Skyen/Cloud – fordele og ulemper

Flere og flere virksomheder lægger deres ressourcer ud i skyen (på engelsk cloud). Men hvad er egentlig det der cloud? Og er det noget for mig? Få svarene her. 

Hvad er cloud?

Cloud eller skyen er virkelig blevet et trendy ord i disse dage. Men hvad er det egentlig?
I gamle dage havde man alt sin software, hardware og lagerplads lokalt i virksomheden. Det er det cloud har lavet om på. Fordi i stedet for selv at hoste lagerplads og software, så er der dele eller hele af dem der kan lagres ude i skyen.
Skyen er ikke en fysisk ting, ligesom fysiske servere du kan have i en virksomhed. Det er et netværk af servere der er placeret et andet sted ude på nettet. Det kan være spredt flere steder rundt omkring på nettet eller måske i en anden virksomhed.
Dvs. hvis du har en service i skyen, tilgås den ved at dine enheder kobler sig på denne service, som findes ude på nettet. Dette er blevet muligt, fordi bredbåndsforbindelser nu er så hurtige.
Eksempler på ting der er ude i skyen er sociale netværk, som f.eks. Facebook, online harddiske som Onedrive, Google Drive eller iCloud eller måske Gmail.
Men man kan lægge mange flere ting ud i skyen. Før i tiden havde man f.eks. sin egen exchange server (Microsoft Outlook) – men nu er der en del virksomheder der ligger sine mails og mailkonti ud i skyen.

Hvad er fordelene ved skyen?

Ofte er den bedste grund til at flytte ting ud i skyen finansielle grunde. Før i tiden skulle virksomheden købe og vedligeholde en masse hardware – men nu betaler de kun for den service de har brug for og kun den mængde de har brug for. Man kan nemt skalere op og ned i skyen, hvis man har brug for det.
I stedet for at have software installeret på en masse computere, kan man nu tilgå en del software via skyen. Dette gør det nemt og man slipper ofte for en masse vedligeholdelse med at skulle opdatere dette software.
En anden grund er tilgængeligheden. En af fordelene ved skyen er netop at man kan tilgå sine services hvor som helst og med hvilken som helst enhed. Før skulle man fysisk være til stede i virksomheden eller have en form for fjernforbindelse. Nu kan man ofte tilgå en service i skyen via en browser.

Er det sikkert nok?

Skyen er lige så sikker som hvis du selv havde dine egne servere. Dette skyldes dels at man alligevel med fysiske servere ville have adgang til internettet og var eksponeret mod omverdenen. Dels skyldes det også at services i skyen er beskyttet temmelig godt.
Ofte er skyen beskyttet af et login med brugernavn og password. Herudover kan dataene i skyen være krypteret, så man ikke kan få lækket sine data.

0 0 votes
Article Rating

Andreas Andersen

Forfatter og grundlægger af IT-blogger.dk, der har blogget om IT-emner siden 2012

You may also like...

Abonner
Giv besked ved
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x