Skal jeg stifte et IVS eller Aps?

Fra 2013 kom der en ny selskabsform kaldet et Iværksætterselskab (IVS). Dette gav et alternativ til selskabsformen Aps der krævede et indskud på 50.000 kr. Et Iværksætterselskab kræver nemlig kun 1 kr. Men hvad er fordelene og ulemperne egentlig ved de to selskabsformer? I denne artikel vil jeg sammenligne de to selskabsformer, så du kan vurdere hvilken selskabsform der er den rigtige for dig.

Et Iværksætterselskab er et begynderselskab for iværksættere. Det er en selskabsform der ikke kræver den store selskabskapital, men til gengæld stiller krav til opsparing i virksomheden. Resultatet vil til slut blive at IVS omdannes til et Aps, når selskabskapitalen er blevet 50.000 kr.

Start dit IVS med mere end 1 krone

Ligesom navnet på dit anpartsselskab skal ende på Aps, skal navnet på et iværksætterselskab også ende på IVS. Det gør at alle tydeligt kan se at det er et iværksætterselskab du driver. Og det er faktisk en ulempe, fordi et iværksætterselskab desværre ofte får status som et fattigmandsselskab – et selskab hvor man ikke helt kan regne med om økonomien er i orden.

Dette påvirker desværre ofte bankernes vurdering af dit selskab. Det gør det, fordi bankerne ikke har så meget lyst til at investere i et selskab hvor stifterne kun vil investere 1 krone. Det kan også være sværere at overbevise dine leverandører om at give kredit til dig.

Derfor er det vigtigt at når du stifter dit IVS at du er realistisk. Selskabet skal have nok kapital til at kunne overleve – du skal ikke regne med at du bare kan låne i banken. Der er en del stiftelsesomkostninger, såsom til en obligatorisk arbejdsskadeforsikring. Det afhænger selvfølgelig meget af den branche din virksomhed skal beskæftige sig med og hvilke kapitalkrav der er her – men indskud så meget i selskabet som du har råd til.

Og så snart du har opnået en selskabskapital på 50.000 kr. bør du overveje at omdanne det til et Aps. Et Aps er i sig selv et stempel til banker og leverandører om at din økonomi er i orden.

Sammenligning af IVS og Aps

I nedenstående tabel kan du finde en sammenligning af IVS og Aps, som du kan bruge når du skal overveje hvad du skal stifte.

IVS Aps
Indskudskapital skal være minimum 1 krone. Indskudskapital skal være minimum 50.000 kr.
Indskudskapitalen skal være kontanter. Aps kan stiftes med apportstiftelse.
Du kan stifte med en egenerklæring på op til 25.000 kr. Stiftelsen af kapitalen kræves bekræftes af advokat eller bank.
Der skal opspares 25% af overskuddet efter selskabsskat til bunden kapital indtil selskabskapitalen er 50.000 kr. Der er ikke krav til opsparing i selskabet.
Der må ikke udbetales udbytte før selskabskapitalen er 50.000 kr. Der er ikke krav til udbetaling af udbytte.

Husk også at et IVS er et selskab ligesom et Aps, hvilket betyder at der er krav til forsikringer og at du skal have en erhvervskonto. Du skal derfor overveje om en personlig virksomhed er et bedre valg, end et IVS.

Medmindre du har mod på selv at registrere dit selskab, kan det være en god ide at få hjælp til det af nogen. Det koster faktisk ikke særlig meget at få nogen til at udføre papirarbejdet, og så er du sikker på det bliver gjort korrekt.

Læs mere om et iværksætterselskab og et anpartsselskab. Har du flere spørgsmål til hvorvidt et IVS eller Aps er det bedste valg, er du velkommen til at skrive en kommentar.

0 0 votes
Article Rating

Andreas Andersen

Forfatter og grundlægger af IT-blogger.dk, der har blogget om IT-emner siden 2012. Findes på Mastodon på @aphandersen@ansico.dk

You may also like...

Abonner
Giv besked ved
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x