prime Z270-P mobo med en Core I5-7400, 16 gb Kingston HyperX Predator samt 2 .M2 Nvme diske à 250 gb pr stk

Hej Søren. Hvordan “stopper”? Afbryder den bare installationen? Når du at få at se valgmuligheden for sprog.

Soren Hansen siger:

Nej, den stopper, som i man kan kun komme nogen steder ved at tage hovedafbryderen. Og stopper samme sted igen, jeg har prøvet 4 gange nu. Bios er sat til failsafe uden det har nyttet noget. Hverken mus eller tastatur virker.

3
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x