Start en blog – sådan bliver du blogger

Her får du en guide til hvordan du bliver blogger og får startet din første blog. Få en blog og tjen penge ved at arbejde hjemme.

Flere og flere begynder at blogge. På en blog kan du dele ud af sin viden eller erfaringer fra sin dagligdag, som andre så kan læse. Samtidig kan du få udvidet dit netværk eller tjene gode penge på at blogge. Bl.a. ved at placere reklamer på din hjemmeside, eller måske modtage produkter fra virksomheder som du kan anmelde.
Jeg har selv været med til at starte masser af blogs og hjemmesider. Så hvis du gerne selv vil have en blog er du kommet det rette sted hen. Det er heldigvis meget nemt og behøver ikke være særlig kompliceret. Du behøver ikke være særlig teknisk anlagt og du skal ikke kunne programmere, for at få en blog. I denne artikel vil jeg kort gennemgå hvordan du starter en blog og give nogle gode tips til hvad du skal huske. Har du nogle spørgsmål er du meget velkommen til at skrive en kommentar i bunden, så skal jeg prøve at besvare dem.

Hvad koster det at starte en blog?

Det første mange tænker på, inden de skal starte en blog, er hvor meget det egentlig koster. I princippet kan du faktisk gøre det helt gratis, med tjenester som WordPress.comBlogger.com eller Bloggers Delight. Her får du en gratis blog med en subdomæne adresse, som f.eks. “minblog.wordpress.com”. Der er og en lang række ulemper ved at vælge disse gratis løsninger, hvoraf nogle er:

  • Din blog virker ikke professionel når du anvender en blog med et subdomæne, dvs. med en adresse som “minblog.wordpress.com”. Her er det bare mere professionelt med en adresse som “www.minblog.dk”.
  • Du kan ikke frit indrette din blog som du vil. Der er ofte en begrænsning på fleksibiliteten af din blog, såsom at du ikke kan placere reklamer hvor du vil.
  • Ofte kommer der reklamer på og med mindre du har mange besøgende, er det ikke dig der tjener pengene. Har du mange besøgende tjener du kun en brøkdel af pengene.
  • Det er ikke nemt at flytte indholdet, hvis du senere gerne vil flytte din blog et andet sted hen.

Hvis du skal have den ultimative professionelle blog, er det altså ikke helt gratis. Til gengæld koster det altså kun 157 kroner om året – og dem får du nemt tjent ind på din blog igen. Så de penge er rigtig godt givet ud.
Den ultimative blog får du ved følgende:

  • Lej et webhotel hos Unoeuro. Det koster kun 112 kroner pr. år for den mindste pakke – og den er rigeligt til at starte en blog på.
  • Køb dit eget DK domæne, dvs. en adresse som f.eks. www.minblog.dk. Det køber du også gennem Unoeuro sammen med dit webhotel og det koster 45 kroner om året. Du får både din egen adresse til din blog og kan oprette en e-mailadresse som f.eks. mig@minblog.dk.
  • Installer WordPress gennem Unoeuro med deres 1-kliksinstallering. WordPress er det system du skal skrive blogindlæg i. Det er så nemt som at skrive i Word, så det kræver ingen tekniske evner.
  • Vælg et gratis tema gennem WordPress. Der er masser at vælge imellem og det er det der giver din blog et personligt præg.

Samlet set koster dette 157 kroner pr. år, hvilket er småpenge i forhold til de mange fordele det giver. Og de penge kan du sagtens tjene ind på din blog igen.

Hvad skal din blog handle om?

Når du har besluttet at du skal starte en blog, skal du finde på hvad den skal handle om. Et godt tip her er at du vælger et emne som interesserer dig. Det kan jo f.eks. være om din hobby, dit arbejde eller måske din familie. Hvis du skriver om noget der ikke interesserer dig, bliver du nemlig alt for træt af det for hurtigt og så løber bloggen ud i sandet. Så sørg for at det interesserer dig.
Du kan evt. prøve at skrive en liste med alle de emner som interesserer. Det giver ofte et godt overblik over hvilke muligheder du har, når du skal vælge et emne. Med tiden kan du evt. starte flere blogs.

Find et godt navn til din blog

Når du har fundet ud af hvad din blog skal handle om, skal du finde et godt navn. Her er det vigtig at undersøge om det domæne du vil købe til din hjemmeside, også er ledig. Det er det, fordi man ofte vælger navnet til din hjemmeside, som domæne også.
Lige om lidt får du at vide, hvordan du ser om et domæne er ledig. Men gør dig først nogle overvejelser over hvilke muligheder der er. Det kan f.eks. være:

  • Kan domænet være dit navn, som f.eks. klarajensen.dk eller klarasblog.dk? Dette passer bedst hvis det er en personlig blog.
  • Kan domænet afspejle emnet på din blog, som f.eks. garneksperten.dk eller garnblogger.dk?

Køb et webhotel og domæne

Det første du bør gøre er altså at købe et webhotel og et domæne. Jeg kan varmt anbefale Unoeuro’s webhoteller, da de både er billige, stabile og giver hurtige hjemmesider. De er altså et rigtigt godt valg, hvis du skal finde en god webhost til din blog.
Når du kommer ind på Unoeuro’s hjemmeside, skal du starte med at finde det domæne du vil have til din blog. I formularen øverst til venstre skriver du det ønskede domænenavn uden WWW foran. Det kan f.eks. være “minblog.dk”. Så trykker du enter bagefter.
Unoeuro
Herefter undersøger Unoeuro om det ønskede domæne er ledig. Hvis det ikke er ledig ser det således ud, altså hvor der i midten står “Optaget”.
Adresse-optaget
Hvis det er optaget er der ikke meget andet at gøre, end at prøve at finde på et andet domænenavn. Skriv et nyt navn og tryk enter igen. Når du finder et domæne der er ledig, ser det således ud:
Adresse-ledig
Her trykker du så bare på “Bestil” til højre for både at købe et webhotel og det valgte domæne. Herefter opretter du en konto og bestiller deres bronche webhotel. Herefter skal dit DK domæne aktiveres, hvilket Unoeuro sender en mail til dig om. Her står det nøje beskrevet hvordan du gør. Hvis du vil læse mere om Unoeuro kan du læse min anmeldelse af Unoeuro.

Installer WordPress

Når du har købt et webhotel og domæne hos Unoeuro og aktiveret domænet, logger du ind på Unoeuro og vælger punktet “1-Click” i menuen.
Unoeuro-menu
Så vælger du WordPress ud af de muligheder der er. Nu skal du så udfylde få oplysninger for at installere WordPress. Felterne “Adresse”, “Tabel præfiks” og “Slet data” lader du stå. Under “Administrator’s login” skriver du dit brugernavn, som du skal bruge til at logge ind på din blog fremover. Det kan f.eks. være dit navn. Under “Password” skriver du adgangskoden du skal bruge. Under “Administrator’s email” skriver du din e-mailadresse. Under “Site name” skriver du din blogs nye navn, f.eks. “Min blog”. Under “Interface language” vælger du “Danish”, hvis det da er en dansk blog du vil starte. Herefter klikker du Installer nu, hvorefter WordPress vil blive installeret.
1-click
Når WordPress er blevet installeret, vælger du så at gå til administrationen af din nye blog. Her logger du så ind med det brugernavn og password du har valgt.
Så kan du begynde at konfigurere din nye WordPress blog. Her kan du finde en masse gode guides omkring dette på dette site. Du kan f.eks. finde en guide til hvordan du finder et tema til din WordPress blog. Det kan også anbefales at se guiden til basal søgemaskineoptimering af WordPress.

Start med at skrive

Når først du har fået din blog op at køre, er det vigtigste råd: Skriv, skriv og bare skriv. Det er artiklerne du skriver som gør at du senere kan tjene penge på din blog. Du tjener intet på en tom blog. Så snart du har fået noget indhold på din blog, vil der komme besøgende på din hjemmeside og det giver så muligheder for at kunne tjene penge.
Det er en god tommelfingerregel når du skal skrive indlæg, at længden af artiklen er mindst 500 ord. I WordPress ser du antallet af ord på din artikel nede i bunden af skrivefeltet under “Ordoptælling”.

Kom på sociale medier

I dag når du blogger er det meget vigtigt at promovere din blog på sociale medier. Find de sociale medier, som du mener dine læsere især befinder sig på. Handler din blog f.eks. meget om mad eller børn er Instagram måske et godt valg. Er det en meget faglig blog er det nok måske især Twitter du skal være på. Uanset hvad er Facebook en god ide at være på.
Du kan lave en Facebook side til din blog. Så laver du på din blog et link til denne side, så dine besøgende kan finde den. Hver gang du så skriver et nyt blogindlæg, skriver du så et kort resume og et link til det indlæg inde på din sociale profil.

Deltag i forums og kommenter

Udover at være på sociale medier, kan det være en god ide at finde relevante forums, du kan deltage i. Så hvis din blog f.eks. handler om IT, kan eksperten.dk være et godt bud. Opret en profil og begynd at hjælpe folk på forummet med de spørgsmål de har. Sæt så et link i bunden af hvert indlæg, ved at angive det i forummets signatur, hvis dette er muligt. Dette gør det muligt for dem at finde din hjemmeside.
Du kan også finde andre blogs og hjemmesider inden for samme segment som din blog. Her kan du så begynde at skrive kommentarer til deres blogindlæg. Er det en WordPress hjemmeside, som de fleste er, er der et felt der hedder “Hjemmeside” hvor du kan angive en URL adresse til din hjemmeside. På den måde kan folk hurtig finde din blog.

Vær gæsteblogger

En anden god ide er at blive gæsteblogger hos andre relevante blogs. Så skriver du til dem og spørger om de ikke gerne vil have et gæsteindlæg, til gengæld for et link til din blog. Så skriver du et godt, relevant og unikt blogindlæg, som så bliver publiceret på deres blog. I det indlæg linker du så til din egen blog og får dermed flere besøgende herfra.

Skriv minimum et indlæg om ugen – og helst et om dagen

Hvis dine besøgende skal huske dig, er det en god ide at skrive et blogindlæg jævnligt. Skriv minimum et blogindlæg om ugen og gerne et om dagen. På den måde får du både en masse indhold og folk kan så løbende følge med i din blog uden at glemme dig.

Tjen penge på din blog

Når du først har fået indhold og besøgende, kan du begynde at tjene penge på din blog. Det kan du f.eks. gøre ved at placere reklamer på din blog. Det letteste er at vælge Adsense, der er en form for reklamer, hvor udbyderen selv finder ud af hvilke reklamer der skal vises på baggrund af din blog, dit indhold og dine besøgende. Med Adsense behøver du altså ikke skulle tænke på hele tiden at tjekke om der er nye reklamer der skal på din blog – det sker helt automatisk.
Alternativt kan du vælge at prøve affiliate marketing, hvor du selv skal lede efter reklamerne du vil placere på din blog. Samtidig kan du her lave links til hjemmesider, som du vil skrive om på din blog. Hvis nogen så klikker på disse links eller reklamer og køber noget, tjener du en kommision hver gang. Et godt affiliate netværk du kan starte med er PartnerAds.
Er du i tvivl om forskellen på Adsense og Affiliate Marketing, kan du læse mere om det her.
Udover at tjene penge på reklamer, kan du også prøve at kontakte forskellige firmaer og spørge om du kan få tilsendt produkter gratis til gengæld for at du blogger om dem. Det vil mange firmaer gerne, fordi de så får reklamer og du får så gratis produkter. Mange bloggere får skønhedsprodukter og tøj på den måde gratis.

Hvor meget kan jeg tjene på min blog?

Mange er i tvivl om hvor meget man kan tjene på at placere reklamer på sin blog. Det kan være meget forskelligt hvor meget man kan tjene og det afhænger især af hvor mange besøgende du har. Ved Adsense er en tommelfingerregel at du tjener 1 krone for hver 100 besøgende du har. Det kan dog svinge rigtig meget fra hjemmeside til hjemmeside.
Med affiliate aflønnes du især for hvor meget salg der kommer ud af at du sender besøgende videre til andre hjemmesider. Her tjener du ofte mellem 50 og 300 kroner pr. salg. Hvor meget du tjener afhænger så især af hvor god du er til at sende potentielle købere videre til disse hjemmesider.
Det var lidt omkring hvordan du starter en blog, kommer igang med at skrive, markedsfører din blog og tjener penge på den. Hvis du har yderligere spørgsmål er du meget velkommen til at skrive en kommentar nedenunder.

0 0 votes
Article Rating

Andreas Andersen

Forfatter og grundlægger af IT-blogger.dk, der har blogget om IT-emner siden 2012. Findes på Mastodon på @aphandersen@ansico.dk

You may also like...

Abonner
Giv besked ved
guest

8 Comments
mest stemt på
nyeste ældste
Inline Feedbacks
View all comments
Majbritt Sonne siger:

Hej Andreas,
Da jeg kom på ideen om at lave min egen blog, anede jeg ikke at man kunne tjene penge på det.
Jeg har oplevet her på det sidste, når jeg laver et opslag på FB, at de reaktioner jeg får, er i bedste fald en spand koldt vand i hovedet. Måske kan du gætte, at i værste fald er det en spand lort.
Når / hvis jeg blander mig i en tråd, gør jeg opmærksom på, at jeg forstår at man kan være uenige og det kan man da ikke argumentere imod. Derimod gør jeg opmærksom på, at det at man er uenig ikke berettiger til personlige angreb, men det er typisk det der sker!
Jeg bliver lidt skuffet når mennesker reagerer sådan, for det virker som om deres grunde til uenighed, ikke kan stå alene, der må andre midler i brug, personlige angreb og et sprog der siger Spar to til klør fem.
Så nu tilspørger jeg dig, Andreas. Jeg har så mange ting jeg gerne vil dele og diskutere, der angår den verden vi lever i, men i det daglige har jeg faktisk ikke rigtig nogen at diskutere / samtale med da jeg er “selvvalgt single”.
Efter din mening, tror du så at jeg kan få noget ud af at starte min egen blog eller tror du, jeg bare skal fortsætte med selv at poste og blande mig i de tråde der er på FB?
Jeg håber du vil svare og jeg vil sætte pris på din mening.
På forhånd tak,

Hej Majbritt!
Jo, du kan helt klart tjene penge på blogging. Hvis det skal være sjovt, er det bedste at blogge om det du kan li, og så er det med at tjene penge sekundært.
Det med debatten på facebook kender jeg rigtig godt, og har selv oplevet det. For mig er det også argumenterne der tæller, og det undrer mig hvorfor folk i debatter anvender så meget personlige angreb.
Jeg synes da helt klart du skal starte en blog. Hvis du har meget på hjerte, hvorfor så ikke skrive om det og dele det? På en WordPress blog kan andre så kommentere, og bliver de for grove kan du afvise kommentaren. Samtidig kan du dele dine blogindlæg på facebook og også deltage her – eller måske linke til dine holdninger i debatter.
Held og lykke med det

Sarah klintholm siger:

Hejsa, jeg forsøger men priser bliver lige under 400 kr. Kan det passe ? Stemmer jo ik overens med det beløb du skriver om, og vælger den billigste 🤔
Vh Sarah

Hej Sarah!
Det har du ret i, det er fordi denne artikel er fra 2016 og jeg har endnu ikke haft tid til at opdatere den med nye priser. Tilbage i februar valgte Unoeuro at hæve deres priser (det kan du læse om her: https://go.it-blogger.dk/unoeuro-haever-priserne-paa-deres-webhoteller/). Dette er faktisk sket generelt på webhotel markedet i DK, formentlig fordi priserne igennem mange år har været for lave. På trods af stigningen er et Unoeuro webhotel dog stadig relativ billig og konkurrencedygtig, og jeg anvender dem stadig.
Mvh. Andreas

Dorte Løwe siger:

jeg ville gerne læse blogs, om mange emner, men har virkelig svært ved at finde nogen, hvordan finder jeg dem???

Hej Dorte!
Hvilke emner vil du gerne læse om?
Mvh. Andreas

Stina Lindholm siger:

Hej Andreas.
Jeg har lige læst dit indlæg her, selvom det er nogle år tilbage at du skrev dette. Men, jeg har det sidste stykke tid leget med tanken om at starte en blog, omkring det mest relevante for mig lige pt, nemlig et liv med depression.. Det er ikke første gang jeg har en depression, men jeg synes det er synd at det er så tabu belagt, og vil gerne bryde dette lidt. Jeg har selv manglet, specielt igennem min første depression og angst, at jeg kunne finde nogen der havde det på samme måde, som måske kunne have hjulpet mig lidt igennem med deres erfaringer. Men den skal ligeså meget handle om min hverdag, tanker, vægttab, livet som mor og hustru. Generelt bare alt der rør sig i mit liv.
Har opbakning fra min mand, min familie og de veninder der kender til min tanke, men hvad tænker du om dette? Vil gerne have nogle flere meninger om mit lille projekt. 🙂

Jeg tænker, at det er da bare at komme igang. Du har et godt emne at skrive om, så jeg synes da helt klart du skal starte en blog op.

8
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x