Sønderjysk Kløben – lækkert julefranskbrød

Sønderjysk Kløben er en af de mest julede ting der findes, som du kan bruge til morgenbordet i juletiden.

Jeg har gennem tiden delt nogle få af de bedste opskrifter, som jeg ofte bruger. Den kommende tid vil jeg gerne dele flere af de opskrifter jeg selv bruger. Dels fordi jeg så selv har nem adgang til at finde opskriften igen, men også fordi jeg gerne vil dele den med dig. Du er meget velkommen til selv at bidrage med tips og tricks til opskrifter eller spørgsmål i kommentarerne nederst.

Sønderjysk kløben er et franskbrød med rosiner i, og så gerne pyntet med sukat på toppen. Det er et mere sødt franskbrød, og det spises derfor ofte i juletiden, hvor man ofte spiser det bare med smør på. Det er megalækkert og for mig en obligatorisk del af julebordet. Her er den opskrift jeg plejer at bruge.

Dette er de ingredienser du skal have:

  • 500 g. mel
  • 50 g. smør
  • 0,5 tsk. salt
  • 1 tsk. sukker
  • 50 g. gær
  • 3 dl. mælk
  • 2,5 dl rosiner
  • 1,5 dl sukat
  • Evt. revet skal af en citron

Du skal også bruge noget flormelis til pynt bagefter. Du laver en kløben på følgende måde:

  1. Først smuldrer du smøret ud i melet.
  2. Opløs gær i lunken mælk.
  3. Tilsæt gær-mælk-blandingen og smør-mel-blandingen med de øvrige ingredienser og rør godt rundt.
  4. Dejen skal efterfølgende hæve i 30 minutter.
  5. Herefter æltes dejen igen og formes til et franskbrød.
  6. Efterhæves herefter i 30 miutter.
  7. Så skal du pensle franskbrødet med æggehvide.
  8. Det bages så i 30 minutter ved 200-225 grader.
  9. Så drysser du med flormelis ud over.

God fornøjelse med opskriften. Håber du synes den er lækker 🙂

5 1 vote
Article Rating

Andreas Andersen

Forfatter og grundlægger af IT-blogger.dk, der har blogget om IT-emner siden 2012. Findes på Mastodon på @aphandersen@ansico.dk

You may also like...

Abonner
Giv besked ved
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x